Η Ελλάδα λύγισε με 4-2 στα πέναλτι (0-0 κανονική διάρκεια και παράταση) από τη Γεωργία στον τελικό των playoffs και έμεινε εκτός τελικής φάσης του Euro 2024. Έχασαν πέναλτι Μπακασέτας (1o) και Γιακουμάκης (4o).
Το παιχνίδι στην κανονική του διάρκεια είχε λιγοστές φάσεις, μετρημένες στα δάχτυλα και όλα κρίθηκαν στην παράταση εκεί που η Ελλάδα είχε ένα δοκάρι σε κεφαλιά του Μαυροπάνου και φάσεις για να βρει ένα γκολ που θα της έδινε τη νίκη.
Είτε στο σουτ του Μπακασέτα, είτε σε μια καλή φάση με σουτ του Ρότα μέσα από την περιοχή και δεξιά. Και η Γεωργία βέβαια που θα βρεθεί για πρώτη φορά σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης θα μπορούσε στην παράταση να βρει γκολ, καθώς είχε μια εξαιρετική φάση στο 105′ της αναμέτρησης.
Στη διαδικασία των πέναλτι οι γηπεδούχοι αποδείχτηκαν περισσότερο εύστοχοι σε αντίθεση με την Ελλάδα που είδε τον αρχηγό της να άστοχοι καθώς ο Μαμαραντασβίλι έπεσε σωστά και μπλόκαρε στην αριστερή του γωνία τη μπάλα ενώ ο Γιακουμάκης την έστειλε έξω.
Ενώ για τη Γεωργία είχε αστοχήσει προσωρινά ο Μικαουτάτζε ο οποίος έστειλε τη μπάλα εκτός της εστίας του Βλαχοδήμου.
Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν άλλαξε καθόλου τα πλάνα του και τη σκέψη του αναφορικά με την ενδεκάδα κόντρα στη Γεωργία σε σχέση με τους έντεκα που ξεκίνησαν κόντρα στο Καζακστάν. Ομάδα που κερδίζει -συνήθως- δεν αλλάζει, έτσι ακολουθήθηκε η πετυχημένη συνταγή της περασμένης Πέμπτης κόντρα στο Καζακστάν. Επιλέγοντας όχι απλά το 4-3-, αλλά και τους ίδιους έντεκα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μπορεί να είχε στο μυαλό του 1-2 αλλαγές αλλά ο τρόπος με τον οποίο μπήκαν οι Έλληνες διεθνείς στο προηγούμενο παιχνίδι τον έκαναν να χρησιμοποιήσει ακριβώς την ίδια ενδεκάδα.
Ο Βλαχοδήμος ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, Μαυροπάνος και Χατζηδιάκος ήταν τα δύο στόπερ, ενώ Μπάλντοκ και Τσιμίκας βρίσκονταν στα άκρα της άμυνας. Σε ρόλο «6» ο Κουρμπέλης, ενώ Μάνταλος και Μπακασέτας ήταν οι εσωτερικοί μέσοι, με τους Μασούρα και Πέλκα να βρίσκονται στα άκρα της επίθεσης και ο Ιωαννίδης στην κορυφή.
Από την άλλη ο τεχνικός της Γεωργίας, Βίλι Σανιόλ, επέλεξε σύστημα 3-4-3 για την Γεωργία. Στο τέρμα ήταν ο Μαμαρντασβίλι, στο κέντρο της άμυνας Κβερκβέλια, Κάσια και Ντβάλι. Στο κέντρο ο Κιτεϊσβίλι σε ρόλο εξαριού, Κοτσορασβίλι και Κακβετάτζε ήταν μπροστά του, ενώ Κακαμπάτζε και Σενγκέλια είχαν δεξιά και αριστερή πλευρά αντίστοιχα. Ζιβζιβάντζε και Κβαρατσκέλια ήταν στη γραμμή κρούσης.
Το πρώτο ημίχρονο είχε ένταση, δυνατές μονομαχίες, κάρτες και για τις δύο ομάδες αλλά ελάχιστες φάσεις καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Γεωργία είχαν στο μυαλό τους πως θα κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα και όχι πως θα πάρουν προβάδισμα στο σκορ. Κάθε προσπάθεια των δύο ομάδων για κάτι καλό στην αντίπαλη περιοχή έμενε ημιτελής.
Η Εθνική είχε ένα ξεκάθαρα πιο δύσκολο έργο σε σχέση με την αναμέτρηση της περασμένης Πέμπτης και αυτό έγινε σαφές με το καλημέρα. Άλλωστε, έπαιζε μπροστά σε ένα εχθρικό κοινό, το οποίο ζούσε και ανέπνεε εδώ και μέρες για το συγκεκριμένο ματς. Η Γεωργία μπήκε με ορμή στο ματς, αλλά σε ένα ημίχρονο με μέτρια την Ελλάδα, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι ιδιαίτερο επιθετικά.
Στο 4’ μπορούμε να πούμε ότι ήμασταν τυχεροί, καθώς ο Κβαρατσκέλια μπούκαρε από τα αριστερά και σε φάση που δεν είχε ηρεμία η άμυνά μας, έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να περάσει ο κίνδυνος.
Η πρώτη απειλή από πλευράς Εθνικής -και η μία από τις δύο στο πρώτο μέρος- καταγράφεται στο 8’, όταν μετά το γέμισμα του Χατζηδιάκου, ο Ιωαννίδης προσπάθησε να βγει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, με τον Ντβάλι να κάνει σωτήρια επέμβαση.
Στο 11’ έγινε μία από τις πιο επικίνδυνες φάσεις από πλευράς γηπεδούχων, με τον Κακβετάτζε να εκτελεί φάουλ και τον Ντβάλι να μην πιάνει καλά την κεφαλιά και την μπάλα να περνάει λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Βλαχοδήμου. Μετά το εικοσάλεπτο άρχισε να ισορροπεί την κατάσταση η Ελλάδα, προσπαθώντας να επιβάλλει το παιχνίδι της, αλλά δεν συνεχίστηκε η άνοδος της Εθνικής.
Πάντως, λίγο έλειψε να βρει κάτι καλό στο 37’. Ο Ιωαννίδης πάλεψε ανάμεσα σε δύο αντιπάλους στα όρια της περιοχής και η μπάλα έφτασε στον Πέλκα που έχασε την ισορροπία του μέσα στην περιοχή. Η τελευταία καλή στιγμή στο πρώτο ημίχρονο και ίσως η καλύτερη σε αυτό το διάστημα έγινε στο 45’ και ήταν για τη Γεωργία. Ο Τσακβετάτζε εκτέλεσε φάουλ και ο Βλαχοδήμος έδιωξε με το ένα χέρι.
Το δεύτερο μέρος στην Τιφλίδα ξεκίνησε χωρίς αλλαγές και για τις δύο ομάδες και με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει περισσότερο ψηλά και να βγάλει πιο ορθολογικές επιθέσεις και όχι με τόσο βαθιές μπαλιές. Και πάλι όμως καμία ομάδα δεν μπορούσε να βρει τελική προς την εστία των Μαμαρντασβίλι και Βλαχοδήμο αντίστοιχα.
Στο 60′ ο Πογέτ προχώρησε σε δύο αλλαγές, η μία αναγκαστική. Ο Μπάλντοκ είχε μια ενόχληση και έδωσε τη θέση του στον Ρότα ενώ ο Κωνσταντέλιας πέρασε στην αναμέτρηση αντί του Πέλκα.
Πέντε λεπτά αργότερα η Ελλάδα απείλησε με τον Τσιμίκα. Ο Κωνσταντέλιας έγινε αποδέκτης της μπάλας στα αριστερά, ο μικρός έδωσε στον μπακ της Λίβερπουλ που έκανε το σουτ με τη μπάλα να φεύγει εκτός εστίας.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε και σε άλλη αναγκαστική αλλαγή στο 71′ καθώς ο Κουρμπέλης ένιωσε ενοχλήσεις με τον Σιώπη να μπαίνει στο παιχνίδι.
Με την είσοδο του Κωνσταντέλια και του Σιώπη, η Ελλάδα μπόρεσε να ανακτήσει εύκολα τις διεκδικούμενες μπαλιές στον χώρο του κέντρου και με συνεργασίες Ρότα – Μασούρα στα δεξιά και Μάνταλου – Κωνσταντέλια στα αριστερά προσπάθησε να δημιουργήσει τις φάσεις για το γκολ της πρόκρισης.
Η πρώτη “τελική” στην εστία για την Ελλάδα ήρθε στο 81′ όταν σε εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά ο Χατζηδιάκος στην προσπάθεια του να πάρει την κεφαλιά, τη βρήκε με τον ώμο και την έστειλε προς την εστία με τον Μαμαρντασβίλι να πιάνει με ευκολία τη μπάλα.
Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων η Ελλάδα είχε τη στιγμή της όταν σε σέντρα του Μασούρα από τα δεξιά ο Ιωαννίδης πήρε την κεφαλιά με τη μπάλα να φεύγει πάνω από την εστία της Γεωργίας. Στο επόμενο λεπτό οι γηπεδούχοι βγήκαν στην επίθεση με τον Κβαρατσχέλια να γίνεται αποδέκτης της μπάλας μέσα στην περιοχή, έκανε την ντρίμπλα και το σουτ με τη μπάλα να κοντράρει.
Το 90λεπτο της κανονικής διάρκειας ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στην παράταση για να “λύσουν” τις διαφορές τους.
Η πρώτη φάση στο πρώτο μέρος της παράτασης άνηκε στη Γεωργία με τον Κβαρατσχέλια αποδέκτη της μπάλας μέσα στην περιοχή να κάνει το σουτ το οποίο έφυγε εκτός εστίας του Βλαχοδήμου.
Η Ελλάδα απάντησε στο 101′ όταν ο Μπακασέτας έγινε αποδέκτης της μπάλας εκτός περιοχής, την έφερε στο αριστερό, έκανε το δυνατό σουτ, η μπάλα κόντραρε και ο Μαμαρντασβίλι έπεσε στην αριστερή του γωνία και έδιωξε σε κόρνερ τη μπάλα.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στάθηκε άτυχο στο επόμενο λεπτό καθώς σε εκτέλεση κόρνερ του Τσιμίκα από τα αριστερά ο Μαυροπάνος σηκώθηκε ψηλότερα απ’ όλη την άμυνα της Γεωργίας, πήρε την κεφαλιά η οποία τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Μαμαρντασβίλι.
Και στο 103′ του αγώνα η Ελλάδα απείλησε ξανά όταν ο Γιακουμάκης έστρωσε στον Ρότα δεξιά της περιοχής, έκανε το σουτ με τη μπάλα να φεύγει άουτ.
Η Γεωργία βρήκε και αυτή μια καλή στιγμή στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο της παράτασης μετά από λάθος στην άμυνα της Ελλάδας. Ο Μαυροπάνος έκανε λάθος πάσα με τον Μκεαουτάτζε να πιάνει την μπάλα, έφυγε στα δεξιά γύρισε προς το ύψος της μικρής περιοχής με τον Νταβιτασβίλι να κάνει το πλασέ και τον Βλαχοδήμο να μπλοκάρει με το πόδι του σωτήρια και να κρατάει το μηδέν στην εστία της Ελλάδας.
Στο 110′ η Γεωργία με τον Τσιταϊσβίλι να περνάει όποιον βρήκε μπροστά του από τα αριστερά, πάτησε περιοχή και υπό την πίεση του Ρότα και του Μαυροπάνου έκανε το συρτό σουτ με τον Βλαχοδήμο και πάλι να απομακρύνει τη μπάλα σε κόρνερ ενώ στην εξέλιξη και την εκτέλεση του ο Ντβάλι πήρε την κεφαλιά αλλά ήταν αρκετά άστοχος.
Η Ελλάδα απείλησε με μια αδύναμη κεφαλιά του Μασούρα από το ύψος της περιοχής με τον Μαμαρντασβίλι να μπλοκάρει χωρίς πρόβλημα ενώ το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με μια ακόμη καλή στιγμή για τη Γεωργία στο 120′. Ο Κβιλιτάια έκανε την κεφάλια-πάσα προς τον Μικαουτάτζε ο οποίος γύρισε, έκανε το συρτό σουτ με τη μπάλα να φεύγει έξω.
Η πρόκριση κρίθηκε στην «ρώσικη ρουλέτα», εκεί οπού για ακόμη ένα παιχνίδι, όπως και το 2014, κόντρα στην Κόστα Ρίκα η Ελλάδα λύγισε.
Μπροστά σε 55.000 κόσμο η Εθνική «λύγισε» από το βάρος της περίστασης και με σκορ 4-2, με τον Μπακασέτα στην πρώτη εκτέλεση να βλέπει τον Μαμαρντασβίλι να αποκρούει το χτύπημά του και τον Γιακουμάκη να αστοχεί στο κρίσιμο 4ο πέναλτι, ο Κβεκβεσκίρι έδωσε στην Γεωργία την πρόκριση στο Euro.
Οι συνθέσεις:
ΓΕΩΡΓΙΑ (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κβιρκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Σενγκέλια (86’ Τσιταϊσβίλι), Κακαμπάτζε, Κιτεϊσβίλι (103’ Νταβιντασβίλι), Κοτσορασβίλι, Τσακβετάντζε (103’ Κβερκβεσβίλι), Κβαρατσχέλια (108’ Κβιλιτάια), Ζιβζιβάτζε (74’ Μικαουτάντζε).
ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (60’ Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (106’ Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (66’ Σιώπης), Μάνταλος (98’ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας, Πέλκας (60’ Κωνσταντέλιας), Μασούρας, Ιωαννίδης (91’ Γιακουμάκης).
Η Victoria Kjaer Theilvig Μις Υφήλιος 2024 – Πρώτη φορά ο τίτλος στη Δανία
Τζούλια Αλεξανδράτου: Οι υπηρεσίες της ως call girl και πόσα χρεώνει ανά ώρα
Ραγδαίες εξελίξεις με τους Ράδιο Αρβύλα και τεράστια ανατροπή, λίγο πριν την πρεμιέρα τους
Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2024 Focus Radio. All rights received.
0 comments