Το Ιράν χτύπησε με εκατοντάδες πυραύλους το Ισραήλ – Συναγερμός στο Τελ Αβίβ για τρομοκρατική επίθεση με θύμα έναν Έλληνα

Το Ιράν έπληξε το Ισραήλ με σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους με σειρήνες να ηχούν στην Ιερουσαλήμ και σε όλο το Ισραήλ και το Τελ Αβίβ πλέον να προειδοποιεί για αντίποινα.

Προειδοποιεί για αντίποινα το Ισραήλ

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος σήμερα και θα το πληρώσει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την αποφασιστικότητά μας να αντεκδικήσουμε τους εχθρούς μας.

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει και πως η ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας, θα έχει σοβαρές συνέπειες.

«Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η πυραυλική επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε», είπε.

Israeli shelling hit an area in southern Lebanon as seen from northern Israel, Monday, Sept. 30, 2024. (AP Photo/Leo Correa)

Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατό σχεδόν 180 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης στην τελευταία τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι στόχευσαν τρεις στρατιωτικές βάσεις γύρω από το Τελ Αβίβ και πως για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους «Φατάχ».

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία «συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσει επίσης να χτυπά δυναμικά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε τον τελευταίο χρόνο».

«Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ λειτούργησαν αποτελεσματικά. Υπήρξε στενή συνεργασία στον εντοπισμό και την αναχαίτιση», ανέφερε.

«Ακόμα ερευνούμε το αποτέλεσμα της επίθεσης και δεν θέλουμε να δώσουμε στον εχθρό όλες τις πληροφορίες», προσέθεσε.

«Το Ιράν πραγματοποίησε μια σοβαρή πράξη απόψε και ωθεί τη Μέση Ανατολή σε κλιμάκωση. Θα δράσουμε στον τόπο και τον χρόνο που θα επιλέξουμε, σύμφωνα με την καθοδήγηση του πολιτικού κλιμακίου», προσέθεσε.

Ακόμα οι IDF ανέφεραν ότι θα αποδείξουν «εκπληκτικές δυνατότητες επίθεσης» όταν επιλέξουν να απαντήσουν.

Το Ιράν όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν δύο κύματα επιθέσεων και σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν πέτυχαν τους στόχους τους.

Λίγο μετά τις 20:30, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο κίνδυνος έχει προς το παρόν τελειώσει και πως οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια.

«Μετά την αξιολόγηση της κατάστασης, αποφασίστηκε ότι επιτρέπεται πλέον η έξοδος από τους προστατευόμενους χώρους σε όλες τις περιοχές σε όλη τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει ότι η επίθεση του Ιράν συνεχίζεται και ζήτησε από τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο μέχρι νεωτέρας.

«Οι εκρήξεις που ακούτε προέρχονται από αναχαιτίσεις ή πτώσεις. Το σύστημα αεράμυνας εντοπίζει και αναχαιτίζει απειλές όλη την ώρα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Σύμφωνα με τις ΙDF, παρόλο που πολλοί από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν αναχαιτίστηκαν, υπήρξαν πύραυλοι που πέτυχαν στόχους.

«Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η πυραυλική επίθεση ήταν «διπλάσια σε έκταση» από την αντίστοιχη της 14ης Απριλίου και πως είχε σκοπό να προκαλέσει πλήγματα και να βλάψει το Ισραήλ.

Ακόμα όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, δύο αντιτορπιλικά του αμερικανικού Ναυτικού έριξαν περίπου δώδεκα αναχαιτιστικά κατά ιρανικών πυραύλων. Δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλα αμερικανικά στρατιωτικά μέσα για την κατάρριψη των πυραύλων.

Ακόμα δήλωσε οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα μετά τη σημαντική επίθεση του Ισραήλ.

Μάλιστα παρόλο που μόνο δύο άνθρωποι φέρονται να τραυματίστηκαν ελαφρά στο Ισραήλ από θραύσματα, βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν αριθμό κρατήρων που προκλήθηκαν από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν.

Στη νότια πόλη των Βεδουίνων Τελ Σεβά φωτογραφία δείχνει ένα μεγάλο θραύσμα πυραύλου.

Παλαιστίνιοι στη Ραμάλα φαίνονται σε βίντεο να ποζάρουν μεταφέροντας με ένα κομμάτι βαλλιστικού πυραύλου που έπεσε στην πόλη.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από θραύσματα πυραύλου στην κοινότητα Νουέιμα, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, την ώρα της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Πρόκειται για τον Σάμεχ αλ Ασλ, εργάτη από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ για τρομοκρατική επίθεση

Την ώρα που το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, τρομοκρατική επίθεση  σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (1/10) σε στάση του τραμ στη Τζάφα, στο νότιο Τελ Αβίβ.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 19:00 της Τρίτης, ώρα Ισραήλ και Ελλάδας, ήταν δύο ένοπλοι βγήκαν από τον συρμό του τραμ και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως.

Οι αρχές μιλούν για έξι νεκρούς και 16 τραυματίες, μεταξύ τους και ένα παιδί, κατά την επίθεση. Δύο από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση με τραύματα στο κεφάλι και άλλοι τέσσερις είναι βαριά τραυματισμένοι.

Οι δράστες εξουδετερώθηκαν από τα πυρά ενός πολίτη και ενός φύλακα που ήταν στο σημείο.

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει δύο τρομοκράτες, ένας από τους οποίους είχε στα χέρια του αυτόματο όπλο και ο άλλος μαχαίρι.

Οι δράστες βγήκαν μέσα από τον συρμό του τραμ και άρχισαν βίντεο να πυροβολούν κατά ενός άνδρα, που ήταν πεσμένος στο έδαφος. Στην ίδια φωτογραφία φαίνονται και μέσα στο τραμ επιβάτες να βρίσκονται στο δάπεδο, δίχως να ξέρουμε αν έχουν πυροβοληθεί, ή αν έπεσαν κάτω για να καλυφθούν από τις σφαίρες. 

Οι τρομοκράτες πυροβολούσαν και μαχαίρωναν τα θύματά τους πριν εξουδετερωθούν από δημοτικό αστυνομικό και ενόπλους πολίτες.

Η Jerusalem Post ανέφερε ότι κατά τις αρχές ήταν πιθανόν ότι άλλος ένας τρομοκράτης ήταν παρών στην περιοχή, έχοντας σαν αποστολή να λειτουργήσει ως κάλυψη στους δύο δράστες.

Σύμφωνα με μαρτυρία πολίτη που μεταφέρει η Jerusalem Post, οι δράστες εξουδετερώθηκαν άμεσα και ότι το όπλο ενός από τους τρομοκράτες είχε πάθει εμπλοκή κατά τους πυροβολισμούς.

Στο σημείο έσπευσαν μεγάλες μονάδες της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής.

Ο διοικητής της αστυνομίας του Τελ Αβίβ. Χάιμ Σαργκρόφ, σε δηλώσεις του είπε ότι οι τρομοκράτες μπήκαν στο συρμό του τραμ και άνοιξαν πυρ. Μετά βγήκαν και συνέχισαν να πυροβολούν πολίτες που ήταν στον δρόμο. «Δεν είναι Ισραηλινοί, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι δράστες και κάνουμε έρευνες», είπε ακόμη.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν έδωσε την εντολή για την επίθεση

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία μετά τα πυρά που εξαπέλυσε η Τεχεράνη, στην οποία μεταφέρθηκε μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης είναι ο Έλληνας που σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ

Ένας Έλληνας πολίτης βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ιωνάς Καρούσης, Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων, κατά πληροφορίες του protothema.gr με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επίθεσης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και την ελληνική κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο περί νεαρού 26 ετών με διπλή ιθαγένεια (ελληνική και ισραηλινή). Ήταν γιος πολύ γνωστού γιατρού στα Ιεροσόλυμα. Συγκεκριμένα ήταν γιος του γνωστού νευρολόγου Δημήτρη Καρούση, οποίος έφυγε από τη Θεσσαλονίκη το 1988 για να ζήσει στο Ισραήλ. Η μητέρα του θύματος είναι επίσης γιατρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωνάς Καρούσης ήταν φοιτητής στο Τελ Αβίβ, ενώ οι γονείς του μένουν στη νέα πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθύτατη θλίψη για την απώλειά του και με ανακοίνωσή του καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΚλείσιμοΗ ελληνική διπλωματική αποστολή στο Ισραήλ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές για την παροχή στήριξης στην οικογένεια του θύματος και τη διευθέτηση των απαραίτητων διαδικασιών.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Γιάφα, μία από τις πιο γνωστές περιοχές του Τελ Αβίβ, και εντάσσεται σε ένα κλίμα αυξημένης έντασης στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις πράξεις βίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ. Ανακοινώνουμε με βαθύτατη θλίψη ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος».

Επτά οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ

Υπενθυμίζεται πως επτά είναι οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση δύο Παλαιστινίων σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ, το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Αρχικά οι νεκροί ήταν έξι, ωστόσο ένας εκ των τραυματιών κατέληξε στη διάρκεια της νύχτας. «Ο τραυματίας έφτασε (στα επείγοντα) σε κρίσιμη κατάσταση (…) και αφού έδωσαν μάχη για να τον σώσουν, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του», ανέφερε το νοσοκομείο Ισιλόφ του Τελ Αβίβ.

Το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ

Το Iron Dome

Το Sky News, ανέλυσε την πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ με πρώτο το σύστημα Σιδηρούν Θόλος (Iron Dome), άρχισε να λειτουργεί το 2011, σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στον πόλεμο του 2006 που έληξε με την κατάληψη του ελέγχου της Γάζας από τη Χαμάς τον επόμενο χρόνο.

Χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση πυραύλων, βλημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών μικρού βεληνεκούς.

Καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την κλιμακούμενη κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ο Σιδηρούς Θόλος έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Χεζμπολάχ.

Το Iron Dome αναπτύχθηκε από την κρατική ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Το σύστημα αποτελείται από μια σειρά κινητών μονάδων που ρυμουλκούνται από φορτηγά και τοποθετούνται στρατηγικά σε όλη τη χώρα.

Όταν τα ραντάρ τους εντοπίζουν μια απειλή, οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ένα «κέντρο διαχείρισης μάχης», όπου το στρατιωτικό προσωπικό την αναλύει, προβλέποντας την πορεία και το σημείο πρόσκρουσής της, και αποφασίζει ποιος εκτοξευτής πυραύλων θα χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτισή της.

Οι αντιπύραυλοι εκτοξεύονται στη συνέχεια απευθείας στην απειλή – ή κοντά σε αυτήν – ώστε τα θραύσματα να την εξουδετερώσουν.

Ο Θόλος, γνωστός ως Kippat Barzel στα εβραϊκά, αντιδρά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και είναι επανδρωμένος 24 ώρες την ημέρα.

Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να προστατεύει πόλεις και στρατηγικές τοποθεσίες από πυραύλους με βεληνεκές 4 έως 69 χιλιόμετρα, αλλά πιστεύεται ότι έχει επεκταθεί.

Περισσότερο από 90% αποτελεσματικό

Αποκλείει σταθερά πάνω από το 90% των ρουκετών που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, ενώ το 2017 αναπτύχθηκε μια ναυτική έκδοση για την προστασία πλοίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων στη θάλασσα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των ισραηλινών νεκρών στον τρέχοντα πόλεμο με τη Χαμάς έχει παραμείνει χαμηλός, ενώ εκείνοι στη Γάζα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η Rafael ανέφερε ότι έχει προμηθεύσει τουλάχιστον δύο συστοιχίες Iron Dome στον αμερικανικό στρατό, με την Ουκρανία να έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα.

Αν και εξαιρετικά αποτελεσματικό, δεν είναι τέλειο. Ο Θόλος έχει ένα σημείο κορεσμού στο οποίο θα υπερφορτωθεί, αλλά αυτό το ακριβές επίπεδο είναι άγνωστο.

Στην επίθεση του Ιράν στις 13 Απριλίου χρησιμοποιήθηκαν 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 120 βαλλιστικοί πύραυλοι και 30 πύραυλοι κρουζ, «99%» των οποίων αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, σύμφωνα με στοιχεία των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF).Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, 3.000 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα από τη Γάζα.

Το Ισραήλ διαθέτει επίσης αμυντικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, γνωστά ως David’s Sling, Patriot και Arrow.

Tο Arrow

Το Arrow αναπτύχθηκε μαζί με τις ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των τύπων βαλλιστικών πυραύλων που το Ιράν δήλωσε ότι εκτόξευσε την Τρίτη.

Λειτουργώντας εκτός ατμόσφαιρας, έχει χρησιμοποιηθεί στον τρέχοντα πόλεμο για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από τους μαχητές Χούuι στην Υεμένη.

H «Σφεντόνα του Δαυίδ»

Ένα άλλο σύστημα είναι η «Σφεντόνα του Δαυίδ», το οποίο αναπτύχθηκε επίσης με τις ΗΠΑ και προορίζεται για την αναχαίτιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, όπως αυτοί που διαθέτει η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Arrow, David’s Sling, Patriot and Iron Dome

Το σύστημα Patriot

Το αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot είναι το παλαιότερο μέλος του συστήματος πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου το 1991 για την αναχαίτιση πυραύλων Scud που εκτόξευσε ο τότε ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ σήμερα το Patriot χρησιμοποιείται για την κατάρριψη αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.