Υπαναχώρηση Άδωνι Γεωργιάδη στην αρχική απόφαση για υποβιβασμό του Νοσοκομείου Καλαμάτας και επιστροφή στην αρχική του κατάσταση άγονο τύπου Α’

Μια καθοριστική εξέλιξη υπάρχει για το Νοσοκομείο της Καλαμάτας στο φόντο και της “θύελλας” των  αντιδράσεων που ξεσηκώθηκαν μετά την υπογραφή της ΚΥΑ που το υποβίβαζε σε άγονο τύπου Β’ από Α’ που βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια. Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακάλεσε την απόφασή του αυτή -αναγνωρίζοντας τα όσα θα διαμορφώνονταν για την περιοχή- και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας θα παραμένει στην κατάσταση την οποία βρισκόταν.

Το κοινό μέτωπο μεταξύ γιατρών, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Μεσσηνίας, φαίνεται πώς ώθησε τον Υπουργό Υγείας σε οπισθοχώρηση και ανάκληση της απόφασης του για υποβιβασμό του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην κατηγορία “προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορία Β’”.

Η θύελλα αντιδράσεων όλων των φορέων, ιατρικού συλλόγου Μεσσηνίας, ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, του Δημάρχου Καλαμάτας, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των βουλευτών του Νομού, αλλά και χιλιάδων πολιτών της Μεσσηνίας μέσα από τη συγκέντρωση υπογραφών σε διαδικτυακό ψήφισμα οδήγησαν τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη σε ανάκληση της απόφασής του για υποβιβασμό του Νοσοκομείου στην κατηγορία Β’, δεσμευόμενος ότι θα επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του, δηλαδή στην κατηγορία Α΄.

Μεταξύ άλλων σημείωσε:

“Δεν είχαμε καμία πρόθεση να υποβαθμίσουμε το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, ούτε εγώ προσωπικά να προσβάλλω την Καλαμάτα. Όσοι γνωρίζουν την πολιτική μου διαδρομή σίγουρα θα θυμούνται ότι είμαι εκείνος πως ως Υπουργός Ναυτιλίας… έδωσε το λιμένα στο δήμο Καλαμάτας και ως Υπουργός Υγείας στην προηγούμενή μου θητεία το παλιό Νοσοκομείο της Καλαμάτας, να χρησιμοποιηθεί από τον δήμο. Άρα, έχω εμπράκτως δείξει στην πολιτική μου διαδρομή ότι αυτή την πόλη την αγαπώ, την θαυμάζω και τη θεωρώ την πόλη με τη μεγαλύτερη εξέλιξη προς τα εμπρός από όλες τις πόλεις τα τελευταία 20 χρόνια. Κι αυτό είναι ένα μπράβο για εσάς του Καλαματιανούς, είναι ένα εύγε… είναι μια συλλογική σας επιτυχία.

Το ερώτημα ήταν… Αυτή η συλλογική σας επιτυχία κάνει πιο ελκυστικό το νοσοκομείο της Καλαμάτας στο μέτρο που να πρέπει να αλλάξει κατηγορία από Α’ σε Β’; Αυτή ήταν η κουβέντα για αυτό και ελήφθη αυτή η απόφαση… Εν πάση περιπτώσει… Είχα μια πολύ εκτενή συζήτηση με τον πρώην Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα αυτό ο οποίος μου εξήγησε την οπτική γωνία των ανθρώπων της Καλαμάτας έντονα και με όλους φυσικά τους υπόλοιπους βουλευτές Μεσσηνίας εξαιρετικά διεξοδικά και βεβαίως μια συζήτηση εκτενή με τον πρωθυπουργό. Και ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει η Καλαμάτα άγονο Α’, διότι δεν χρειάζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει για να προσελκύσουμε γιατρούς να στιγματιστεί από κάποιες αντιδράσεις που δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να συμβεί σε κάθε περίπτωση. Άρα, λοιπόν, η Καλαμάτα θα γίνει άγονο Α’ και στη διαπιστωτική απόφαση η περιοχή των Γαργαλιάνων και του Αγ. Νικολάου θα γίνει άγονο Β’. Ήδη είχαμε βάλει Φιλιατρά, Πύλος, Μελιγαλά… Έλαβα επιστολή και από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον οποίο έχω μεγάλο σεβασμό…

Ο κ. Γεωργιάδης ακολούθως αναφέρθηκε στον όλο σχεδιασμό που υπάρχει για το ΕΣΥ, ρωτήθηκε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στα όσα εξειδικεύτηκαν σήμερα στο πλαίσιο των μέτρων.

Η αντίδραση γιατρών απέδωσε καρπούς:

Οι γιατροί αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή και δήλωσαν την διάθεσή τους για ομαδικές παραιτήσεις στην περίπτωση που δεν ανακληθεί, καθώς η απόφαση αυτή σηματοδοτούσε όπως διευκρινιζόταν την υποβάθμισή του. Οι αντιδράσεις ήταν διαδοχικές από όλη την κοινωνία, βουλευτές (και ειδικά τους κυβερνητικούς), φορείς, συλλόγους, την αυτοδιοίκηση και όλοι προετοιμάζονταν για την αυριανή κινητοποίηση στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου.

Στην Β’ κατηγορία εντάσσονται και Κέντρα Υγείας σε Γαργαλιάνους και Αγ. Νικόλαο.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας στην τηλεόραση Best μετά την αλλαγή της απόφασής του: