Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ιστορία έγραψε ο Νάσος Γκαβέλας κατακτώντας “back to back” δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι (vid)

Ο Νάσος Γκαβέλας είναι πλέον ένας αθλητής θρύλος για το παραολυμπιακό κίνημα και τον ελληνικό αθλητισμό, με οδηγό τον Γιάννη Νυφαντόπουλο, πραγματοποίησε μία μυθική κούρσα τρέχοντας τα 100μ. στην κατηγορία Τ11 σε 11.02  κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, διατηρώντας τα σκήπτρα του από το 2021 στο Τόκιο!!

Με το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό του μετάλλιο δε, έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας για την Ελλάδα, αφού μαζί με τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη στα 100 μέτρα ύπτιο S13 και τον Χρήστο Ταμπαξή στα 50 μέτρα ύπτιο S1, είναι οι μόνοι Έλληνες με δύο σερί πρώτες θέσεις σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Νάσος Γκαβέλας και Χαράλαμπος Ταϊγανίδης με το πρώτο τους χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο το 2021

Αν βάλουμε στην εξίσωση και τους Ολυμπιακούς το επίτευγμα έχει καταφέρει ο Πύρρος Δήμας στην άρση βαρών ο οποίος έχει τρία σερί μάλιστα (1992, 1996, 2000), όπως επίσης στην άρση βαρών ο Κάχι Κακιασβίλι (1996, 2000) και ο πιο πρόσφατος από όλους, ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος του στίβου (2021, 2024).

Ο Έλληνας πρωταθλητής του στίβου που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, τρία χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. (Τ11) στο Τόκιο κατέκτησε το χρυσό και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!

Ο Νάσος Γκαβέλας ήταν εξαιρετικός στον τελικό των 100 μ. και ολοκλήρωσε την κούρσα σε 11.02′ κάνοντας το back to back αφού είναι πλέον ο μοναδικός Έλληνας που έχει 2 σερί χρυσά μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Στην πίστα του Ολυμπιακού Σταδίου των Παρισίων, ο Νάσος Γκαβέλας έστειλε το δικό του φως με την απόδοσή του, παρότι είχε την πιο αργή αντίδραση από τους τέσσερις φιναλίστ, μετά τα πρώτα μέτρα κάλπασε προς το χρυσό μετάλλιο και με την πιο γρήγορη φετινή του κούρσα, πέτυχε τον μεγάλο του στόχο.

Ο Γάλλος, Τίμοθ Αντόλφ, προσπάθησε στο τέλος να φθάσει τον Γκαβέλα, όμως πήρε το ασημένιο μετάλλιο σε 11.05. Ο άλλος μεγάλος αντίπαλός του, ο Κινέζος, Ντονγντόνγκ Ντι, πήρε το χάλκινο μετάλλιο σε 11.08, ενώ στην 4η θέση ήταν ο Ανανίας Σικόνγκο από τη Ναμίμπια με 11.17.

Δείτε την κούρσα:

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του μεγάλου τελικού στα 100 μέτρα (Τ11)

  • Θανάσης Γκαβέλας (Ελλάδα) 11.02 SB
  • Τίμοθ Αντόλφ (Γαλλία) 11.05 SB
  • Ντι Ντονγκντόνγκ (Κίνα) 11.08 SB
  • Ανανίας Σικόνγκο (Ναμίμπια) 11.17 SB

Ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης κατάφερε να ξεπεράσει οριακά τον Γάλλο ανταγωνιστή του, Τίμοθ Αντόλφ, μάλιστα, ο Νυφαντόπουλος του είπε αμέσως μετά το τέλος της κούρσας να περιμένει για να σιγουρευτεί για το αποτέλεσμα, και όταν κατάλαβε ότι είναι «χρυσός», ξέσπασαν μαζί σε έξαλλους πανηγυρισμούς!

Πλέον η Ελλάδα έφτασε στο Παρίσι τον διψήφιο αριθμό σε μετάλλια (10) με 2 χρυσά, 3 ασημένια και 5 χάλκινα!

Δηλώσεις γροθιά στο στομάχι από τον Νάσο Γκαβέλα: «Μήπως δεν μπορείς να τρέξεις;!»

Ο δυο φορές χρυσός Παραολυμπιονίκης, μιλώντας στην ΕΡΤ μετά τη μυθική του κούρσα, λύγισε και μίλησε φανερά συγκινημένος για όλα όσα πέρασε προκειμένου να βρεθεί στο Παρίσι αλλά αναφέρθηκε και στον συνοδό του Γιάννη Νυφαντόπουλο, μαζί με τον οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατάφεραν αυτή την επιτυχία. «Ήρθαμε εδώ να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό των 100 μέτρων»

Ποιος είναι ο Νάσος Γκαβέλας 

Ο Αθανάσιος ή Νάσος Γκαβέλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999(19/12) και από μικρό παιδί είχε όνειρο να γίνει αθλητής. Πέρασε από πολλά αθλήματα (τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) αλλά τον κέρδισε ο στίβος και τα σπριντ.

Απόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Νέου Ψυχικού, τα πήγε περίφημα στις Πανελλήνιες εξετάσεις και μπήκε στο τμήμα ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το 2017. Πεισματάρης σε ό,τι κάνει, χαμογελαστός και με καλή διάθεση πάντα. Στοιχείο που αποτελεί την κινητήριο δύναμή του.

Μόλις στα 10 του χρόνια παρουσιάστηκε η γονιδιακή νόσος του Stargardt, που σταδιακά προκάλεσε τη μείωση της όρασής του. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η νόσος εμφανίστηκε όταν πήγαινε στην 4η δημοτικού.

24633241

Η δασκάλα του επειδή είχε καθαρή και βαριά φωνή τον έβαζε να διαβάζει για να ακούν όλα τα παιδιά στην τάξη αλλά κάποια στιγμή άρχισε να συλλαβίζει και έτσι κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μετά από αυτό και μέχρι να τελειώσει το σχολείο πολλά παιδιά του έκαναν bullying αλλά οι φίλοι και η οικογένειά του ήταν εκεί για να τον στηρίξουν.

Εκτός από τον στίβο αγαπούσε και το ποδόσφαιρο αλλά λόγω της δυσκολίας με την όρασή του δεν μπορούσε να συντονιστεί με τα άλλα παιδιά.

Μια ημέρα έτρεξε ένα 100αρι στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω και ένας προπονητής τον προέτρεψε να ασχοληθεί σοβαρά.

Ο μικρός Νάσος δεν το έβαλε κάτω μετά την εμφάνιση του προβλήματος και συνέχισε να κάνει αυτό που λατρεύει! Να τρέχει και να κερδίζει μετάλλια. Το 2021 στο Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (10.82) και το 2024 στο Παρίσι υπερασπίστηκε τον τίτλο του κερδίζοντας άλλο ένα χρυσό στα 100μ (Τ11).

Ο αθλητής που συνηθίζει τα λέει την ατάκα: «Να κλείνεις τα μάτια και να ακολουθείς την καρδιά σου», ξεκίνησε την πορεία του προς την κορυφή το 2017 όταν συμμετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ στο Λονδίνο. Εκεί κατέλαβε την 10η και 14η θέση στα 100μ και 200μ. της κατηγορίας Τ12, με χρόνους 11.39’’ και 23.26’’.

Εκτός από σπουδαίος αθλητής είναι και επιστήμονας. Το 2023 αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2018 αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. (Τ12) με επίδοση 11.47’’ κι έγινε ο νεότερος σε ηλικία αθλητής που αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία του. Στην ίδια διοργάνωση πήρε και το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. με χρόνο 23.20.

Το 2019 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ντουμπάι ήταν 8ος στα 100μ. και εν συνεχεία μεταπήδησε στην κατηγορία Τ11, όπου συμμετείχε σε αγώνες έχοντας οδηγό. Το 2021 στο Τόκιο είχε οδηγό-συνοδό τον Σωτήρη Γκαραγκάνη και το 2024 στο Παρίσι τον Γιάννη Νυφαντόπουλο.

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και στη νέα κατηγορία. Τον Ιούνιο του 2021 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπίντγκοζ και ταυτόχρονα σημείωσε νέο Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 100μ. (10.98)και το 2023 στο Παρίσι (Παγκόσμιο πρωτάθλημα) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με ρεκόρ διοργάνωσης.