Τσαβούσογλου: Προτείνουμε 6 μέτρα για επανέναρξη του διαλόγου – Είπα στον φίλο Δένδια ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε

Τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα εξέφρασε, για άλλη μία φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με τη βοήθεια που πρόσφερε η χώρα μας στις έρευνες στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ αποκάλεσε “φίλο” του τον Νίκο Δένδια, σε μία εμφανή προσπάθεια να χαμηλώσει κι΄ άλλο τους τόνους.

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Open στην Τουρκία, η αίσθηση που έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ήταν ότι οδεύουμε προς ένα μορατόριουμ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, καθώς η γειτονική χώρα έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή πολύ σοβαρά εσωτερικά ζητήματα.

“Ναι έχουμε διαφωνίες και από καιρό σε καιρό έχουμε κλιμάκωση εντάσεων. Αυτό που συζητήσαμε στο Χατάι με τον Δένδια είναι ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε για άλλη μια καταστροφή για να συναντιόμαστε. Όχι για να εξομαλύνουμε μόνο αλλά και για να λύσουμε κάποια από τα ανοικτά ζητήματα. Δεν νομίζω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα. Αλλά πρέπει ο διάλογος κι οι ειλικρινείς δεσμεύσεις να υπάρχουν”, ανέφερε.

Η πρόταση έξι σημείων του Τσαβούσογλου

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την θετική ατζέντα.

Σε άλλη ερώτηση αν με τον κ. Δένδια συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας

“Αλλά πριν τον σεισμό, η πρόταση από τον σύμβουλο μας και τους πρέσβεις μας ήταν:

1. Να συνεχίσουμε τις διερευνητικές

2. Τα ΜΟΕ

3. Τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ

Σε αυτά περιμένουμε την απάντηση της Ελλάδος”, τόνισε.

Αναφορικά με το αν περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές. “Για τους Έλληνες πολιτικούς δεν είναι εύκολο, λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες καταστροφές. Έχουμε κοινή γεωγραφία. Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας”, κατέληξε.