ΠΑΣΟΚ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή – Ανακρίνεται στο Βέλγιο για σκάνδαλο διαφθοράς

H βελγική Le Soir μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι διεξάγεται έρευνα για την Εύα Καϊλή σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανακρίνεται ενώ ο σύντροφός της συνελήφθη και θεωρείται βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Η βελγική εφημερίδα γράφει συγκεκριμένα:

«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

ΠΑΣΟΚ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή - Ανακρίνεται στο Βέλγιο για σκάνδαλο διαφθοράς

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη, διέγραψε την Εύα Καϊλή από το κόμμα με μία λιτή ανακοίνωση.

“Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη” σημείωσαν από την Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα, τη Δευτέρα το προεδρείο των Ευρωσοσιαλιστών θα συγκληθεί προκειμένου να αποφασίσει για διαγραφή και από την ευρωομάδα της Ελληνίδας πολιτικού, η οποία φέρεται να κρατά την έδρα της.

Το σκάνδαλο, το Κατάρ και οι συλλήψεις

Σήμερα, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στις Βρυξέλλες τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, ως ύποπτα για δωροληψία από μια “χώρα του Κόλπου”, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία, ωστόσο σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις “διαφθοράς” και “ξεπλύματος χρήματος” στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές “υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση” εντός αυτού του οργάνου.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει δικαιοδοσία στο Βέλγιο για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. Σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας (όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε “περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά”, καθώς και “εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα” των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

“Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής”, τόνισε η εισαγγελία.

Ποιος είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή

Η Εύα Καϊλή και ο Ιταλός Φραντσέσκο Τζόρτζι γνωρίστηκαν στις Βρυξέλλες, όπου ο 36χρονος εργάζεται ως σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το ζευγάρι είναι μαζί περίπου τέσσερα χρόνια και τον Μάιο του 2021 απέκτησε παιδί.