Υπεγράφη το χρησιδάνειο μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για την Μπιρμπίτα

Υπεγράφη χθες, Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023, από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, χρησιδάνειο για την παραχώρηση, από την Περιφέρεια στο Δήμο, της χρήσης του χώρου των 60 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της στην Μπιρμπίτα για την προσωρινή στέγαση των Ρομά που διαβιούν στην πόλη της Καλαμάτας, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Το χρησιδάνειο είναι διάρκειας 40 ετών.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την υπογραφή του χρησιδανείου, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι η Περιφέρεια θα σταθεί δίπλα στο Δήμο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας και στις ενέργειες που θα δρομολογήσει για την απελευθέρωση της περιοχής της Αγίας Τριάδας «όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και στην πράξη, όπως και οικονομικά εφόσον προκύψει η ανάγκη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Π. Νίκας. Επισήμανε δε ότι θα πρέπει και η πολιτεία να συμβάλει επίσης στην επίλυση αυτού του κοινωνικού ζητήματος.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΈΓΙΝΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τις ενέργειές του και δήλωσε ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει διαδικασίες για το θέμα των Ρομά στην Αγία Τριάδα, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3, 2 εκατ. € από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία της υποδομής στην Μπιρμπίτα.

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε σχετικά: «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο ήταν που ζητήσαμε από τη Γ.Γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας αν αυτός ο χώρος είναι κατάλληλος, η απάντηση είναι ότι μακροσκοπικά επιτρέπεται αλλά θα πρέπει να δούμε τα τελικά σχέδια. Το δεύτερο σημαντικό ήταν να δημιουργήσουμε τα προφίλ της κάθε οικογένειας.

Ήρθαν από τη Γ.Γ., και με στελέχη του Δήμου έκαναν την καταγραφή.  Υπάρχει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και στο Δήμο Καλαμάτας αναλογούν 3.200.000 ευρώ για να δημιουργήσει το συγκεκριμένο καταυλισμό. Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει αν δεν παραχωρηθεί ο χώρος από την Περιφέρεια στο Δήμο Καλαμάτας.

Παίρνουμε λοιπόν σήμερα από την Περιφέρεια -και την ευχαριστούμε γι’ αυτό- τον συγκεκριμένο χώρο και τρέχουμε τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Αγία Τριάδα και για τις δύο πλευρές. Γιατί προφανώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες εκεί να μένουν αυτές οι 64 οικογένειες, στα παραπήγματα. Και το άλλο μέρος, είναι οι ιδιοκτήτες που πριν από 37 χρόνια τούς παραχωρήθηκαν τα συγκεκριμένα οικόπεδα με πράξη εφαρμογής. Πρέπει να πάρουν τα οικόπεδά τους. Διότι αυτή τη στιγμή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Οπότε πρέπει να βρούμε λύση και για τους δύο. Και αυτό ακριβώς κάνουμε με αυτά τα συντονισμένα βήματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Δήμαρχος τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι «οι ιδιοκτήτες της Αγίας Τριάδας αναγνωρίζουν τα βήματα που έχουμε κάνει.  Ό,τι είπαμε ότι θα κάνουμε, το κάνουμε. Βήματα γίνονται και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό».

Ο κ. Βασιλόπουλος, επίσης, απάντησε και σχετικά με την εξαγγελία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, σε οικόπεδο που ανήκει στον πρώην ΟΕΚ, ενημερώνοντας ότι στην Καλαμάτα, έχουν έρθει αρμόδιοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ και έχουν γίνει οι σχετικές αυτοψίες.