Τραγωδία στα Τέμπη: Προφυλακιστέος ο σταθμάρχης Λάρισας μετά τη μαραθώνια απολογία του (vid)

Για περισσότερες από 7 ώρες ο 59χρονος απαντούσε στις ερωτήσεις της ανακρίτριας

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.30 η πολύωρη απολογία του σταθμάρχη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως έγινε γνωστό ο σταθμάρχης μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα

Είχε μεταφερθεί νωρίς το πρωί στο δικαστικό μέγαρο, όμως η διαδικασία διεκόπη πριν ξεκινήσει, λόγω τεχνικού θέματος. Περίπου στις 14:00 κλήθηκε να μπει στο γραφείο της ανακρίτριας για να ξεκινήσει η απολογία του.

Ο 59χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή.

Επίσης, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της διατάραξης της ασφαλείας των συγκοινωνιών, αδίκημα που διώκεται, με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ως κακούργημα και επισύρει ποινές από δέκα χρόνια κάθειρξη έως ισόβια.

Οι δηλώσεις

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο σταθμάρχης κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο σταθμάρχης είχε μεταφερθεί νωρίς το πρωί στο δικαστικό μέγαρο, όμως η διαδικασία διεκόπη πριν ξεκινήσει, λόγω κάποιων νέων στοιχείων που προέκυψαν.

Περίπου στις 2μμ κλήθηκε να μπει στο γραφείο της ανακρίτριας για να ξεκινήσει η απολογία του. Ο σταθμάρχης άρχισε να απαντά σε ερωτήσεις ενώ δεν κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Αντιμέτωπος είναι επίσης και με την κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή καθώς και της σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα δήλωσε ο συνήγορος του σταθμάρχη κ. Στέφανος Παντζαρτζίδης, ο πελάτης του “αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ευθύνες να στραφούν και σε άλλα πρόσωπα.

Ο ρόλος του δεύτερου σταθμάρχη

Στο κάδρο των ερευνών μπαίνει και ο ρόλος που ενδέχεται να διαδραμάτισε στην τραγωδία ο δεύτερος σταθμάρχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης που έφυγε από τον σταθμό μισή νωρίτερα από το δυστύχημα. Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης έφτασε στις 9:30 το βράδυ στο σταθμαρχείο Λάρισας και ξεκίνησε την βάρδια του στις 11. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα κληθεί και ο δεύτερος σταθμάρχης να δώσει κατάθεση.

Επίσης, επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο προϊστάμενος του σταθμάρχη ζήτησε αναρρωτική άδεια το πρωί αμέσως μετά το δυστύχημα.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι ρόλο – κλειδί στην έρευνα για τη συμπεριφορά και τις κινήσεις τόσο του 59χρονου κατηγορουμένου, όσο και του δεύτερου σταθμάρχη που η βάρδια του ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν την τραγωδία, θα παίξουν τα ευρήματα από τις κάμερες ασφαλείας του σταθμαρχείου, αλλά και το καταγραφικό των συνομιλιών των σταθμαρχών με τους υπόλοιπους υπαλλήλους.

Οι βάρδιες την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ήταν μοιρασμένες ως εξής:

  1. Πρωινή: 6.00 – 15.00
  2. Απογευματινή: 14.00 – 23.00
  3. Βραδινή: 22.00 – 6.00