Ποιες προκρίνονται ως εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ύδρευσης και τι ισχύει για τη νέα δεξαμενή

Ενημέρωση για προγραμματισμένη διακοπή νερού απόψε στο πλαίσιο των εργασιών για την επιδιόρθωση της μεγάλης βλάβης στη δεξαμενή του Πηδήματος έχει εκδώσει ο Δήμος Καλαμάτας.

Ειδικότερα η υδροδότηση αναμένεται να διακοπεί απόψε στις 11:30 μ.μ. και θα διαρκέσει για κάποιες 3 ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση νέας βάνας σε τμήμα του δικτύου με σκοπό τη δυνατότητα διοχέτευσης μεγαλύτερης ποσότητας νερού. Υπολογίζεται πάντως ότι μέσα στον χρόνο της διακοπής δεν θα αδειάσουν οι δεξαμενές, άρα ενδέχεται να μην γίνει αντιληπτή σε αρκετές περιοχές της πόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας η υδροδότηση στην Καλαμάτα επανέρχεται σταδιακά και ανά περιοχές, μετά και τη νέα απαραίτητη όπως κρίθηκε από τους τεχνικούς, παρέμβαση στο πλαίσιο της προσωρινής – εναλλακτικής λύσης που έχει υπάρξει για την αντιμετώπιση της μεγάλης βλάβης στη δεξαμενή του Πηδήματος.

Ήδη νερό έχουν οι Κοινότητες από το Πήδημα έως την Καλαμάτα, καθώς και η ζώνη της πόλης που υδροδοτείται από τη δεξαμενή του Κάστρου. Ακολούθως αναμένεται να δοθεί νερό μέσω της δεξαμενής στις Τούρλες, απ’ όπου θα μεταφερθεί νερό και στις υπόλοιπες Κοινότητες (Βέργα, Μ. Μαντίνειας).

Η υδροδότηση αποκαταστάθηκε στην Καλαμάτα, ωστόσο η όλη κατάσταση παραμένει… οριακή, καθώς η ζημιά στη δεξαμενή είναι τεράστια.

Για να ενισχυθεί η εναλλακτική λύση απόψε στις 23:30 θα υπάρξει νέα προσωρινή διακοπή, ενώ ήδη τρέχει και η διαδικασία της κατασκευής μιας μεγάλης ανοξείδωτης δεξαμενής στον χώρο.

Σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενημέρωσε σχετικά με το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης αλλά και την πορεία των εργασιών για την αποκατάσταση της βλάβης, αναφέροντας τα εξής:

«Από χθες (31-05-2023) το απόγευμα έχουμε πάλι νερό στην πόλη. Το βράδυ γέμισαν όλες οι δεξαμενές. Ένα πρόβλημα εντοπίστηκε στη χαμηλή ζώνη της Βέργα όπου απαιτήθηκε εξαέρωση του δικτύου και σταδιακά και η περιοχή αυτή θα έχει νερό. Απόψε (01-06-2023) θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης (περί ώρα 23:30) χωρίς να αδειάσουν οι δεξαμενές για να τοποθετηθεί μια αναγκαία βάνα, καθώς στόχος είναι να μην υπάρχει καμία διαρροή και να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος.

Από αύριο το πρωί, θα ξεκινήσουμε να επισκευάζουμε τη μικρή δεξαμενή, όπου έγινε η παράκαμψη και έστω και με προβλήματα δόθηκε προσωρινή λύση. Συγχρόνως έχουμε έρθει σε επικοινωνία τόσο στην Αθήνα, όσο και τοπικά για την κατασκευή μιας ανοξείδωτης δεξαμενής, ώστε να μπορεί να υπάρχει και μια ακόμα εναλλακτική που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσον αφορά τη μεγάλη δεξαμενή που υποχώρησε, η ζημιά είναι τεράστια. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πριν γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, να δούμε αν μπορεί και με πιο τρόπο θα αποκατασταθεί η ζημιά. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Για το λόγο αυτό προχωράμε σε εναλλακτικές λύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είχε υπάρξει ενημέρωση, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Είναι ένα φαινόμενο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Εμείς από την πρώτη στιγμή παρά τη δυσκολία, δεν μείναμε με τα χέρια σταυρωμένα, γίναμε μέρος της λύσης, βρέθηκε ο τρόπος, δόθηκε νερό στην πόλη».

Ανακοίνωση Αυτοδιοικητικής  Επιτροπής  ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

«Η πολύωρη διακοπή νερού στην Καλαμάτα για δεύτερη μέρα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Οξυμένες καταστάσεις, οι οποίες προκλήθηκαν σε μονάδες υγείας, δυσλειτουργίες σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού και σε νοικοκυριά.

Ειδικά, ζημιές καταγράφονται στον τουριστικό τομέα και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις στον τομέα επισιτισμού, οι οποίες δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Ανησυχίες καταγράφονται για το ερχόμενο τριήμερο και για τον παλιό αγωγό.

Είναι αδιανόητη η αμέλεια της Δημοτικής Αρχής, για μια τόσο σημαντική υποδομή, όπως η υδροδότηση της πόλης και η απουσία δρόμου πρόσβασης σε αυτήν, άρα και ουσιαστικής συντήρησης. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, έγγραφες ή μη, εργαζομένων και αιρετών κατ’ επανάληψη και των περισσότερων δημοτικών παρατάξεων. Η τελευταία προειδοποίηση έγινε στις 24 Μαρτίου 2023. Οι λύσεις που θα δοθούν υπό την πίεση των γεγονότων προφανώς δεν πρέπει να είναι οι μόνιμες, ως συνήθως γίνεται.

Η απελθούσα κυβέρνηση έπρεπε να έχει χρηματοδοτήσει με επιπλέον συμπληρωματική χρηματοδότηση το νέο αγωγό Φ800, ώστε να έχει τελειώσει το έργο που ξεκίνησε με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καρκινοβατεί μέχρι σήμερα, θεωρούμενο μικρότερης σημασίας έργο”.