Φουντώνουν οι αντιδράσεις των κατοίκων της Καρδαμύλης μετά από απόφαση του Δήμου να αναμείξει το νερό του δικτύου με γεώτρησης

Σε μια λύση για την υδροδότηση της Καρδαμύλης τη φετινή περίοδο, που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, προχώρησε ο Δήμος Δυτικής Μάνης, με τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από χθες, να παίρνουν φωτιά μεταξύ αιρετών αλλά και κατοίκων.

Οι αναλύσεις νερού σε γεώτρηση έδειξαν ότι το νερό πληροί το σύνολο των παραμέτρων του πόσιμου ύδατος, πλην αυτού της αγωγιμότητας, που είναι αρκετά υψηλότερη. Έτσι, ο Δήμος αποφάσισε να το αναμείξει με το νερό από την πηγή του Βυρού, που φτάνει στις βρύσες των κατοίκων και των καταστημάτων της Καρδαμύλης, και πλέον το νερό είναι μεν κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση αλλά όχι για πόση.

Αυτό έχει εξαγριώσει τους κατοίκους της περιοχής, όμως, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιώργος Χιουρέας, τονίζει ότι έτσι λύθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε φέτος με το νερό στην περιοχή.

Η ανακοίνωση

«Σας ενημερώνουμε ότι, κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης που λάβαμε από το πιστοποιημένο εργαστήριο Eurofins (Αναλυτικά Εργαστήρια) και εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων που θα έρθουν την Παρασκευή, το δείγμα νερού από την ιδιωτική γεώτρηση που είχε αποσταλεί για έλεγχο κρίθηκε ότι πληροί το σύνολο των παραμέτρων του πόσιμου ύδατος, πλην αυτού της αγωγιμότητας, που είναι της τάξεως των 3.300 μS/cm (με παραμετρική τιμή για το πόσιμο νερό τις 2.500).

Κατόπιν αυτού, σας ενημερώνουμε ότι, από σήμερα, το ως άνω νερό θα αξιοποιηθεί, από κοινού με το νερό από την πηγή του Βυρού, για την υδροδότηση της κοινότητας Καρδαμύλης. Μέσω της ανάμειξής του με το νερό του Βυρού, η αγωγιμότητά του θα μειωθεί κατά πολύ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το νερό της Καρδαμύλης από σήμερα θα θεωρείται κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, πλην της πόσης.

Προς εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών, σάς γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει ήδη από σήμερα παροχή πόσιμου (αποκλειστικά με δίκτυο Βυρού) στην κεντρική δεξαμενή της Καρδαμύλης και εντός 48 ωρών, σε σημεία που θα ανακοινωθούν στην Παλιά Καρδαμύλη και αλλού.

Αντιλαμβανόμαστε την όποια αναστάτωση προκαλέσει η λύση αυτή, ωστόσο, θεωρούμε πως, εφόσον το νερό, πλην της αγωγιμότητάς του, κρίθηκε ασφαλές, η αξιοποίησή του για όλες τις λοιπές χρήσεις, πλην της πόσης, είναι επιβεβλημένη, με δεδομένη την πρωτόγνωρη λειψυδρία που η κοινότητα Καρδαμύλης αντιμετωπίζει το φετινό καλοκαίρι.

Τέλος, κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση των αρμοδίων συλλογικών οργάνων, θα κατατεθεί πρόταση εξαίρεσης για τον μήνα Αύγουστο της κοινότητας Καρδαμύλης από τη χρέωση με κλιμακωτό τιμολόγιο ύδρευσης, η οποία αφορά σε κοινότητες που υδρεύονται από πήγες».