Πνευματικό Κέντρο: Στα μπλε ελέω της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Με το μπλε χρώμα του διαβήτη φωταγωγήθηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στέλνοντας μήνυμα για την αντιμετώπιση της χρόνιας ασθένειας από την οποία νοσούν περισσότεροι από 1,1 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα και σχεδόν 33 εκατ. άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανησυχία, πάντως, προκαλεί ότι στο κάλεσμα των επιστημόνων “Ζήσε καλά με τον σακχαρώδη διαβήτη και απόφυγε τις επιπλοκές”, δεν θα ανταποκριθεί το 44% των ενηλίκων πασχόντων γιατί δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση που θα μας απαλλάξει από σωρεία προβλημάτων υγείας. Χθες, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου και του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας “Η Γλυκιά Μεσσηνία” οργανώθηκε στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αξία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής διαχείρισης του διαβήτη. Κατά τη διάρκεια της δράσης έγιναν μετρήσεις σακχάρου στον κόσμο, καθώς και αναλυτική ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προλάβουμε τον διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Είναι άλλωστε ενθαρρυντικό ότι το 80% των περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Καθώς, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή διαχείριση του διαβήτη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης από τη νόσο. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτουργεί οργανωμένο Διαβητολογικό Ιατρείο που αποτελείται από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών, νοσηλευτών και επισκεπτριών υγείας, όπου παρακολουθούνται συστηματικά πάνω από 2.500 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και διαβήτη κύησης, ενώ λειτουργεί εξειδικευμένο ιατρείο διαβητικού ποδιού.

“ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ”

Σημειώνεται ότι φέτος το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) για τον σακχαρώδη διαβήτη είναι “Εκπαίδευση για την προστασία του αύριο”. Σύμφωνα δε με την ΕΔΕ, είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει η Πολιτεία άμεσα με νομοθετική ρύθμιση για την επανέναρξη της εξειδίκευσης των παθολόγων και παιδιάτρων και τη στελέχωση των 22 Διαβητολογικών Κέντρων και 62 Διαβητολογικών Ιατρείων της χώρας. Επίσης, να απονεμηθεί ο τίτλος της εξειδίκευσης σε όσους παθολόγους και παιδιάτρους έχουν μετεκπαιδευτεί.

Την εκδήλωση χθες στην Καλαμάτα άνοιξε με χαιρετισμό η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας Αθανασία Καρούνου. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ευλόγησε τις εργασίες και έδωσε το σύνθημα για τη φωταγώγηση του Πνευματικού Κέντρου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από τους: Νίκο Καραλή, πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου. Βασίλη Καπέλιο, αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Γιώργο Φάβα, αντιδήμαρχο Καλαμάτας. Ελένη Αλειφέρη, διοικήτρια Νοσοκομείου Μεσσηνίας. Δημήτρη Τζωρτζίνη, πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Κατερίνα Καρνούσκου – Γκόνου, πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας. Τζένη Θεοδωροπούλου, πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Ιάκωβο Περρωτή, εκπρόσωπο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Τάσο Μακρή, γενικό ιατρό στο Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Νάσερ Γιαζντανί, γιατρός – επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας. Λιάνα Τζίφα, ενδοκρινολόγος.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, της ΕΣΑμεΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και την υποστήριξη του Νοσοκομείου Καλαμάτας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού.