Πώς ο ήρωας της ΕΜΑΚ Κώστας Νίκας άνοιξε δίοδο και απεγκλώβισε το 9χρονο κορίτσι στην Τουρκία (vid)

«Όταν συστηνόμασταν ως “Yunan” άνοιγε η αγκαλιά τους…». Με τα λόγια αυτά, τα μέλη της ελληνικής επίλεκτης ομάδας διασωστών, περιγράφουν τις δυνατές στιγμές που έζησαν στα χαλάσματα της Αντιόχειας. Ένα ταξίδι επτά ημερών, με έντονες συγκινήσεις.

Και μπορεί, την ιερή ώρα του καθήκοντος οι μηχανισμοί που έχουν με τα χρόνια αναπτύξει να απομόνωναν το συναίσθημα, όμως στο τέλος της ημέρας, ο πόνος και η θλίψη κυρίευε τις καρδιές τους. «Τα όσα βιώσαμε, δεν φεύγουν. Τα όσα ζήσαμε, θα τα κουβαλάμε μαζί μας. Τα πράγματα αυτά, δεν φεύγουν από μέσα μας…» λένε τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο της, η 9χρονη Asude, ζήτα με τρεμάμενη φωνή βοήθεια σφηνωμένη ανάμεσα στα χαλάσματα πολυκατοικίας, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Θαμμένη για πάνω από 30 ώρες κάτω από τα συντρίμμια, αντικρίζει σε κατάσταση σοκ τον Έλληνα διασώστη της ΕΜΑΚ.

Ως από μηχανής Θεός, ο μηχανικός πυροσβέστης Κώστας Νίκας με ειδικά εργαλεία ανοίγει δίοδο, τοποθετεί υποστυλώματα και το κορίτσι βγαίνει σώο στην επιφάνεια. Τις σοκαριστικές εικόνες έχει καταγράψει η κάμερα της ελληνικής αποστολής.

Τα μέλη της, αφού είχαν σώσει λίγη ώρα πριν έναν 50χρονο άνδρα και ένα κορίτσι 7 ετών, είχαν οδηγηθεί στο σημείο μετά από εκκλήσεις του πατέρα της 9χρονης Alude. Πρόκειται για μια από τις συνολικά 5 διασώσεις της ΕΜΑΚ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό της 8ης Φεβρουαρίου όταν βγήκε ένα αγοράκι 11 ετών. «Έτυχε να είμαι απέναντι όσο η ομάδα δούλευε με το 6χρονο κορίτσι που διασώσαμε. Ήμουν εγώ να προσπαθώ με όποιον τρόπο μπορώ γιατί δεν είχα τα μέσα, του δίναμε νερό με ένα ποτήρι και έφτανα στο σημείο να το βρέχω επειδή ήταν ξαπλωμένος, σε κάποια στιγμή είχε γίνει μούσκεμα, ζήτησα ένα καλαμάκι, μου έφεραν ένα καλαμάκι πράσινο σε σχήμα φοίνικα και κάθε φορά που το έβγαζα μου έλεγε “no, no” για να συνεχίσω. Παράλληλα έλεγε συνεχώς “10%” ότι δηλαδή δεν άντεχε άλλο και ήταν στα όρια του. Τον έβγαλαν τελικά άλλοι συνάδελφοι και πήγαν όλα καλά».

Η πιο δύσκολη στιγμή όπως είπε ο πυραγός Θωμάς Κρικέλης για τον ίδιο, ήταν όταν κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης, η Αϊρίν «μας άφησε δύο φορές». Πρόκειται για την κοπέλα που έφτασε στο σημείο να ζητήσει να της κόψουν το πόδι για να απεγκλωβιστεί. «Εγώ δεν το είδα γιατί με χώριζε ένα δοκάρι αλλά ο συνάδελφος Κωνσταντίνος Νίκας που ήταν μαζί της και της κρατούσε το χέρι άρχισε να φωνάζει το όνομά της» συμπλήρωσε ο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ.

Έμπειρα και νέα στελέχη

Δύο από τα 36 στελέχη της ΕΜΑΚ που απεγκλώβισαν 5 άτομα ζωντανά από τα συντρίμμια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, είχαν συμμετάσχει και στην αποστολή έρευνας και διάσωσης μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα το 1999. Οι ίδιοι Πυροσβέστες, είχαν συνδράμει μετά τον πολύνεκρο σεισμό στην Αλγερία το 2003, στο σεισμό στο Μαρόκο, στο φονικό τσουνάμι του 2004 στην Ινδονησία, αλλά και στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ισραήλ, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία. Συνολικά 23 μέλη της ελληνικής αποστολής, επιχειρούσαν το 2019 στην Αλβανία. Για έξι στελέχη της ΕΜΑΚ, με μόλις 5 χρόνια υπηρεσίας, ήταν η πρώτη αποστολή.

Έμπειροι και νέοι πυροσβέστες, σε απόλυτη αρμονία, έδωσαν σώμα και ψυχή στο πεδίο και κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους, σώζοντας 5 ανθρώπινες ζωές μέσα από τα χαλάσματα. Είναι ενδεικτικό, ότι παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις αποστολές, συνηθίζεται 2 στους 3 διασώστες να είναι έμπειροι πυροσβέστες, στην προκειμένη περίπτωση η ελληνική ομάδα λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία έχοντας μικρότερη αναλογία.

Η αγάπη των Τούρκων

Για τη συμπεριφορά των Τούρκων οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ είπαν ότι «η φιλική προσέγγιση του τουρκικού πληθυσμού που είχε υποστεί σοκ αποτυπώθηκε σε απλά πράγματα, σε μικρά διαλείμματα των επιχειρήσεων όταν στελέχη των διασωστικών ομάδων έπαιρναν μια ανάσα, απλοί πολίτες έρχονταν από μόνοι τους να μας δώσουν ένα ποτήρι ζεστό τσάι και ένα κομμάτι ψωμί. Όταν βρεθήκαμε σε μια ουρά ενός αυτοσχέδιου πάγκου όλοι οι άνθρωποι που πεινούσαν έκαναν στην άκρη για να εξυπηρετηθούμε εμείς πρώτοι».

Μάλιστα, ο επικεφαλής της ομάδας επιπυραγός Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ανεφέρθη σε ένα περιστατικό που τον συγκλόνισε. «Περιμέναμε στην ουρά και μόλις ένας Τούρκος κατάλαβε πως είμαστε Έλληνες διασώστες, μας τράβηξε στο πίσω μέρος της σκηνής όπου υπήρχαν τρεις δίσκοι με δικά τους παραδοσιακά γλυκά. Κράτησε τον έναν και τους άλλους δυο δίσκους μας τους έδωσε»

"Efharisto poli file": Η Hurriyet ευχαριστεί την Ελλάδα για την βοήθειά της στον σεισμό
“Efharisto poli file”: Η Hurriyet ευχαριστεί την Ελλάδα για την βοήθειά της στον σεισμό

Με τίτλο “Efharisto poli file” η εφημερίδα “Hurriyet” λέει το δικό της ευχαριστώ στην ελληνική βοήθεια μετά τους φονικούς σεισμούς που χτύπησαν τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, οι σεισμόπληκτοι νιώθουν μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στους Έλληνες για τη βοήθεια που προσέφεραν μέσω της ΕΜΑΚ, ενώ ταυτόχρονα ξεχειλίζει η οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, η εφημερίδα Cumhurriyet αναφέρει: “31 χιλιάδες νεκροί, ούτε μια παραίτηση”, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν όπου παρά την καταστροφή, δεν παραιτήθηκε ακόμη κανένας υπουργός.

Τέλος, η εφημερίδα Sozcu αναφέρει: “Αποτύχαμε γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε γερανός δίχως την εντολή του Ερντογάν” και παραθέτει δηλώσεις πολιτικών που λένε “πήγα εκεί με εντολή του Ερντογάν”, “έκανα αυτό με εντολή του Ερντογάν”.

κωστιδης
«Ως γείτονες, τρέξαμε πρώτοι»

Τους Έλληνες διασώστες ρώτησε και δημοσιογράφος του τουρκικού πρακτορείου Anadolu η οποία τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους και τους ρώτησε πώς βλέπουν οι ίδιοι τις καλές σχέσεις των δύο λαών των τελευταίων ημερών, λόγω του τραγικού αυτού γεγονότος: «Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε, ότι σε μια καταστροφή ζητάς πρώτα βοήθεια από τον γείτονα, τον διπλανό σου, και μετά από την υπόλοιπη ευρύτερη γειτονιά. Κι εμείς έτσι, σαν γείτονες, τρέξαμε πρώτοι» ανέφεραν.

«Δεν είναι η θέση μας να κάνουμε εξωτερική πολιτική, η θέση μας είναι να υποστηρίζουμε την ανθρώπινη ζωή και να σώζουμε ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ο ρόλος μας ο πρώτος και ο τελευταίος είναι να υποστηρίζουμε την ανθρώπινη ζωή» απάντησε από την πλευρά του για το θέμα αυτό ο επικεφαλής των διασωστών του ΕΚΑΒ ο οποίος ομολόγησε ότι «τα τραύματα αυτά δεν φεύγουν, θα κάνουμε συνεδρίες θα έχουμε στήριξη, είναι κάποια πράγματα που τα κουβαλάς μαζί σου».

Πρωτοσέλιδο στη Μilliyet ο ήρωας της ΕΜΑΚ Κωνσταντίνος Νίκας που σώζει ζωές στην Τουρκία

Ψηλά στα τουρκικά ΜΜΕ φιγουράρει η συγκινητική ιστορία του Έλληνα διασώστη της ΕΜΑΚ, που ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και σώζει ζωές στην Τουρκία.

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Νίκα, μέλος της ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην περιοχή Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν) του Χατάι της Τουρκίας, σώζοντας όσες περισσότερες ζωές μπορεί. Η ιστορία του μάλιστα έκανε την τουρκική εφημερίδα Μilliyet να του κάνει εκτενές αφιέρωμα.

Πατέρας του ήταν ο ηρωικός διασώστης Παναγιώτης Νίκας, που το 1995 είχε σώσει τον μικρό Ανδρέα στο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο Αίγιο.

Έτσι, και ο Κωνσταντίνος έγινε με τη σειρά του “σωτήρας”, που δε διστάζει να μπει μέσα σε συντρίμμια κτιρίων, για να εντοπίσει επιζώντες.

Έχω πει άπειρες φορές ότι το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι ένα “μικρόβιο” που εισέρχεται στον οργανισμό μας και εκκολάπτεται μέσα μας για όσο χρονικό διάστημα υπηρετούμε το ένδοξο Πυροσβεστικό Σώμα. Το “μικρόβιο” τούτο είναι ισχυρότατο όταν μεταφέρεται από τους γονείς στα παιδιά τους και μεταφράζεται σε υπέρτατα παράδειγμα ανδρείας και προσφοράς στον συνάνθρωπο… Κουράγιο στον Τουρκικό και Συριακό λαό και καλή επιτυχία στους διασώστες μας…” έγραψε συνάδελφος του Κωνσταντίνου Νίκα, σε ανάρτηση στο Facebook.

“Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας”

“Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας”, σημείωσε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, Δημήτρης Ρούπας, μετά την άφιξη της ελληνικής αποστολής το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο επιπυραγός ήταν εκείνος που στις 7 Φεβρουαρίου, σύρθηκε μέσα στα συντρίμμια για να ανασύρει ζωντανό ένα 7χρονο κορίτσι, τη μικρότερη ηλικιακά διασωθείσα της ελληνικής αποστολής. Λίγη ώρα πριν τα στελέχη της ΕΜΑΚ, είχαν δει την 8χρονη αδερφή της, τη Φατμά, να αφήνει την τελευταία της πνοή, πριν ανασυρθεί από τα χαλάσματα. “Την ώρα της εργασίας δεν υπάρχει συναίσθημα. Στο τέλος η πιο συγκινητική στιγμή ήταν το κοριτσάκι, η Φατμά, το 8χρονο κοριτσάκι…”, περιέγραψε συγκινημένος ο Δημήτρης Ρούπας.

“Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες”, ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής των διασωστών του ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας.

“Όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη”

“Όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη, όρισαν με την ανθρωπιά τους την αλληλεγγύη στην πράξη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά την υποδοχή της Ελληνικής αποστολής στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, προσθέτοντας: “Θα επαναλάβω τα λόγια που άκουσα την περασμένη Πέμπτη, στο αεροδρόμιο στα Άδανα. Όλοι αναζητούσαν τους Έλληνες διασώστες, για να επιχειρήσουν, να σώσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Τέτοια αξιοπιστία περιέβαλε αυτό το Σώμα. Την ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ, όλη την ομάδα”. “Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή”, δήλωσε συγκινημένος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο αξιωματικός επιχειρήσεων της 2ης ΕΜΑΚ, αντιπυραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιαδης, περιγράφοντας χαρακτηριστικά: “Πολύ συγκινητικό ήταν τώρα που επιστρέφαμε και είχαμε στο διασωστικό όχημα την ελληνική σημαία, μας χαιρετούσαν, μας έλεγαν: ”είστε αδέλφια”. Πολύ συγκινητικό”.