Πέγκυ Νίκα: Όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμά της 21ης  Μαΐου, τόσο πιο κοντά θα μας φέρει στη σιγουριά και στην πρόοδο

Κυρία Νίκα, πολλές φορές ακούσαμε την κυβέρνηση της ΝΔ να μιλά για «επιτελικό κράτος», κι από την άλλη την αντιπολίτευση να το λοιδορεί και να λέει ότι μεταφέρθηκαν περισσότερες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή στον πρωθυπουργό. Ποια η δική σας άποψη;

Το επιτελικό κράτος είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Ένα ισχυρό κέντρο, που θέτει πλαίσιο σωστής διακυβέρνησης και κανόνων διοίκησης, που παρακολουθεί την ενιαία λειτουργία της κυβέρνησης. Έπαψαν πλέον να υπάρχουν υπουργεία-φέουδα. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να κυβερνάται ένα ευρωπαϊκό  κράτος χωρίς μηχανισμούς προγραμματισμού, στοχοθεσίας, λογοδοσίας, αξιολόγησης;

Υπάρχει σήμερα μια Προεδρία της Κυβέρνησης, στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει ακομμάτιστους δημόσιους υπαλλήλους. Πιστεύει άραγε κανείς ότι χωρίς ένα ισχυρό κέντρο δίπλα στο υπουργείο Υγείας, που να συντονίζει άλλα υπουργεία και «τρέχει» τις οριζόντιες δράσεις πολλών υπηρεσιών, θα φέρναμε σε πέρας μια τόσο περίπλοκη διαδικασία όπως ο εμβολιασμός Covid;

-Αν η ΝΔ νικήσει στις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει;

Όπως έχει ήδη πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει η πρόσθετη εμπειρία μιας τετραετίας, στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση πέρασε «δια πυρός και σιδήρου». Βεβαίως και έχουν  διαπιστωθεί τα μεγάλα πλεονεκτήματα του επιτελικού κράτους, αλλά έχουν εντοπιστεί και οι αδυναμίες του που θα διορθωθούν. Θα υπάρχει αναδιάταξη στα υπουργεία ενώ θα ιδρυθούν και νέα, όπως, για παράδειγμα, το Υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Ένα κατεξοχήν «κοινωνικό» Υπουργείο, που θα επικεντρώνεται σε ειδικά προβλήματα που έχουν ευρύτερες συνέπειες, όπως το δημογραφικό και η στέγη.

-Ποιο θεωρείτε ότι είναι το καθοριστικό στοιχείο για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος; Η σύγκριση της διακυβέρνησης της ΝΔ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και του Κυριάκου Μητσοτάκη  με τον Αλέξη Τσίπρα, ή τα προγράμματα των δύο κομμάτων;

Και τα δύο, διότι είναι αλληλένδετα. Άλλωστε, τα προγράμματα δεν φτιάχνονται μόνα τους, αλλά με βάση πολιτικές κατευθύνσεις που δίνει ο επικεφαλής του κάθε κόμματος. Οι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα 2015-2019, με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη 2019-2023. Να αξιολογήσουν μια τετραετία αστάθειας, υπερφορολόγησης, αφαίμαξης της μεσαίας τάξης, περικοπών συντάξεων, στασιμότητας και καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και από την άλλη, την τετραετία που κυβέρνησε η ΝΔ με μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, πραγματική ανάπτυξη. Τετραετία αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας μας, που έπαψε να είναι ξέφραγο αμπέλι για «να λιάζονται»  οι μετανάστες. Συνεπώς και αναπόφευκτα, πρέπει να γίνουν αυτές οι συγκρίσεις από τους πολίτες. Να ζυγίσουν και να αποφασίσουν ποιος είναι συνεπής και ποιος όχι. Ποιος τηρεί τις υποσχέσεις του και ποιος άλλα λέει και άλλα κάνει. Ποιος θέλει να κάνει τη χώρα πεδίο πειραμάτων.

-Πιστεύετε ότι ο προεκλογικός αγώνας γίνεται επί των προγραμματικών θέσεων των κομμάτων ή μεταφέρεται σε άλλα;

Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν χρησιμοποιεί την τοξικότητα και το λαϊκισμό στην πολιτική αντιπαράθεση. Άλλωστε ο όρος «Πολακισμός» ξέρουν όλοι  ποιο πολιτικό πρόσωπο αφορά και γιατί. Πιστεύω ότι η τοξικότητα μόνο ζημιά προκαλεί στην πολιτική μας ζωή. Εμείς πάντοτε επιδιώκουμε σύγκριση πεπραγμένων και σύγκριση προγραμμάτων. Δεν σπέρνουμε  υποσχέσεις αλλά, καταθέτουμε ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις που τις υλοποιούμε με το παραπάνω.

Για παράδειγμα, είπαμε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τον μειώσαμε 35%. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε το εισόδημα και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 20% και, για πρώτη φορά, τις συντάξεις 8% ύστερα από 12 χρόνια. Είπαμε ότι θα προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις και μειώσαμε πάνω από 50 φόρους και εισφορές. Αντίστοιχα ο κ. Τσίπρας, που μοίραζε άνετα υποσχέσεις και νταούλια, επέβαλε 29 φόρους και καταχρέωσε τη μεσαία τάξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να συγκρίνουν οι πολίτες την περίοδό του με τη δική μας και σε πολλά άλλα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει σύνορα και έχει αντιμετωπίσει το Μεταναστευτικό. Οι ροές έχουν μειωθεί, τα νησιά έχουν ανακουφιστεί και το αίσχος Μόριας έχει αντικατασταθεί από δομές φιλοξενίας. Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί όσο ποτέ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και η φωνή της Ελλάδας ακούγεται ισχυρή στο εξωτερικό.

-Γιατί στην Ελλάδα δεν μπορούμε να έχουμε πολυκομματικές κυβερνήσεις και η ΝΔ επιμένει ότι πρέπει να πάμε σε επαναληπτική εκλογή για να έχει μονοκομματική αυτοδυναμία;

Όποιος έχει μελετήσει την ιστορία μας θα διαπιστώσει ότι, τις λίγες φορές που εφαρμόστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής η χώρα πέρασε μεγάλες περιπέτειες. Διαδοχικές κυβερνήσεις με ζωή λίγων μηνών, αστάθεια και οικονομική καθήλωση.

Ποιοι λοιπόν και για ποιους λόγους θέλουν να ξαναζήσουμε τέτοιες εποχές και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον και δίπλα σε έναν απρόβλεπτο γείτονα; Ας φανταστούμε την κρίση του Έβρου. Έτυχε να βρίσκεται στο τιμόνι η ΝΔ και την αντιμετώπισε επιτυχέστατα. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε πολυκομματική κυβέρνηση; Μήπως να κοιτάξουμε δίπλα μας, στη Βουλγαρία που δεν αντιμετωπίζει τόσα γεωπολιτικά προβλήματα όσα εμείς;  Με το σύστημα της απλής αναλογικής πάει σε εκλογές για έκτη φορά…

-Ναι αλλά έχει υπάρξει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου…

Όντως ήταν μια καλή κυβέρνηση, η οποία, πριν ανατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε πολλά πράγματα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Κι αν δεν είχε διακοπεί η πορεία της θα είχαμε τελειώσει με την τελευταία αξιολόγηση και δεν θα είχε έρθει ένα τρίτο πιο επώδυνο μνημόνιο λόγω των καταστροφικών επιλογών του κ. Τσίπρα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι, η συγκεκριμένη κυβέρνηση προέκυψε ύστερα από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, με τη ΝΔ να έχει 29,7%. Και ξεκίνησε ως τρικομματική με συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ, η οποία, ύστερα από πολλά μπρος-πίσω, αποχώρησε.

-Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι εκείνα τα στοιχεία που εμποδίζουν καθοριστικά τη συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα;

Πρωτίστως είναι οι πολιτικές διαφορές. Μιλάμε για άλλους κόσμους με ασύμβατες ιδεολογικοπολιτικές αναφορές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός, ο κ. Τσίπρας δηλώνει αριστερός, συμμετέχει ως παρατηρητής στους σοσιαλδημοκράτες, αλλά δεν είχε καμία δυσκολία να συνεργαστεί με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Δεν ξέρω την ακριβή του πολιτική ταυτότητα, υποψιάζομαι δε πως ούτε και ο ίδιος την γνωρίζει. Άλλωστε, μέχρι πρόσφατα οι αναφορές του ήταν κάποιες τριτοκοσμικές χώρες. Η πολιτική του πρακτική, επίσης είναι πολύ διαφορετική. Η ΝΔ και ο πρωθυπουργός πριν εξαγγείλουν κάτι το ζυγίζουν καλά. Αντίθετα, θα θυμάστε τον κ. Τσίπρα που έταξε ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο θα έφερνε την ευημερία αλλά τελικά πέτυχε νέο μνημόνιο, φόρους και δυστυχία. Όλα αυτά λοιπόν δεν συνιστούν χαώδη απόσταση;

-Τι λέτε στους πολίτες για την Κυριακή των εκλογών;

Ότι η ΝΔ έχει μια πολύ καθαρή πρόταση  για τους πολίτες και την πατρίδα μας. Εξηγεί καθαρά, χωρίς πίσω σκέψεις, γιατί η αυτοδυναμία είναι αναγκαιότητα για τη χώρα μας. Η κάλπη της 21ης  Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα και θα ορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμά της, τόσο πιο κοντά θα μας φέρει στη σιγουριά και στην πρόοδο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ο δρόμος για το μέλλον που έχει δύο όψεις: είτε θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη που αλλάζει, είτε θα θυμίζει σκηνές από ένα κακό παρελθόν που κανείς δεν θέλει να θυμάται.