Από την Πηνελόπη Μποσταντζόγλου
Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια σειρά από σωματικά συμπτώματα τα οποία συνδέονται άμεσα με την κατάθλιψη. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη από τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν 1,5- 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη σε σχέση με τους άντρες. Τα ποσοστά μεταξύ των κοριτσιών και των αγοριών κάτω των 10, είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοια. Οι διαφορές εμφανίζονται ξανά μετά τη μέση ηλικία, καθιστώντας τις γυναίκες πολύ πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Η εικόνα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, από το γεγονός ότι η κατάθλιψη, συχνά, μένει αδιάγνωστη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σωματικά συμπτώματα, τα οποία αποτελούν μέρος της κατάθλιψης, συχνά δεν συνδέονται με θέματα ψυχικής υγείας.
Το ίδιο συχνά, πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν μάθει να «κωδικοποιούν» τα αρνητικά συναισθήματα περιγράφοντας τα ως φυσικές καταστάσεις. Περιγράφουμε έμμεσα μια θλιβερή, τρελή, κακή μας κατάσταση γιατί «ποιος νοιάζεται;». Κι ενώ όλοι μπορεί περιστασιακά να έχουμε πονοκέφαλο, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά, όταν αυτός ο πονοκέφαλος μας ταλαιπωρεί συχνά. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια σειρά από σωματικά συμπτώματα τα οποία συνδέονται άμεσα με την κατάθλιψη.
Παρακάτω εξετάζουμε 8 από τα πιο ύπουλα σημάδια με τα οποία η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα.
Ο χρόνιος πονοκέφαλος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στους ασθενείς με κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι στη βαριάς μορφής κατάθλιψη, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιου πονοκεφάλου και ημικρανίας.
Αν και συχνά ο πόνος στην πλάτη συνδέεται με κακή στάση του σώματος, όταν αυτός επιμένει παύει να είναι τόσο «αθώος». Τα άτομα με οσφυαλγία έχουν συνήθως υψηλότερο επιπολασμό κατάθλιψης και τα άτομα με κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων οσφυαλγίας από τον γενικό πληθυσμό.
Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί επίσης να εκδηλωθούν ως χρόνιος πόνος στο στήθος.
Συχνά, χαρακτηρίζουμε το έντερο ως τον «δεύτερο εγκέφαλο» του σώματός μας. Πράγματι και σε αυτή την περίπτωση, όταν διάφορα πεπτικά προβλήματα μπορεί να επιμείνουν, συμπεριλαμβανομένης της δυσπεψίας, της χρόνιας δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας, ίσως αποτελούν σημάδια με τα οποία το σώμα, προσπαθεί να δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά και στην ψυχική σου υγεία.
Ενώ συχνά πιστεύουμε ότι η εξάντληση οφείλεται στο άγχος, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Περιστασιακά, όλοι βιώνουμε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, η κατάθλιψη ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κόπωση και να κάνει ακόμη και τις πιο μικρές δραστηριότητες, όπως το να σηκωθείς από το κρεβάτι, πολύ δύσκολες στη διαχείρισή τους. Σε αντίθεση με την καθημερινή κόπωση, η κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, αισθήματα ευερεθιστότητας και απάθεια.
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά αϋπνία, έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Από την άλλη πλευρά, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου.
Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της όρεξης για φαγητό και μερικοί άνθρωποι χάνουν βάρος χωρίς κάποια προσπάθεια ή συγκεκριμένη δίαιτα. Από την άλλη, σε περιπτώσεις κλινικής κατάθλιψης, η όρεξη μπορεί να αυξηθεί, οδηγώντας μοιραία και σε αύξηση σωματικού βάρους.
Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να συμβάλουν σε ίλιγγο, ζάλη ή αίσθημα ανισορροπίας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη δεν θα βιώσουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Μερικοί εμφανίζουν μόνο λίγα, ενώ άλλοι περισσότερα. Η σοβαρότητα, η συχνότητα των συμπτωμάτων, καθώς και η διάρκειά τους ποικίλλουν, ανάλογα με το άτομο.
Ακόμη και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η κατάθλιψη συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των 2. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στα αντικαταθλιπτικά και μπορεί να χρειαστεί η δοκιμή διαφορετικής αγωγής, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη για τις προσωπικές ανάγκες του καθενός.
Υπάρχουν επίσης πολλοί διαφορετικοί τύποι ψυχοθεραπείας, όπως η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία ή η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία. Η προσέγγιση που χρησιμοποιεί ένας θεραπευτής, εξαρτάται από την πάθηση που αντιμετωπίζεται, την εκπαίδευση, αλλά και την εμπειρία του θεραπευτή. Οι θεραπευτές μπορούν επίσης να συνδυάσουν και να προσαρμόσουν στοιχεία διαφορετικών προσεγγίσεων.
ΠΗΓΗ: ladylike.gr
Ο Νότης Σφακιανάκης επιστρέφει μετά από 5 χρόνια και θα κάνει όλη την Ελλάδα να “παραμιλά”
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.
0 comments