“Blue Screen of Death”: Παγκόσμιο χάος από σφάλμα στα updates των Windows, δεν ήταν κυβερνοεπίθεση – Πώς έγινε

Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί χειροκίνητα, σημείο προς σημείο αποφάνθηκαν οι ειδικοί για το τεχνικό σφάλμα που προκάλεσε παγκόσμιο χάος

Ένα τεχνικό πρόβλημα στις ενημερώσεις των λογισμικών των Windows προκάλεσε παγκόσμιο χάος καθηλώνοντας αεροπλάνα, μπλοκάροντας τραπεζικές συναλλαγές, ρίχνοντας συστήματα τηλεπικοινωνιών και αναγκάζοντας διεθνή ΜΜΕ να σταματήσουν το πρόγραμμά τους.

Μετά τις σοβαρές δυσλειτουργίες σε χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα. “Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης του προβλήματος”, αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

"Blue Screen of Death": Παγκόσμιο χάος από  σφάλμα στα updates των Windows, δεν ήταν κυβερνοεπίθεση - Πώς έγινε

Η συγγνώμη της Crowdstrike

Λίγο αργότερα, o Τζορτζ Κουντζ, διευθύνων σύμβουλος της Crowdstrike της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το τεχνικό πρόβλημα, ζήτησε συγγνώμη υποσχόμενος να συνεργαστεί με όλους τους πελάτες της καθώς εργάζονται για να επαναφέρουν τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο. “Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας μας”, δήλωσε στο πρόγραμμα “Today” του NBC News.

“Πολλοί από τους πελάτες επανεκκινούν το σύστημα και αυτό ανεβαίνει και θα είναι λειτουργικό”, είπε ο Κουρτζ. “Θα μπορούσε να περάσει καιρός για ορισμένα συστήματα που δεν θα ανακτηθούν αυτόματα”, πρόσθεσε, αλλά η εταιρεία “θα φροντίσει να ανακτηθούν πλήρως για κάθε πελάτη”.

Η ανακοίνωση της Microsoft εκδόθηκε καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις ανέφεραν τεχνικά προβλήματα ή βλάβες: επιχειρήσεις στην Αυστραλία, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το αεροδρόμιο του Σίδνεϋ και αλυσίδα σουπερμάρκετ, το αεροδρόμιο του Βερολίνου, ή ακόμη το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky New, ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός φορέας της Βρετανίας, καθώς και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σε μήνυμά της με τίτλο “Υποβάθμιση υπηρεσίας”, η Microsoft σημειώνει ότι οι χρήστες “ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365”.

H Microsoft προσθέτει ότι παραμένει “κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας τη μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση”.

Τι συνέβη και γιατί

Η CrowdStrike, μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με έδρα στις ΗΠΑ, από τις πιο ισχυρές παγκοσμίως και με ένα πελατολόγιο με περισσότερους από 20.000 συνδρομητές, διαπίστωσε ότι το λογισμικό “Falcon Sensor” προκάλεσε κατάρρευση των Microsoft Windows και την εμφάνιση μιας μπλε οθόνης, που στη γλώσσα των τεχνικών αναφέρεται ως “Blue Screen of Death”.

Η οθόνη που αντίκρισαν όσοι επλήγησαν από το τεχνικό πρόβλημα που προκάλσε παγκόσμιο χάος.

Η εταιρεία CrowdStrike έστειλε ειδοποίηση στους πελάτες της. Η ειδοποίηση, η οποία στάλθηκε στις 05:30 GMT την Παρασκευή, συνοδευόταν από μια μη αυτόματη λύση για την επίλυση του προβλήματος.

“Το σφάλμα οφείλεται σε μία ενημέρωση λογισμικού του προϊόντος EDR της CrowdStrike”, δήλωσε ο Ομέρ Γκρόσμαν, Chief Information Officer στην εταιρεία ασφάλειας ταυτότητας CyberArk.

Εντυπωσιακό timelapse βίντεο δείχνει πώς άδειασε σταδιακά ο ουρανός των ΗΠΑ

Viral έγινε ένα δωδεκάωρο timelapse που δείχνει την πλήρη εναέρια κυκλοφορία των πτήσεων της American Airlines, της Delta και της United πάνω από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ψηφιακού “βραχυκυκλώματος”.

Προβλήματα στις πτήσεις και τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο προκάλεσε το διεθνές ψηφιακό “βραχυκύκλωμα” της της Microsoft.

Οι δυσλειτουργίες στα αεροδρόμια αντιμετωπίστηκαν με εφεδρικά συστήματα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκαν πολύωρες καθυστερήσεις.

Στις ΗΠΑ, η FAA ανακοίνωσε ότι πτήσεις των Delta Air Lines, η United Airlines, η American Airlines και η Allegiant Air είχαν καθηλωθεί το πρωί της Παρασκευής.

Μέχρι τις 9.20 π.μ. υπήρχαν περισσότερες από 2.900 καθυστερήσεις πτήσεων στις ΗΠΑ και περισσότερες από 1.280 ακυρώσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων “FlightAware”.

Στο αεροδρόμιο Λόγκαν υπήρχαν 148 καθυστερήσεις και 36 ακυρώσεις. Από αυτές, η Delta είχε τις περισσότερες διαταραχές με 21 ακυρώσεις και 38 καθυστερήσεις πτήσεων.

Αίσθηση προκαλεί ένα δωδεκάωρο timelapse που δείχνει την πλήρη εναέρια κυκλοφορία των πτήσεων της American Airlines, της Delta και της United πάνω από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του “βραχυκυκλώματος” την Παρασκευή.

Όπως φαίνεται, σταδιακά ο ουρανός των ΗΠΑ αδειάζει, αφού και οι τρεις αεροπορικές εταιρείες επέβαλαν πανεθνική στάση εδάφους.

Νωρίτερα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία του τεχνικού προβλήματος, που επηρέασε σήμερα επιχειρήσεις παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι τα κατάλοιπα των συνεπειών από τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να επηρεάζουν κάποιες εφαρμογές και υπηρεσίες του Office 365.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BLACKOUT

Τι είναι το προϊόν EDR

Το EDR, ή το Endpoint Detection and Response, είναι ένα προϊόν κυβερνοασφάλειας που τοποθετούν οι εταιρείες στους υπολογιστές των πελατών τους για να τους βοηθήσουν να προστατεύονται από τους χάκερ. Αυτό το λογισμικό, το οποίο εκτελείται στους υπολογιστές στο “παρασκήνιο”, δηλαδή, χωρίς να είναι ορατό στους χρήστες χρησιμοποιείται από εταιρείες κυβερνοασφάλειας για την παρακολούθηση για ενδείξεις επίθεσης στα δίκτυα των πελατών τους.

“Αποδεικνύεται ότι επειδή τα τελικά σημεία έχουν καταρρεύσει – η Blue Screen of Death – δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και το πρόβλημα πρέπει να λυθεί χειροκίνητα, σημείο προς τελικό σημείο. Αυτό αναμένεται να είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέρες”, πρόσθεσε.

Η απάντηση δε στο ερώτημα γιατί επηρεάστηκαν τόσο πολλές επιχειρήσεις είναι ότι έχει γίνει μετάβαση στο cloud εταιρειών που τα λογισμικά τους τρέχουν σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.