Διαμαρτυρία για τα σημάδια εγκατάλειψης στο Πολυλίμνιο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαραυγής και Καζάρμας

Το Πολυλίμνιο αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς φυσιολατρικούς προορισμούς που θα ικανοποιήσει όσους αγαπούν το περπάτημα, τα ξύλινα γεφύρια και το υδάτινο στοιχείο στοιχεία από τις φυσικές ομορφιές της Μεσσηνίας. Ένας καλά κρυμμένος, επίγειος παράδεισος με μικρές λίμνες και καταρράκτες, που σχηματίζονται από τα νερά που διέρχονται μέσα από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου με καταπράσινη βλάστηση, ένα περιβάλλον μοναδικό, παρθένο και σχετικά άγνωστο ακόμα στον μαζικό τουρισμό.

Όλος αυτός ο επίγειος παράδεισος παρουσιάζει σημεία εγκατάλειψης και ενώ θα έπρεπε να αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας αντιθέτως παρουσιάζει σημάδια τριτοκοσμικής κατάστασης χωρίς τις απαιτούμενες συντηρήσεις, επισκευές και υποδομές που θα έπρεπε να το διέπουν.

Η Κοινότητα Χαραυγής – Καζάρμας, μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου της, απαιτεί από τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση αυτής της «τριτοκοσμικής» κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σ´ αυτό το «δώρο» που μας χάρισε η φύση. Ζητεί όλα τα τα άμεσα μέτρα που παίρνονταν τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων συντήρηση και επισκευή υποδομών, καθώς και προγραμματισμό για τεχνικές παρεμβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια των επισκεπτών από καταπτώσεις βράχων, όπως προβλέπεται στη μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα αναφέρεται: “Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαραυγής και Καζάρμας με απόφαση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε στις 11 Αυγούστου, δηλώνει απόλυτα αντίθετος με την, όπως εκτιμά, δρομολογημένη εγκατάλειψη του μαγευτικού υδάτινου σχηματισμού Πολυλίμνιο, το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων της περιοχής της Κοινότητας Χαραυγής. Το εξαιρετικό αυτό τοπίο αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, οι οποίοι απολαμβάνουν τις μοναδικές ομορφιές της φύσης, περπατώντας στο μονοπάτι και κάνοντας μπάνιο στις λίμνες του. Η εγκατάλειψη είναι διαχρονική αλλά ειδικά φέτος παίρνει διαστάσεις οριστικής απόσυρσης του ενδιαφέροντος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Περιφέρεια, Δήμος, Δασαρχείο.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια δεν τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες στον χώρο στάθμευσης των  αυτοκινήτων για την υγιεινή των επισκεπτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Περιφέρεια δεν τοποθέτησε τους δύο εργαζομένους που ήταν υπεύθυνοι για την καθαριότητα του χώρου, καθώς και για τη διευκόλυνση των επισκεπτών στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Ο δρόμος που οδηγεί στην είσοδο του Πολυλιμνίου και ξεκινά από τον χώρο στάθμευσης, καθώς και το πλακόστρωτο μονοπάτι που ακολουθεί, είναι σε κακή κατάσταση από τις βροχές του χειμώνα και η βλάστηση δεξιά και αριστερά έχει μειώσει το πλάτος τους κατά το ήμισυ. Τα σημαντικότερα, όμως, όλων είναι τα εξής: αφενός η απόλυτη έλλειψη συντήρησης των υποδομών που αφορούν στον ίδιο τον περίπατο μέσα στο Πολυλίμνιο και συγκεκριμένα στα γεφύρια που έχουν κατασκευαστεί από τον δήμο στο παρελθόν, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδρομής και των οποίων η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη πλέον (σπασμένες σανίδες πατώματος, κατεστραμμένα πλαϊνά στηρίγματα κλπ.) και αφετέρου η απουσία κάθε μέτρου ή έργου που αφορά στην διαφυγή των επισκεπτών σε περίπτωση πυρκαϊάς, παρόλες τις επισημάνσεις που συνοδεύονται με συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς Κοινότητας και Συλλόγου (επισκευή και συντήρηση του υπάρχοντος μονοπατιού της Κοκκινίτσας, καθαρισμός και επισκευή του υπάρχοντος χωματόδρομου που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τον μοναδικό που υπάρχει και οδηγεί στο Πολυλίμνιο).

ΤΑΚΤΙΚΗ “ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ”

Οι εμπλεκόμενοι φορείς κινούνται στη λογική της στρουθοκαμήλου, θεωρώντας πως δεν έχουν καμία ευθύνη αν δεν «αγγίξουν» το πρόβλημα και έχουν καθιερώσει την τακτική «από τον Άννα στον Καϊάφα» στην μεταξύ τους επικοινωνία, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την όποια ευθύνη, όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαραυγής έχει όχι μόνο ηθική αλλά και θεσμική υποχρέωση να ενδιαφέρεται για το θέμα με βάση το καταστατικό του στο οποίο, στο σημείο στο οποίο περιγράφονται οι σκοποί ίδρυσης του Συλλόγου, αναφέρονται κατά λέξη τα εξής: «σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή του φυσικού κάλους της περιοχής και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα δε η ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση του ποταμού Πολυλίμνιο Χαραυγής».

Η κοινότητά μας απέχει λιγότερο από 100 μέτρα σε ευθεία γραμμή από τον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων του Πολυλιμνίου. Από αυτό και μόνο το λόγο μπορεί κάποιος να κατανοήσει την εύλογη ανησυχία μας για ό,τι συμβαίνει στον συγκεκριμένο χώρο με την τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα και η οποία προβάλλεται από τις ιστοσελίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο διαδίκτυο, κάτι που δηλώνει την ανακολουθία λόγων και έργων των αρμοδίων αρχών.

Η Κοινότητα Χαραυγής – Καζάρμας, μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου της, απαιτεί από τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση αυτής της «τριτοκοσμικής» κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σ´ αυτό το «δώρο» που μας χάρισε η φύση. Άμεσα μέτρα είναι όλα όσα παίρνονταν τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πρόσληψη εργαζομένων, χημικές τουαλέτες, συντήρηση και επισκευή υποδομών, καθαρισμός βλάστησης, καθώς επίσης και πρόνοια για προστασία από πυρκαγιά. Φέτος τι άλλαξε άραγε; Επίσης, προγραμματισμός για τεχνικές παρεμβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια των επισκεπτών από καταπτώσεις βράχων, όπως προβλέπεται στη μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για τους επισκέπτες του Πολυλιμνίου, πέραν της αυτονόητης υποχρέωσης που έχουν τα όργανα της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί μία σημαντική παράμετρο που θα συμβάλλει ουσιαστικά, πλην άλλων, στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων και στην αποφυγή της εγκατάλειψης της υπαίθρου.

Οι κάτοικοι της κοινότητας Χαραυγής και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της, θέλουμε να δηλώσουμε πως συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η περιοχή μας ανήκει σε μια χώρα της Ευρώπης η οποία είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι χώρα της υποσαχάριας Αφρικής”.