Περισυλλογή και παροχή βοήθειας σε 77 μετανάστες που επέβαιναν ανοιχτά της Πύλου σε ιστιοφόρο

Στο λιμάνι της Καλαμάτας στις 10:45 αποβιβάστηκαν και φιλοξενούνται από σήμερα το πρωί, συνολικά 77 αλλοδαποί, 65 άνδρες και 12 γυναίκες, μεταξύ αυτών και 4 ανήλικα παιδιά, έφτασαν ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 112 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.

Τους μετανάστες περισυνέλεξε παραπλέον το κρουαζιερόπλοιο “Οdyssey of the seas”, με σημαία Μπαχάμες, το οποίο τους μετέφερε προς το λιμάνι, με συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού και δένοντας στα ανοιχτά του λιμανιού με λάντζα και σκάφος του Λιμενικού οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην ακτή.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των αλλοδαπών όπως και του Ερυθρού Σταυρού της Π.Ε. Μεσσηνίας και της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας.

Αυτή την ώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής, ενώ θα παραμείνουν στο λιμάνι μέχρις ότου να μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας μεταναστών.

Να σημειωθεί δε, ότι άμεση ήταν η ανταπόκριση των υπευθύνων οι οποίοι φρόντισαν για τις πρώτες βοήθειες και την τροφή των διασωθέντων.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ενώ με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών οι αλλοδαποί θα μεταφερθούν σε Οργανωμένη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών.