Πολάκης: Μακροσκελή ανάρτηση και επίθεση κατά μέτωπο εναντίον του κ. Νίκα με νέες αναφορές

“Μια οφειλόμενη απάντηση στον «εύθικτο» περιφερειάρχη κ. Π. Νίκα”, δίνει όπως αναφέρει ο Συντονιστής του Τομέα Διαφάνειας, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, σε λογαριασμό του στα social media, σε δήλωση “ως απάντηση στην έωλη δημοσίευση/«απάντηση» του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στα καταγγελλόμενα σε πρόσφατη ανακοίνωση του Τμήματος Διαφάνειας του κόμματος «Γαλάζιες ακρίδες και στην Πελοπόννησο»”.

Ο κ. Πολάκης χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “μέσα στον πανικό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη, έκανε το λάθος να επιχειρήσει να απαντήσει δημόσια στην πρόσφατη καταγγελία του Τμήματος Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έθετε δημόσια ερωτήματα για τον τρόπο που μοιράζει ο γαλάζιος περιφερειάρχης την πίτα των έργων της περιοχής του, αλλά και τη συνεχόμενη «σύμπτωση» να συναντάται ο υιός του (με εργασιακή ή συνεταιρική σχέση) σε εταιρείες αναδόχους των έργων της Περιφέρειας (και παλαιότερα του δήμου, όσο ο κ. Νίκας ήταν δήμαρχος Καλαμάτας)”.

Υποστηρίζει πως “όσον αφορά δε το δεύτερο (τη σχέση του υιού του Νίκου Νίκα με εταιρείες – αναδόχους), …άχνα δεν έβγαλε ο περιφερειάρχης στην υποτιθέμενη απάντηση που έσπευσε να δημοσιεύσει” και προσθέτει, απευθύνοντας ερωτήματα: “Αλήθεια κ. Νίκα, που εργάζεται ο γιος σας; Να σας δώσουμε μια ευκαιρία να το πείτε εσείς ή προτιμάτε να καταφύγει κάποιος στις αρμόδιες υπηρεσίες (επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) και να το δείτε γραπτώς; Έχει ο υιός σας εργασιακή ή συνεταιρική σχέση με εταιρεία συμφερόντων κατασκευαστικού ομίλου που παίρνει πλήθος έργων της Περιφέρειας με απευθείας ανάθεση και μόνο με την υπογραφή περιφερειάρχη; Μπορείτε άλλωστε να διαψεύσετε δημόσια μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που λένε ότι απαντώντας σε σχετική αναφορά που έγινε στο Συμβούλιο εσείς δηλώσατε ευθαρσώς ότι «… η εταιρεία που είναι συνέταιρος ο γιος μου, δεν παίρνει δημόσια έργα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου». Τον όρο «συνέταιρος» εσείς δεν τον είπατε;”.

“ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΛΗΘΗ”

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει ότι “όσα κατήγγειλε δημόσια το Τμήμα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με την εταιρεία «Δ. Μουτσώκος και Συνεργάτες ΕΕ» είναι απολύτως αληθή και αδιαμφισβήτητα. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναθέτει έργα στη συγκεκριμένη εταιρεία με απευθείας αναθέσεις, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο παρελθόν ως δήμαρχος Καλαμάτας, κάτι το οποίο είχε επανειλημμένα καταγγελθεί απότην αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ενδεικτικά, παραθέτει “δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις έργων με πλήρη στοιχεία και για τη θητεία του Π. Νίκα ως δήμαρχος Καλαμάτας και μετά την εκλογή του ως περιφερειάρχης μέχρι σήμερα, όπου για τους λόγους του (θα μας πει φαντάζομαι ο ίδιος…) ακολούθησε την ίδια ακριβώς τακτική, αναθέτοντας έργα στη συγκεκριμένη εταιρεία”.

Διευκρινίζει πως “στα συγκεκριμένα έργα, όχι μόνο δεν έχουν γίνει διαγωνισμοί, αλλά και σε αρκετά από αυτά δεν τηρήθηκε ούτε καν η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το άρθρο 32, παρ.2γ του Ν.4412/2016, ούτε πέρασαν από κανένα συλλογικό όργανο ή κάποια διαδικασία ελέγχου αγοράς”.

Για το έργο (επισκευών στη σχολή Παπαφλέσσα) “εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο οποίο αναφέρεται η καταγγελία του Τμήματος Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.”, αναφέρει πως “δεν έγινε διαγωνισμός παρότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επείγον ή έκτακτο. Το έργο αφορά μετακίνηση υπηρεσιών, γεγονός το οποίο γνώριζε ο κ. Νίκας ένα σχεδόν χρόνο πριν. Στη διαδικασία διαπραγμάτευσης συμμετείχαν εταιρείες, στις οποίες με τον ένα ή τον άλλον τρόπο είχε συμμετοχή ο κ. Μουτσώκος. Το δε προκλητικά μικρό ποσοστό έκπτωσης 2% για τους γνωρίζοντες τον χώρο των κατασκευών και της αυτοδιοίκησης, «μιλάει» από μόνο του!”.

“ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ”

Για τα «αποδεικτικά στοιχεία» που δημοσίευσε ο κ. Νίκας προκειμένου να διαψεύσει την ανακοίνωση του Τμήματος Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Πολάκης δηλώνει ότι “πρόκειται για δύο έγγραφα της Αρχής Διαφάνειας για τη δημιουργία εντυπώσεων και φυσικά για να παίξουν ως πρωτοσέλιδα στα τοπικά ΜΜΕ και να θολώσουν λίγο το τοπίο” και αναφέρει πως “τα έγγραφα που δημοσιοποιήσατε ουδεμία σχέση έχουν με τα καταγγελλόμενα” κι εξηγεί:

“Το έγγραφο με ημερομηνία 18.11.2022 που εκδόθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Κεντρικής Διεύθυνσης της Αθήνας με θέμα: «Γνωστοποίηση έκθεσης ελέγχου», ουδεμία απολύτως σχέση έχει με τη συγκεκριμένη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και την εταιρεία «Δ. Μουτσώκος και Συνεργάτες Ε.Ε.». Το έγγραφο αυτό αφορά δειγματοληπτικό έλεγχο συμβάσεων άλλων εταιρειών. Στο δε σημείο 3, με βάση το οποίο δήθεν απαντάτε ότι δεν υφίσταται ζήτημα συμφερόντων και συγγενική σχέση, αναγράφεται ο ΑΔΑΜ της σύμβασης, ο οποίος είναι διαφορετικός από εκείνον του έργου. Μήπως με έναν απλό έλεγχο του ΑΔΑΜ μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι αφορά έργο στην Αργολίδα από άλλη τεχνική εταιρεία; Όσο για το δεύτερο έγγραφο με ημερομηνία 12.10.2022 που εκδόθηκε από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τρίπολης, αυτό αφορά δήθεν ανώνυμη καταγγελία, όπου δεν γνωρίζουμε ούτε τι αναφέρει, ούτε τι στοιχεία κατατέθηκαν”.

Συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι “μεταξύ μας τώρα…, αν δει κανείς την απάντηση της υπηρεσίας που έχει μοναδικό αποδέκτη την Περιφέρεια, για μας υποδηλώνει την μεγάλη πιθανότητα η ανώνυμη καταγγελία να υποβλήθηκε μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθεί η Αρχή Διαφάνειας ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, εξαγνίζοντας τον κ. περιφερειάρχη” και  συμπληρώνει: “Κύριε Νίκα, «απαντήσατε» λοιπόν με δύο έγγραφα που καμία αναφορά δεν έχουν στην ουσία (το ένα δε είναι εντελώς άσχετο) και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Άλλωστε δεν θέλω με την ευκαιρία αυτή να

αναφερθώ στο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Μαξίμου ΑΕ αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των διάφορων ανεξάρτητων Αρχών κλπ. Αυτά τα είδαμε με φαντασμαγορικό τρόπο σε άλλες κεντρικές υποθέσεις που απασχόλησαν τον δημόσιο βίο της χώρας. Έχω όμως και μια απορία ακόμα: δεν απαγορεύεται αυστηρά η δημοσιοποίηση των εγγράφων της Αρχής Διαφάνειας αφού είναι εμπιστευτικά; Με ποιο δικαίωμα δημοσιοποιήσατε εμπιστευτικά έγγραφα; Εκτός και εάν για τους φίλους του κ. Μητσοτάκη δεν ισχύει το απόρρητο. Ούτε θέλω να θυμίσω τις αντιδράσεις από τη μεριά της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο για τη σύσταση της Αρχής Διαφάνειας και για την τοποθέτηση ως προέδρου της, του πρωθυπουργικού φίλου κ. Μπίνη”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ “για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι” υπενθυμίζει πολλά δημοσιεύματα της εποχής, αναφέροντας ότι “(όπως αυτό των Παραπολιτικών https://www.parapolitika.gr/stiles/giannis-koyrtakis/article/1006828/i-proti-megali-xeutila-gia-ton-perifereiarhi-nika/ – παρεμπιπτόντως Μπράβο Κουρτακογιαννιό), όταν ο υιός Νίκας κατείχε θέση ευθύνης στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ του κ. Κόκκαλη και τα σχετικά δημοσιεύματα προέτρεπαν την εταιρεία που έπαιρνε αναθέσεις εκατομμυρίων να παύσει τη σχέση της μαζί του, όπως και τελικά έγινε… Βέβαια, μετά φαίνεται να συνεβλήθη με άλλη εταιρεία-ανάδοχο, εκείνη του κ. Μουτσώκου… (για τα παιδιά μας κάνουμε τα πάντα, έτσι κ. Νίκα;)”.

Θυμίζοντας “και την αντίδραση του πατρός Νίκα μετά τα δημοσιεύματα”, αναφέρει ότι “ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέθεσε με απευθείας ανάθεση δεκάδες χιλιάδες ευρώ τόσο στην εφημερίδα Παραπολιτικά όσο και στον όμιλο Μαρινάκη. Πήρε το μήνυμα και έδρασε κατάλληλα” και απευθυνόμενος στο περιφερειάρχη, συνεχίζει: “Μην κάνεις τον κόπο κ. Νίκα να ξανακάνεις το ίδιο και τώρα… Τζάμπα έξοδα θα κάνεις! Κι επειδή στην υποτιθέμενη «απάντησή» σου στην καταγγελία του Τμήματος Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τολμάς να συστήνεις «…η υιοθέτηση και διάδοση λασπολογίας από στελέχη ορισμένων πολιτικών σχηματισμών να μη γίνεται αβασάνιστα», έχουμε κι εμείς να σου συστήσουμε το εξής: Μην χάσεις χρόνο και ενέργεια να «απαντήσεις» πάλι στα παραπάνω. Καλύτερα να βρεις ένα τρόπο να πείσεις τους πολίτες της Πελοποννήσου για το πως μοιράζεις το ζεστό, δημόσιο (και δικό τους) χρήμα. Να βρεις ένα τρόπο να δικαιολογηθείς στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες τεχνικών εταιρειών της Πελοποννήσου και να τους εξηγήσεις, γιατί δεν είναι αυτοί άξιοι να πάρουν δωράκια με ανάθεση έργα της Περιφέρειας. Και τέλος, να βρεις έναν τρόπο να πείσεις τον Μητσοτάκη να σε στηρίξει με νύχια και με δόντια για να επανεκλεγείς τον Οκτώβριο. Άλλωστε οι άλλες γαλάζιες ακρίδες ανά την Ελλάδα που στηρίζονται από την Μαξίμου ΑΕ… καλύτερες είναι;”.