Με απόφαση του ΣτΕ από 1η Ιανουαρίου 2023 επιστρέφουν στις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (vid)

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στις δουλειές τους, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως εξήγησε, «ήδη έχουμε λάβει την απόφαση του ΣτΕ για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Θα εφαρμοστεί αν και εγώ θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία».

«Θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις τους, υπό όρους προστασίας της δημόσιας υγείας» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης.

«Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας.

Ο κ. Πλεύρης, βρέθηκε φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA όπου αναφέρθηκε ακόμη στις κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων στο ΕΣΥ, που από νωρίς το πρωί της Τρίτης έχουν προχωρήσει σε προσωρινή κατάληψη του Υπουργείου. «Οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίες» σχολίασε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε πως τα νοσοκομεία ανήκουν σε όλους. «Κάθε διαμαρτυρία είναι σεβαστή, όμως υπάρχει κόσμος που θέλει να εργαστεί και δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται καταλήψεις. Βρισκόμασταν σε μία συνεννόηση να αποκλιμακωθεί η διαδικασία και να αποχωρήσουν. Λένε ότι θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα. Τα νοσοκομεία δεν ανήκουν σε συνδικαλιστές, ανήκουν σε όλο τον λαό».

Παράλληλα εξήγησε τις τρεις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:

  • Μεσοσταθμική αύξηση κατά 10% στους μισθούς των γιατρών, ειδικότερα στους αναισθησιολόγους στις ΜΕΘ και όσους βρίσκονται στα ΤΕΠ
  • Στις προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες δίνεται η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης στους γιατρούς
  • Δίνεται η δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν σε εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων να μπορούν μία φορά την εβδομάδα να ασκούν ιδιωτικό έργο

«Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να πηγαίνει σε ένα νοσοκομείο και να βρίσκει γιατρούς. Δεν θα τους ρωτήσει εάν είναι επικουρικός ή με μπλοκάκι. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, βγαίνουν προκηρύξεις και είναι άγονες», τόνισε.

πηγή:Reader.gr