Χαλάει ο καιρός: Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, αλλά με υψηλές θερμοκρασίες

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στην Αττική, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Σάββατο, βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Δυτική Ελλάδα, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου. Στην αρχή του εικοσιτετραώρου, τα φαινόμενα στα δυτικά ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση και προοδευτικά οι βροχοπτώσεις θα επεκταθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 11/03 τοπικά έντονα φαινόμενα, που είναι αρκετά πιθανό να περιλαμβάνουν και χαλάζι, θα ξεσπάσουν σε περιοχές της Θράκης και στα νησιά του Βορειοανατολικού και Ανατολικού Αιγαίου.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες και οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι μαύρες κουκκίδες απεικονίζουν χαλάζι με μεγέθη έως 2 εκατοστά, τα κόκκινα τρίγωνα απεικονίζουν χαλάζι με μεγέθη μεγαλύτερα των 2 εκατοστών, ενώ οι λευκές κουκκίδες δείχνουν πού αναμένονται μεγάλες ποσότητες χαλαζιού.

Παράλληλα, ενισχυμένοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 6 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Χαλάει ο καιρός: Ερχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, αλλά με υψηλές θερμοκρασίες
Πρόγνωση ΕΜΥ για σήμερα, Σάββατο:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία (κυρίως στην κεντρική και την ανατολική) και μέχρι το μεσημέρι στη Θράκη, βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα στη Μακεδονία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα έως τις πρωινές ώρες στο ανατολικό Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορείων διευθύνσεων.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν έως τις πρωινές ώρες κατά τόπους στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Τα φαινόμενα, που μέχρι τις πρωινές ώρες στην κεντρική Στερεά θα είναι κατά τόπους έντονα, γρήγορα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα στρεφόμενοι τη νύχτα στα βόρεια σε βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 και στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι και πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης meteo
Πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή

Αντίστοιχο σκηνικό καιρού προβλέπει για την Κυριακή η ΕΜΥ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπολοιπη χώρα θα έχουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρική και τα νότια. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία σε όλη τη χώρα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα στο Αιγαίο.

Τέλος, η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση σε όλη τη χώρα. Θα φθάσει στα βόρεια τους 13 με 15 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου.