Στοιχεία από την έρευνα της Περιφέρειας μεταξύ των επισκεπτών της Μεσσηνίας παρουσιάστηκαν στην Καλαμάτα

“Ο τουρισμός του αύριο είναι διαφορετικός από τον σημερινό και τον χθεσινό, καθώς έχει ως πυλώνες την ανθρώπινη σχέση, τον πολιτισμό, την ποιότητα, το περιβάλλον, την γαστρονομία. Αυτός είναι ο νέος τουρισμός και για αυτόν πρέπει να σχεδιάσουμε, αυτόν πρέπει να υπηρετήσουμε”.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε παρέμβασή του -το βράδυ σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στην Καλαμάτα-, κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη λειτουργία του περιπτέρου Τουριστικής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Στην εν λόγω εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Μεσσηνίας στο ξενοδοχείο “Pharae Palace” στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο περιφερειάρχης επισήμανε ακόμα την προσπάθεια που καταβάλλεται από την περιφερειακή Αρχή προκειμένου να συγκεντρώσει πρωτογενή στοιχεία -τόσο για την επισκεψιμότητα, όσο και για τα διάφορα προβλήματα που επισημαίνουν οι επισκέπτες- ώστε να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αφ’ ενός της πιο αποτελεσματικής προβολής της περιοχής μας, και αφ’ ετέρου της επίλυσης των όποιων ζητημάτων αναδεικνύονται.

“Δεν υπήρχαν ώς τώρα στατιστικά και ποιοτικά στοιχεία για τους επισκέπτες της περιοχής μας, παρά μόνο μία γενική εικόνα ανά την επικράτεια με βάση στοιχεία που αντλούνταν στον αερολιμένα Αθηνών” δήλωσε, ειδικότερα, ο Π. Νίκας για να τονίσει στη συνέχεια ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην δημιουργία των περιπτέρων τουριστικής πληροφόρησης – infokiosk σε 5 περιοχές της Πελοποννήσου, στον Ισθμό της Κορίνθου, στο Ναύπλιο, στην Σπάρτη, στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας ¨Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” και πρόσφατα στο Λεωνίδιο.

“Τα περίπτερα αυτά, στελεχωμένα με επιστημονικό προσωπικό, πέρα από το να λειτουργούν ως γραφεία πληροφόρησης των επισκεπτών μας, προβάλλουν επίσης το ανθρώπινο στοιχείο και τη διάθεση φιλοξενίας στην περιοχή μας” σημείωσε ο περιφερειάρχης, εκφράζοντας ευχαριστίες προς το προσωπικό που τα στελεχώνει.

Ο Π. Νίκας, παράλληλα, υπογράμμισε το συγκριτικό πλεονέκτημα που αποτελεί για τη Μεσσηνία, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο διεθνής αερολιμένας Καλαμάτας, ευχαριστώντας για τον αγώνα και την προσπάθειά τους, τόσο τους απελθόντες όσο και τη νυν αερολιμενάρχη, για να επισημάνει παράλληλα ότι δεν δικαιολογείται η πολιτεία που καθυστέρησε για δεκαετίες την αναβάθμισή του -“πλέον, έστω και καθυστερημένα, αναβαθμίζεται και αυτό είναι καλό” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει, συνδράμει και στηρίζει την διοίκηση του αερολιμένα.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι η Περιφέρεια από την πλευρά της προωθεί έργα στη Μεσσηνία, μεταξύ των οποίων τρία μουσεία, της Χώρας, το νέο μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη, καθώς και το Εκκλησιαστικό μουσείο στην Καλαμάτα, ενώ προχωρεί και στην ανακατασκευή σειράς βυζαντινών εκκλησιών. Επιπλέον αναφέρθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νομού, μεταξύ των οποίων η βελτίωση του δρόμου της Μάνης, του δρόμου προς Κορώνη, όπως και αυτού προς Μεθώνη, για να σημειώσει ακόμα ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για την παράκαμψη του Χαροκοπιού -έργο 13,5 εκ ευρώ- ενώ σε κοντινό χρόνο ξεκινά και το έργο της παράκαμψης του Πεταλιδίου, προσθέτοντας ότι θετική εξέλιξη αποτελεί η μελέτη για τον δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, αλλά και η προοπτική της επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παρόντες στην αποψινή εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Καπέλιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας και Τάσος Σαρδέλης για θέματα ΕΠΑ και συντονισμού των αναπτυξιακών εταιρειών, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης και Τριφυλίας Μαρία Παναγοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης Βαγγέλης Κατσουλέας, η αερολιμενάρχης Καλαμάτας Ακριβή Βλάχου, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, εκπρόσωποι και στελέχη φορέων και συλλόγων του επιχειρηματικού, τουριστικού και επισιτιστικού τομέα καθώς και του εναλλακτικού τουρισμού στη Μεσσηνία, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

Διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προέρχονται από ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από τουρίστες στο Περίπτερο Τουριστικής Πληροφόρησης της Περιφέρειας στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Στοιχεία που αναμένεται να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίζουν οι επισκέπτες της Μεσσηνίας,  αλλά και τις θετικές αξιολογήσεις τους.

Οι απαρχαιωμένες υποδομές του Αεροδρομίου το πρώτο “αγκάθι”

Προβλήματα στις υποδομές- αρχής γενομένης από το Αεροδρόμιο- όπως ανεπαρκής κλιματισμός, δεν υπάρχει internet,  μη λειτουργία των ηλεκτρονικών πινάκων αφίξεων- αναχωρήσεων, ελλιπής καθαριότητα στις τουαλέτες, μη ύπαρξη καταστήματος πώλησης τοπικών προϊόντων, ελλιπής σύνδεση ΚΤΕΛ με Αεροδρόμιο, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που διαπιστώνουν οι επισκέπτες με το που πατούν το πόδι τους στη Μεσσηνία. Το παρήγορο είναι ότι όλα αυτά θα εξαλειφθούν με το που θα ξεκινήσει να υλοποιείται η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου.

Προβλήματα και στην πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους, στην έλλειψη pos  για πληρωμή του εισιτηρίου σε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους. Τα παράπονα τίθεται αναλυτικά και είναι συγκεκριμένα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Επίσης κάποια ιστορικά μνημεία δεν είναι προσβάσιμα. Όπως για παράδειγμα ο ναός της Αγίας Σοφίας πάνω από την Καρδαμύλη, που όπως επισήμαναν οι επισκέπτες, πεζοπόρησαν 40 λεπτά στο μονοπάτι που οδηγεί στο ναό, και τελικά ήταν κλειστή η εκκλησία. Ένα θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για την ύπαρξη φύλακα έστω κάποιες ώρες, ώστε να γνωρίζουν οι επισκέπτες ότι φτάνοντας θα μπορούν να θαυμάσουν τον ναό και τις αγιογραφίες του. Για στενό και επικίνδυνο δρόμο προς Βοϊδοκοιλιά κάνουν λόγο οι επισκέπτες, ενώ για εικόνα εγκατάλειψης μιλούν για το Παλαιόκαστρο Ναυαρίνου. Δυσαρέσκεια για την πρόσβαση στην παραλία Καλόγριας στη Μάνη, καθώς η παραλία έχει καταληφθεί τα τελευταία χρόνια από ξαπλώστρες σε όλο το μήκος της με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος -όπως προβλέπεται από τον νόμο- για κάποιον που θέλει να απολαύσει το μπάνιο του χωρίς να το πληρώσει “χρυσό”.

Φύση, Ιστορία και Καλό Φαγητό οι λόγοι που επισκέπτονται τη Μεσσηνία

Υπάρχουν όμως και θετικά σχόλια αλλά και ισχυρή πεποίθηση ότι παρά τα όποια προβλήματα θα επισκέπτονταν ξανά τη Μεσσηνία, αφού τα βασικά κίνητρα του ταξιδιού τους είναι η Φύση, η Ιστορία και η Γαστρονομία της περιοχής μας.

Ψήφο εμπιστοσύνης στη Μεσσηνία

Η πλειοψηφία των επισκεπτών έχουν επισκεφτεί πολλές φορές την περιοχή μας, και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Μεσσηνία, παρά τα προβλήματα που επισημαίνουν, με την ελπίδα να επιλυθούν αυτά.

Γερμανοί και Άγγλοι προτιμούν Μεσσηνία- Από 45-65 ετών για οικογενειακές διακοπές

Πρώτοι στην επισκεψιμότητα είναι οι Γερμανοί, και ακολουθούν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι έρχονται για οικογενειακές διακοπές, διαμένουν σε ξενοδοχεία και αξιολογούν ως εξαιρετική τη διαμονή τους και τις διακοπές τους στη Μεσσηνία, γι’αυτό άλλωστε την επισκέπτονται ξανά και ξανά. Ενώ η διαμονή των περισσότερων διήρκησε από 7 έως 11 μέρες.

Το ηλικιακό γκρουπ είναι 45-65 ετών, που έχουν ήδη ξανάρθει, αλλά και κάποιοι επισκέφτηκαν τη Μεσσηνία αφού τους την πρότειναν φίλοι και γνωστοί τους που την είχαν επισκεφτεί.

Σχετικά χαμηλά είναι η πληροφόρησή τους για τη Μεσσηνία από το διαδίκτυο και ίσως και εκεί θα πρέπει να δοθεί έμφαση από την Περιφέρεια, ώστε να ενισχυθεί η προβολή της περιοχής μας. Βεβαίως το πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που εντόπισαν οι επισκέπτες μας ώστε να βελτιωθεί ποιοτικά το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών μας.

Πρώτη η Μάνη, ακολουθεί η Πύλος-Τέταρτη η Αρχαία Μεσσήνη

Πρώτη σε επισκεψιμότητα έρχεται η Μάνη, ακολουθεί σε η Πύλος, τρίτη η Κορώνη, και τέταρτη η Αρχαία Μεσσήνη-που σημαίνει οτι και εδώ θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ώστε να αναγάγουμε και την Αρχαία Μεσσήνη σε νο1 προορισμό και εκ των ων ουκ άνευ στο ταξίδι των επισκεπτών μας.

Βασική προϋπόθεση να αναβαθμιστεί επιτέλους ο δρόμος που οδηγεί στην Αρχαία Μεσσήνη αλλά και η συγκοινωνιακή σύνδεση με τον χώρο, αίτημα που κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ο καθηγητής-ψυχή της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης.

Ακολουθεί η Καλαμάτα στην 6η θέση της επισκεψιμότητας εκ μέρους των τουριστών της Μεσσηνίας, οπότε και εκεί πρέπει να γίνουν βελτιώσεις τουριστικής προβολής, αναβάθμισης και ανάδειξης των υποδομών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Προβλήματα που εντοπίζουν οι επισκέπτες μας σε όλη την Περιφέρεια

Που παίρνουμε “Άριστα”