Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας “DMMO” του Υπουργείου Τουρισμού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη σύσταση και λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) υπέγραψαν την Πέμπτη η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στο πλαίσιο της υπογραφής, παρουσιάστηκαν τα οφέλη που προσφέρει η λειτουργία των DMMOs στην υλοποίηση της εθνικής τουριστικής στρατηγικής, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε πως οι DMMOs αποτελούν βασικό πυλώνα της τουριστικής πολιτικής του Υπουργείου, προσφέροντας ένα σύγχρονο και ευέλικτο μοντέλο διακυβέρνησης. «Η σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, στην ανάδειξη νέων εμπειριών και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων», σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη. Επισήμανε, επίσης, πως το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συνοδεύεται από μελέτες και τεχνική βοήθεια για την υποστήριξη των πρώτων σταδίων υλοποίησης.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε πως ο νέος οργανισμός, με την ονομασία «VisitPeloponnese», θα λειτουργήσει ως μοχλός συνέχειας και συντονισμού των τουριστικών δράσεων της Περιφέρειας. Όπως σημείωσε, η δημιουργία του DMMO αναμένεται να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να ενδυναμώσει την ταυτότητα της Πελοποννήσου και να προωθήσει βιώσιμες πρακτικές στον τουρισμό.

Ο Οργανισμός «VisitPeloponnese» θα έχει ως βασικούς στόχους:

  • Τη συντονισμένη διαχείριση του προορισμού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
  • Την ανάπτυξη και προβολή νέων τουριστικών εμπειριών και προϊόντων.
  • Τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Πελοποννήσου ως τουριστικού brand.
  • Την αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα.
  • Την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων προβολής και συμμετοχής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
  • Την ενίσχυση συνεργασιών με τουριστικούς πράκτορες και ιδιώτες.
  • Τη συστηματική συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τις τουριστικές ροές και τις προτιμήσεις των επισκεπτών.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή της Υπουργού, του Περιφερειάρχη και εκπροσώπων των τοπικών φορέων, όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του οργανισμού και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης της τουριστικής πολιτικής ανά την επικράτεια, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων, ελκυστικών και ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.