Σε κλοιό ανατιμήσεων τα κρέατα – Ανοδική πορεία για αρνί, μοσχάρι και προσεχώς χοιρινό και κοτόπουλο

Νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές του κρέατος αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο το επόμενο διάστημα το ελληνικό καταναλωτικό κοινό, καθώς οι συνθήκες στην αγορά δημιουργούν προϋποθέσεις για αλυσίδα ανατιμήσεων σε όλα σχεδόν τα είδη κρέατος.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι ανατιμήσεις προέρχονται από έναν συνδυασμό παραγόντων:
αφενός, την ευλογιά που πλήττει τα αιγοπρόβατα στη χώρα μας, και αφετέρου, την εφαρμογή νέων περιβαλλοντικών κανόνων στην παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, η υψηλή ιδιωτική κατανάλωση στηρίζει τις ήδη αυξημένες τιμές, διατηρώντας την ανοδική πίεση στην αγορά.

Το αρνίσιο κρέας φαίνεται να «σέρνει το χορό» των αυξήσεων, καθώς αυτή τη στιγμή στα κρεοπωλεία πωλείται 16 έως 18 ευρώ το κιλό (τεμαχισμένο) και 14 έως 15 ευρώ το κιλό για ολόκληρο αρνάκι. Οι τιμές αυτές είναι 6% με 7% υψηλότερες σε σχέση με πέρσι.

Την ίδια στιγμή, το μοσχαρίσιο κρέας βρίσκεται πλέον κοντά στα 20 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 20% σε ετήσια βάση, με τις τάσεις να δείχνουν περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Μέχρι πρόσφατα, το χοιρινό και το κοτόπουλο είχαν παραμείνει σχετικά σταθερά, αποτελώντας το «καταφύγιο» για αρκετούς καταναλωτές που περιόρισαν τις αγορές ακριβότερων κρεάτων. Ωστόσο, οι σταθερές τιμές δεν φαίνεται να διατηρούνται για πολύ.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αυξήσεις και σε χοιρινό και κοτόπουλο. Ο λόγος που δεν είχε συμβεί έως τώρα σχετίζεται με το ότι οι τιμές των ζωοτροφών είχαν ανέβει σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και δεν μειώθηκαν όταν έπεσαν τα κόστη παραγωγής. Πλέον, καθώς η ζήτηση για φθηνότερα κρέατα αυξάνεται, αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδικά και οι τιμές τους.