Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, η εκδήλωση «Καλαμάτα, 38 χρόνια μετά» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης με αφορμή τη συμπλήρωση 38 ετών από τον φονικό σεισμό της 13ης Σεπτεμβρίου 1986.
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος και η Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Πελοποννήσου Νατάσα Κυριακοπούλου. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.
Στην παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «38 χρόνια μετά, με περισυλλογή, με σχέδιο, με σωστή προετοιμασία, είμαστε εδώ, θωρακίζοντας και ενισχύοντας τις υποδομές της περιοχής έναντι φυσικών καταστροφών, με την ευχή να μη βιώσουμε πάλι τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα. Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών του, διαθέτει πλήρη και επικαιροποιημένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, έχοντας άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές.
Σε λίγο θα συμπληρωθούν τέσσερις δεκαετίες από τους σεισμούς που έμελλε να αλλάξουν την Καλαμάτα. Σεισμοί που πλήγωσαν την πόλη, αποτελέσαν όμως και την αρχή για μία νέα πορεία, στην οποία όλοι όσοι υπηρέτησαν την πόλη, απ’ όποια θέση, συνέβαλαν, στο να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και μπροστά σε νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της πόλης και του Δήμου μας. Σήμερα, 38 χρόνια μετά, οι όροι βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα, αειφορία, σηματοδοτούν τη νέα Καλαμάτα και έρχονται να ενισχύσουν την όλη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της Κλιματικής Ουδετερότητας».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μίλησαν ο Δρ. Βασίλειος Μώκος, Πολιτικός Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΟΑΣΠ, με θέμα «ΟΑΣΠ: Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων» όπου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του προσεισμικού ελέγχου για τα κτίρια και η Δρ. Ασημίνα Κούρου, Γεωλόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Άμυνας του ΟΑΣΠ με θέμα «Σεισμικός Κίνδυνος: Πώς μπορούμε να Προστατευτούμε; Εμπειρίες και Διδάγματα», με παρουσίαση συγκεκριμένων περιστατικών από πραγματικά γεγονότα τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες αυτοπροστασίας του ΟΑΣΠ. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των Χώρων Καταφυγής του Δήμου Καλαμάτας, από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας Παντελή Δρούγα. Τους χώρους καταφυγής του Δήμου Καλαμάτας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η βράβευση συνταξιούχων πυροσβεστών που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του σεισμού της 13ης Σεπτεμβρίου 1986 από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος αγκάλιασε και άμεσα υλοποίησε σχετική πρόταση του Επίτιμου Αρχηγού Αντιστρατηγού ε.α. Πυροσβεστικού Σώματος Χαραλάμπου Αφάλη. Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλόπουλος παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα την οποία παρέλαβε εκ μέρους των συνταξιούχων πυροσβεστών ο Γεώργιος Βλαχοπουλιώτης και στη συνέχεια επιδόθηκε στον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Μεσσηνίας Πύραρχο Θανάση Κατσαφάδο.
Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά των συνταξιούχων πυροσβεστών καθώς και στο έργο που επιτελεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η ελάχιστη αυτή αναγνώριση από το Δήμο Καλαμάτας ολοκληρώθηκε με την επίδοση ατομικών ειδικών επαίνων στους συνταξιούχους πυροσβέστες, ενώ αναγνώστηκαν τα ονόματα όλων των πυροσβεστών που είχαν υπηρετήσει εκείνες τις ημέρες. Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση στην αίθουσα όταν μίλησε, εκ μέρους όλων των συνταξιούχων πυροσβεστών, ο Γεώργιος Πολυχρονόπουλος για τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό και τις διασώσεις που έγιναν τότε.
Ο Δήμος Καλαμάτας προτίθεται να ολοκληρώσει αυτή την πρωτοβουλία, με τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου με τις ανέκδοτες μαρτυρίες των συνταξιούχων πυροσβεστών για τα γεγονότα των ημερών του σεισμού της 13ης Σεπτεμβρίου 1986 και καλεί όλους όσοι έχουν σχετικές μαρτυρίες να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας (27213-60707).
Ακολούθησε η τιμητική Βράβευση Εθελοντών που εμπλέκονται στον προσεισμικό σχεδιασμό της πόλης. Συγκεκριμένα βραβεύτηκε το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπου την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η Πρόεδρος του Αικατερίνη Γκόνου από τον Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά.
Ο υπεύθυνος του τμήματος Αντιμετώπισης καταστροφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παρέλαβε την πλακέτα από τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Λάμπρο Τζούμη. Στην Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών και στον πρόεδρος της Κώστα Βλαχονικολό επέδωσε την πλακέτα ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος εξήρε την προσφορά των εθελοντικών ομάδων.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας Παντελής Δρούγας απένειμε την τιμητική πλακέτα στο μέλος του ΔΣ της εθελοντικής ομάδας ΓΑΙΑ, Σπανού Γεωργία.
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης επέδωσε την πλακέτα στον Πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Τάσος Ηλιόπουλος επέδωσε την πλακέτα στον εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών Παναγιώτη Βλαχογεωργακόπουλο. Ο ΔΙΠΥΝ Πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος επέδωσε την πλακέτα στον Περιφερειακό Έφορο Ανατολικής Πελοποννήσου Γιώργο Τσερεφό και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας επέδωσε την πλακέτα στην Κωνσταντίνα Μυλωνά εκπρόσωπο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Αρχών, φορέων, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ο Επίτιμος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στρατηγός ε.α. Βασίλης Καπέλιος κ.ά.
Εκδήλωση μνήμης με την παρέλευση 38 ετών από τους σεισμούς του 1986 πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, στο μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος.
Τελέστηκε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986, ενώ ακολούθως ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Μιλώντας για τα τραγικά γεγονότα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου 1986, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος συνεχίζει στην κατεύθυνση της θωράκισης έναντι των φυσικών καταστροφών με έργα υποδομής αλλά και μηχανισμούς αντιμετώπισης.
«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ όχι από υποχρέωση αλλά γιατί οφείλουμε να θυμόμαστε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να μην ξεχνάμε ότι ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο για το οποίο πάντα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Δήμαρχος.
Στην εκδήλωση μνήμης παρέστη και η τότε 14χρονη Δήμητρα Μασουρίδου, που είχε διασωθεί από τα ερείπια κτηρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη στο κέντρο της πόλης.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο, η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις 8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από τον – μικρότερου μεγέθους, αλλά επίσης πολύ ισχυρό – σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε την Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες.
Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες. Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης – Καλαμάτας για 24 ώρες. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου».
Φωτογραφίες: Νίκος Ηλίοπουλος
Η Victoria Kjaer Theilvig Μις Υφήλιος 2024 – Πρώτη φορά ο τίτλος στη Δανία
Τζούλια Αλεξανδράτου: Οι υπηρεσίες της ως call girl και πόσα χρεώνει ανά ώρα
Ραγδαίες εξελίξεις με τους Ράδιο Αρβύλα και τεράστια ανατροπή, λίγο πριν την πρεμιέρα τους
Υπεγράφησαν οι πρώτες Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες στο Δήμο Καλαμάτας
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2024 Focus Radio. All rights received.
0 comments