Τα 4+1 superfoods που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

Superfoods ή αλλιώς “υπερτροφές”: Πρόκειται για τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσια σε βιταμίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, με ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μας.

Αν και πολλά τρόφιμα, φυτικής προέλευσης κυρίως, έχουν μπει στη “λίστα” των superfoods, αυτά θεωρούνται τα πιο δημοφιλή:

Μύρτιλλα

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κιτρικό οξύ, επίπεδα ανθοκυανίνων, αντιοξειδωτικά και άλλα
συστατικά με προστατευτική δράση. Επίσης περιέχουν Β-καροτίνη, μαγνήσιο, φώσφορο,
ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Αντίθετα είναι φτωχά σε
νάτριο, λιπαρά και θερμίδες.

Βοηθούν μεταξύ άλλων στην όραση, στη βελτίωση της μνήμης, στη μείωση της
χοληστερίνης, ενώ έχουν και αντιμικροβιακή δράση. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των
μύρτιλλων σε αντιοξειδωτικά έχει αναφερθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των
καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,
όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη
γνωστική λειτουργία και καλή διάθεση. Μια σαλάτα από ωμά λαχανικά τροφοδοτεί τον
οργανισμό με βιταμίνες, κυρίως Α, Β και C, ανόργανα άλατα και άφθονες κυτταρικές ίνες,
υδατοδιαλυτές βιταμίνες και μέταλλα.

Ξηροί καρποί

Τα οφέλη τους αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αμύγδαλα περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες –περίπου 3 γραμμ. ανά 30 γραμμ.– και είναι τα πλουσιότερα σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα καρύδια από την άλλη, έχουν πολλά αντιοξειδωτικά οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από κυτταρικές βλάβες που συμβάλλουν σε καρδιοπάθειες, καρκίνο και πρόωρη γήρανση. Είναι, επίσης, οι καρποί με τα περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα.

Αβοκάντο

Τα λιπαρά οξέα που περιέχει το αβοκάντο είναι κατά κύριο λόγο μονοακόρεστα, και έτσι αποτελούν μια πολύ υγιεινή και θρεπτική τροφή. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ολεϊκό οξύ, που ανήκει στην ομάδα των μονακόρεστων λιπαρών οξέων, η κατανάλωση των οποίων έχει
συσχετιστεί με βέλτιστη ενδοθηλιακή λειτουργία και καλύτερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Έχει βρεθεί επίσης πως το αβοκάντο διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική και αντι-
υπερτασική δράση και ευεργετική επίδραση σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, ως απόρροια της ιδιαίτερης διατροφικής του σύστασης και επιπρόσθετης περιεκτικότητας σε βιοενεργά συστατικά (π.χ. φυτοστερόλες).

Φακές

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές καλύπτει το 35% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο. Είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά και περίπου το 30% των θερμίδων τους προέρχεται από πρωτεΐνες.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές

Όπως επισημαίνουν οι διατροφολόγοι εντούτοις, δεν χρειάζονται υπερβολές, καθώς μία δίαιτα βασισμένη στην ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, με πολλά φρούτα και λαχανικά, παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ισορροπημένη πρόσληψη για την καλύτερη δυνατή υγεία. Για παράδειγμα, τα καρότα, τα μήλα και τα κρεμμύδια, για παράδειγμα, αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές ωφέλιμων για την υγεία θρεπτικών συστατικών, όπως το β-καροτένιο και οι διαιτητικές ίνες.

Επίσης τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, είναι επίσης τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.