Σύλλογοι Επαγγελματιών Μελισσοκόμων: Μέτρα άμεσα γιατί ο κλάδος μας οδηγείται στον αφανισμό

Σοβαρά είναι τα προβλήματα της μελισσοκομίας και οι μελισσοκόμοι έχουν φθάσει σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης.

Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής με τις μεγάλες αυξήσεις στα υλικά που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι και ο άνισος ανταγωνισμός από το εισαγόμενο μέλι που ελληνοποιείται, έχουν οδηγήσει τη μελισσοκομία σε αδιέξοδο.

Για αυτούς τους λόγους πραγματοποιήθηκαν χθες κινητοποιήσεις των μελισσοκόμων σε όλη την Ελλάδα. Στην Καλαμάτα πολλοί μελισσοκόμοι από τη Μεσσηνία και γειτονικούς νομούς συγκεντρώθηκαν στο βόρειο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς και με τα αγροτικά και τα φορτηγά τους, με μηχανοκίνητη πορεία μέσω της Αριστομένους, κατέληξαν στην οδό Κρήτης, στο νέο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας (σχολή Παπαφλέσσα). Για αρκετή ώρα το τμήμα της Κρήτης προς την Ανατολική Παραλία, μεταξύ Φιλελλήνων – Φαρών, παρέμεινε αποκλεισμένο στην κυκλοφορία.

Αντιπροσωπεία από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας και τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Μεσσηνίας συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά και τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Στάθη Αναστασόπουλο, τους επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και συζήτησαν για τα σοβαρά προβλήματα της μελισσοκομίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας Γιώργος Σεντεμέντες ανέφερε πως “είναι θέμα επιβίωσης, ο κλάδος μας οδηγείται στον αφανισμό. Είναι μεγάλη η αύξηση του κόστους παραγωγής, τα υλικά που χρησιμοποιούμε έχουν ανατιμηθεί από 50% έως 100%” και παρατήρησε: “Ζητάμε από την Πολιτεία την άμεση επιχορήγηση των μελισσοκόμων για να μπορέσουν να επιβιώσουν”.

Επεσήμανε ότι “μεγάλο θέμα είναι η διάθεση του μελιού. Έχουμε τα εισαγόμενα μέλια που ελληνοποιούνται και πωλούνται ως ελληνικά” και σημείωσε: “Θέλουμε να λειτουργήσει το κράτος, για να μπορέσουμε τα εισαγόμενα να πουληθούν ως εισαγόμενα και τα ελληνικά, όπως τους αξίζουν, να πουληθούν ως ελληνικά. Και η τιμή που θα πάρει ο μελισσοκόμος θα είναι καλύτερη, γιατί το ελληνικό μέλι λόγω της γεωγραφικής περιοχής της Ελλάδας, είναι ένα από τα καλύτερα μέλια στον πλανήτη”.

Ο Γ. Σεντεμέντες είπε ότι “το πετρέλαιο κίνησης έχει σχεδόν διπλασιαστεί” κι ενημέρωσε: “Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του ΦΠΑ σε οτιδήποτε χρησιμοποιείται στη μελισσοκομία, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Το μέλι μας είναι στις αποθήκες δεν μπορούμε να το πουλήσουμε, λόγω των εισαγόμενων και του ανταγωνισμού. Επιδώσαμε το ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη να το μεταβιβάσει στην κυβέρνηση και να δούμε αν μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως μελισσοκόμοι. Μας υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους”.

Καταλήγοντας, δήλωσε πως “αν δε δοθεί κάποια λύση σε αυτά τα προβλήματα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας πιο εντατικά”.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας Πέτρος Χιώτης είπε πως “ήταν ένα καζάνι που έβραζε” κι εξήγησε: “Τα προβλήματα συσσωρευμένα και συν την αύξηση του κόστους παραγωγής, μας ανάγκασαν να βγούμε όλοι μαζί, συγχρονισμένα σε όλη την Ελλάδα”. Σημείωσε ότι “υπάρχουν λύσεις από επιστημονικούς φορείς και προτάσεις από τους μελισσοκόμους οι οποίες μένουν στα συρτάρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και πολλά. Κάναμε αυτή τη διαμαρτυρία για να ακουστούμε και να τονίσουμε στον κόσμο ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και απειλείται και η μέλισσα που προσφέρει με την επικονίαση στην αγροτική παραγωγή και το επάγγελμα του μελισσοκόμου”.

Εξέφρασε την ελπίδα “οι πολιτικοί να αρχίσουν να ακούνε τις προτάσεις μας” και δήλωσε ότι “αν δεν δούμε μία ανταπόκριση, σίγουρα θα συνεχιστεί και με πιο σοβαρές κινητοποιήσεις”.

Μελισσοκόμοι νεαρής και κάθε ηλικίας εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο εισαγόμενο μέλι που βαφτίζεται και πωλείται ως ελληνικό, σημείωσαν τη μεγάλη αύξηση στα υλικά, στο πετρέλαιο και  στις ζωοτροφές που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

“Δεν γίνεται να πουλάμε το προϊόν μας στην ίδια τιμή με αυτή με 5 και 7 χρόνια πριν και όλα όσα χρειαζόμαστε να έχουν αυξηθεί φοβερά. Μελισσοκόμοι αναγκάζονται να κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να ζήσουν τις οικογένειές τους”, επεσήμαναν μελισσοκόμοι σε δηλώσεις τους.