Συνεχίζονται οι απειλές πολέμου από την Τουρκία: Ο Ακάρ προειδοποιεί την Ελλάδα να μην κάνει “λάθος” στην Κρήτη

Τη σκυτάλη της τουρκικής προκλητικότητας σε λεκτικό επίπεδο πήρε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μετά τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί μη εκπλήρωσης από την Ελλάδα υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης με τις οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, απειλούσε με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Κρήτη.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV από την Ίμβρο για την οποία είπε “είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ίμβρο, μια από τις ξεχωριστές περιοχές της χώρας μας και ένα από τα κάστρα της Γαλάζιας Πατρίδας μας στο Αιγαίο”, τόνισε ότι “δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πάνω από τα 6 μίλια. Περιμένουμε αυτό να γίνει κατανοητό. Το 1995 έγινε μια μελέτη στη Βουλή, όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και θα πρέπει να γίνει καλά κατανοητό. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα στο θέμα αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Λέμε στη γείτονα ότι η Άγκυρα θα τους απαντήσει σε οποιονδήποτε λάθος υπολογισμό κάνουν στο θέμα αυτό“.



Και πρόσθεσε ότι “η Αθήνα παίρνει μέτρα για να προκαλέσει. Τα νησιά εξοπλίζονται και πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις. Παράλληλα, έχουμε πληροφορίες ότι έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο logistics και LNG στην Αλεξανδρούπολη”.
“Δεν αφήσαμε καμία από τις παρενοχλήσεις αναπάντητες. Κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν στο πεδίο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα επιδεικνύει κάποιες ανεξέλεγκτες ενέργειες και θα απαντήσουμε” συμπλήρωσε ανεβάζοντας τους τόνους, ο Ακάρ.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και η απάντηση της Αθήνας

Το casus belli επανάφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χθες, Πέμπτη 29/12, ως προς το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, ακόμη και στην Κρήτη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έτους αντέδρασε στους πρόσφατους ισχυρισμούς περί επέκτασης των χωρικών υδάτων κάτω από την Κρήτη, λέγοντας ότι: “Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Όχι μόνο στα 12 μίλια δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο (από την Ελλάδα), αλλά ούτε στο 1 μίλι. Η απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο μας το 1995 (σ.σ. casus belli) για αυτό το θέμα είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει”.

Η απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρη. Απέναντι στις απειλές Τσαβούσογλου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης και αν το κάνει θα αντιμετωπίσει επίθεση από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός απάντησε εχθές χαρακτηριστικά ότι είναι τέτοια η αναβάθμιση της αποτρεπτικής μας ικανότητας που “δεν αισθανόμαστε καμία απειλή από κανέναν.”