8 ύπουλοι τρόποι που η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΥΓΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜ

Από την Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που φυσιολογικά κάθε άτομο απολαμβάνει, συνοδευόμενη με αδυναμία να φέρει εις πέρας καθημερινές δραστηριότητες, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Αν και η κατάθλιψη επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις χώρες, ο κίνδυνος εμφάνισής της αυξάνεται από τη φτώχεια, την ανεργία, γεγονότα όπως ο θάνατος αγαπημένου προσώπου ή ο χωρισμός από μία σχέση, σωματικές ασθένειες, αλλά και προβλήματα που προκαλούνται από το αλκοόλ και τη χρήση τοξικών ουσιών

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια σειρά από σωματικά συμπτώματα τα οποία συνδέονται άμεσα με την κατάθλιψη. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη από τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν 1,5- 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη σε σχέση με τους άντρες. Τα ποσοστά μεταξύ των κοριτσιών και των αγοριών κάτω των 10, είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοια. Οι διαφορές εμφανίζονται ξανά μετά τη μέση ηλικία, καθιστώντας τις γυναίκες πολύ πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Η εικόνα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, από το γεγονός ότι η κατάθλιψη, συχνά, μένει αδιάγνωστη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σωματικά συμπτώματα, τα οποία αποτελούν μέρος της κατάθλιψης, συχνά δεν συνδέονται με θέματα ψυχικής υγείας.

Το ίδιο συχνά, πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν μάθει να «κωδικοποιούν» τα αρνητικά συναισθήματα περιγράφοντας τα ως φυσικές καταστάσεις. Περιγράφουμε έμμεσα μια θλιβερή, τρελή, κακή μας κατάσταση γιατί «ποιος νοιάζεται;».  Κι ενώ όλοι μπορεί περιστασιακά να έχουμε πονοκέφαλο, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά, όταν αυτός ο πονοκέφαλος μας ταλαιπωρεί συχνά. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια σειρά από σωματικά συμπτώματα τα οποία συνδέονται άμεσα με την κατάθλιψη. 

Παρακάτω εξετάζουμε 8 από τα πιο ύπουλα σημάδια με τα οποία η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα.

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Ο χρόνιος πονοκέφαλος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στους ασθενείς με κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι στη βαριάς μορφής κατάθλιψη, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιου πονοκεφάλου και ημικρανίας.

Χρόνιος πόνος στην πλάτη

Αν και συχνά ο πόνος στην πλάτη συνδέεται με κακή στάση του σώματος, όταν αυτός επιμένει παύει να είναι τόσο «αθώος». Τα άτομα με οσφυαλγία έχουν συνήθως υψηλότερο επιπολασμό κατάθλιψης και τα άτομα με κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων οσφυαλγίας από τον γενικό πληθυσμό.

Πόνος στο στήθος

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί επίσης να εκδηλωθούν ως χρόνιος πόνος στο στήθος.

Πεπτικά προβλήματα

Συχνά, χαρακτηρίζουμε το έντερο ως τον «δεύτερο εγκέφαλο» του σώματός μας. Πράγματι και σε αυτή την περίπτωση, όταν διάφορα πεπτικά προβλήματα μπορεί να επιμείνουν, συμπεριλαμβανομένης της δυσπεψίας, της χρόνιας δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας, ίσως αποτελούν σημάδια με τα οποία το σώμα, προσπαθεί να δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά και στην ψυχική σου υγεία.

Εξάντληση και κούραση

Ενώ συχνά πιστεύουμε ότι η εξάντληση οφείλεται στο άγχος, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Περιστασιακά, όλοι βιώνουμε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, η κατάθλιψη ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κόπωση και να κάνει ακόμη και τις πιο μικρές δραστηριότητες, όπως το να σηκωθείς από το κρεβάτι, πολύ δύσκολες στη διαχείρισή τους. Σε αντίθεση με την καθημερινή κόπωση, η κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, αισθήματα ευερεθιστότητας και απάθεια.

Προβλήματα ύπνου

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά αϋπνία, έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Από την άλλη πλευρά, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου.

Αλλαγές στην όρεξη

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης  να οδηγήσει σε μείωση της όρεξης για φαγητό και μερικοί άνθρωποι χάνουν βάρος χωρίς κάποια προσπάθεια ή συγκεκριμένη δίαιτα. Από την άλλη, σε περιπτώσεις κλινικής κατάθλιψης, η όρεξη μπορεί να αυξηθεί, οδηγώντας μοιραία και σε αύξηση σωματικού βάρους.

Ζαλάδες και ίλιγγοι

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να συμβάλουν σε ίλιγγο, ζάλη ή αίσθημα ανισορροπίας.

Η κατάθλιψη επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη δεν θα βιώσουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Μερικοί εμφανίζουν μόνο λίγα, ενώ άλλοι περισσότερα. Η σοβαρότητα, η συχνότητα των συμπτωμάτων, καθώς και η διάρκειά τους ποικίλλουν, ανάλογα με το άτομο.

Μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Ακόμη και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η κατάθλιψη συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των 2. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στα αντικαταθλιπτικά και μπορεί να χρειαστεί η δοκιμή διαφορετικής αγωγής, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη για τις προσωπικές ανάγκες του καθενός.

Υπάρχουν επίσης πολλοί διαφορετικοί τύποι ψυχοθεραπείας, όπως η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία ή η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία. Η προσέγγιση που χρησιμοποιεί ένας θεραπευτής, εξαρτάται από την πάθηση που αντιμετωπίζεται, την εκπαίδευση, αλλά και την εμπειρία του θεραπευτή. Οι θεραπευτές μπορούν επίσης να συνδυάσουν και να προσαρμόσουν στοιχεία διαφορετικών προσεγγίσεων.

ΠΗΓΗ: ladylike.gr