Ερντογάν στην Κύπρο: Έντονη καταδίκη ΥΠΕΞ για τις εξαγγελίες στα Βαρώσια (vid)

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την εξαγγελία Ερντογάν από το Βαρώσι, για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και αλλαγή του καθεστώτος της. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η εξαγγελία του Τούρκου προέδρου  «αποτελεί  κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του  Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Όπως ξεκαθαρίζει, η χώρα μας, «σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999). Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί».

«Εχθρός της Τουρκίας ο Μητσοτάκης»

Νωρίτερα την Τρίτη, 20 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ούτε λίγο, ούτε πολύ «εχθρό της Τουρκίας».

Σε δηλώσεις του από τα κατεχόμενα, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα σήμερα, όσοι εχθροί της Τουρκίας υπάρχουν… Μαζί με τον Μητσοτάκη. Στην Αμερική ίσως σε μια τηλεδιάσκεψη… Δεν ξέρω όσοι εχθροί της Τουρκίας υπάρχουν, θα συγκεντρωθούν και θα βγάλουν ένα λόγο που θα αποτελέσει μια απάντηση σε μας. Ας το κάνουν, εμείς δίνουμε τα δικά μας μηνύματα».

Επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας στο Κυπριακό περί λύσης δύο κρατών, τονίζοντας ότι «η νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να προχωρήσει μόνο μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών. Πρώτα από όλα, το κυρίαρχο και ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκύπριων πρέπει να επικυρωθεί. Αυτό είναι το κλειδί της λύσης».

«Η ζωή στα Βαρώσια θα ξαναρχίσει»

Σχολιάζοντας δε την απόφαση του Ερσίν Τατάρ περί τμήματος  αποστρατιωτικοποίησης των Βαρωσίων, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «η ζωή στα Βαρώσια, θα ξαναρχίσει. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, οι πόρτες θα ανοίξουν για μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα είναι προς το συμφέρον όλων».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «το ότι το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων θα ξεκινήσει πιλοτικά, ότι δηλαδή θα ανοίξει το 3.5% της περιοχής, δείχνει και την ευαισθησία των τουρκοκυπριακών αρχών».

Πυρά και κατά της ΕΕ

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως η ΕΕ λέει ψέματα «Όλο ψέματα! Δεν έχουν δημοκρατικό αίσθημα αυτοί. Η ΕΕ θα έδινε υλική και διοικητική υποστήριξη στη βόρεια Κύπρο. Έδωσε; Όχι, δεν έδωσε τίποτα! Γιατί; Αυτοί έχουν στηρίξει όλη τους τη ζωή πάνω σε ψέματα. Δεν είναι ειλικρινείς. Τις προάλλες με κάλεσαν και μου είπαν το εξής: “Άκουσα ότι στις 20 του μήνα θα κάνεις μία ομιλία στη βόρεια Κύπρο”. Ε και; “Υποθέτω εκεί δεν θα κάνετε μία ομιλία που θα δώσει μηνύματα που θα ενοχλήσουν”. Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για αυτό».

Σε δηλώσεις του εξάλλου μετά την πρωινή προσευχή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. «Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγιεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο

Μετά τις σημερινές εξαγγελίες  για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως:

1. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.

2. Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.

3. Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

4. Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για αύριο στις 11πμ σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα.

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Η Αθήνα παρατηρεί με ανησυχία τις νέες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον υπουργό Εξωτερικών να οργανώνει αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, διπλωματικό μαραθώνιο στην περιοχή.

Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο ομόλογό του Yair Lapid. Αμέσως μετά ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου. Θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου γύρω στις 14:00.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, «η επίσκεψη αυτή, μία μέρα μετά την συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή, εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί ο στενός συντονισμός σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς».

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών

«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου  αιώνα. Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές», τονίζει σε δικό του μήνυμα, με αφορμή την επέτειο της εισβολής, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *