Πλαφόν στο φυσικό αέριο: “Απαράδεκτη απόφαση” λέει η Ρωσία – Τι προβλέπει η συμφωνία

Απαράδεκτο” χαρακτήρισε η Ρωσία το πλαφόν στο φυσικό αέριο, που ενέκριναν οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ νωρίτερα σήμερα το απόγευμα.

“Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας. “Οποιαδήποτε αναφορά σε “πλαφόν” (τιμών) είναι απαράδεκτη“, συμπλήρωσε για την ευρωπαϊκή συμφωνία για το φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν λίγο νωρίτερα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Reuters, το πλαφόν τίθεται στα 180 ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, κατέληξε μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, που συμμετείχε στο Συμβούλιο αμέσως μετά την συνεδρίαση δήλωσε ότι: “σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της”.

Όσον αφορά τη συμφωνία αυτή προβλέπει ένα ανώτατο όριο τιμής το οποίο ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER. Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία καταψήφισε τη συμφωνία. Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει “απαράδεκτο” το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που ενέκρινε η ΕΕ.