Ν.Γ. Καλλικούνης Α.Ε.: H παλαιότερη εγχώρια ποτοποιία με 174 χρόνια αδιάκοπης «μεθυστικής» πορείας

Τι μπορεί να συνδέει μια ελληνική ποτοποιία με τον Πύργο του Άιφελ και με την υψηλότερη διάκριση στην Πόλη του Φωτός; Την απάντηση δίνει η μακρά ιστορία της Ν.Γ. Καλλικούνης Α.Ε., της παλαιότερης εγχώριας ποτοποιίας, που αποτελεί ταυτόχρονα και την παλαιότερη εν λειτουργία ελληνική μεταποιητική επιχείρηση.

Μια ιστορία που ξεκινά το μακρινό 1850 και φτάνει μέχρι σήμερα, όπου η εταιρεία, πάντα στα χέρια της οικογένειας Καλλικούνη, εξακολουθεί αδιάκοπα να δίνει το «παρών» με τα προϊόντα της τόσο στην ελληνική όσο και στις ξένες αγορές.

Το ξεκίνημα και το Παρίσι

Η αφετηρία βρίσκεται πριν από 174 χρόνια, όταν ο Γ. Καλλικούνης ιδρύει στην Καλαμάτα το πρώτο ατμοκίνητο «Πνευματοποιείο»,  εξοπλισμένο με άμβυκες απόσταξης από τη Γαλλία. Έχοντας σπουδάσει Χημεία στην Τεργέστη και συνδυάζοντας φαντασία και γνώση με μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών, φρούτων και ριζών από την πλούσια φύση της Νότιας Ελλάδας, δημιουργεί μία μεγάλη σειρά λικέρ και αποσταγμάτων με πρωτόγνωρες γεύσεις και λεπτά αρώματα.

Το «βλέμμα» του, ωστόσο, έφτανε πολύ μακρύτερα από τη μικρή και ιδιαίτερα περιορισμένη τότε ελληνική αγορά. Έτσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις το 1859, αρχίζει η πορεία των προϊόντων της εταιρείας στις ξένες αγορές και στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.

Αναμφισβήτητα σημείο αναφοράς στη διαδρομή της είναι η συμμετοχή στην Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι το 1900, στην περίφημη Exposition Mondiale, όπου κερδίζει το πρώτο χρυσό βραβείο για τα λικέρ και το brandy της μέσα στην ίδια την πατρίδα του brandy. Η Παγκόσμια Έκθεση του 1900 έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι αποτέλεσε την επίσημη πρώτη για τον Πύργο του Άιφελ.

Το εμβληματικό μνημείο κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά και για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1900 με θέμα την Τεχνολογία και την Πρόοδο.

Σε αυτή την έκθεση συμμετείχε και η Ελλάδα, ως νεοσύστατο κράτος, με τα λικέρ και τα κονιάκ της Ποτοποιίας Καλλικούνη κερδίζοντας το χρυσό βραβείο. Το ελληνικό περίπτερο μάλιστα βρισκόταν στο Grand Palais που μαζί με το Petit Palais χτίστηκαν ως εκθεσιακοί χώροι με αφορμή την έκθεση, ενώ σήμερα λειτουργούν αμφότερα ως μουσεία καλών τεχνών. Για την πρωτοφανή επιτυχία της Ποτοποιίας διοργανώθηκε τότε εορταστική εκδήλωση στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι και αργότερα στην Καλαμάτα ο βασιλιάς Γεώργιος απένειμε στον Νικόλαο Καλλικούνη τον Ασημένιο Σταυρό των Ιπποτών ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στην Ελληνική Βιομηχανία.

Μετά την κατάκτηση της ανώτατης αυτής διάκρισης στο Παρίσι, το Brandy Καλλικούνη μπήκε στο μενού και στην κάβα του ιστορικού εστιατορίου «Café Des Anglais», σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και διανοουμένων της εποχής, ενώ ο τότε διάσημος chef Αντόλφ Ντουγκλερέ το σέρβιρε στους επιφανείς πελάτες του.

Το σημερινό εκτόπισμα

Με αυτή τη σπουδαία κληρονομιά, η Ποτοποιία Καλλικούνη συνέχισε την πορεία της αδιάκοπα τις επόμενες δεκαετίες, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη αντοχή απέναντι σε πολέμους και μεγάλες οικονομικές κρίσεις. Το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι ότι δεν παρέμεινε στάσιμη, αρκούμενη στις δάφνες του παρελθόντος της. Κάθε γενιά που διαδέχθηκε στο τιμόνι την προηγούμενη έβαλε το δικό της λιθαράκι ώστε η εταιρεία να συνεχίσει να υπάρχει και να ξεχωρίζει για τα προϊόντα της. Το πρώτο και κύριο στοίχημα ήταν ακριβώς η διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, αλλά σταδιακά και η διεύρυνση της γκάμας, ανάλογα με τις τάσεις κάθε εποχής.

Σήμερα, με την τέταρτη γενιά στα ηνία, αλλά και με την πέμπτη να έχει αναλάβει ενεργό ρόλο, η Ν.Γ. Καλλικούνης Βιομηχανία Ποτών Αποσταγμάτων και Ελαίων, διατηρώντας πάντα την έδρα της στην περιοχή της Καλαμάτας, διοικείται από τον Γεώργιο και τον Βασίλειο Καλλικούνη, πρόεδρο και αντιπρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα.

Πέραν των παραδοσιακών ελληνικών ποτών, όπως είναι το ούζο, το τσίπουρο και η μαστίχα, αλλά και των διακεκριμένων brandy, τα προϊόντα που αποστάζει η Καλλικούνης περιλαμβάνουν αρωματικές βότκες, ρούμι, τζιν, σαμπούκα, τεκίλα, ουίσκι, βερμούτ, σνακ και λικέρ όλων των γεύσεων. Έτσι, αν και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, πετυχαίνει αφενός να διατηρεί πελάτες πιστούς εδώ και δεκαετίες, αφετέρου να απευθύνεται και στο νεότερο ηλικιακά καταναλωτικό κοινό. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το βασικό όπλο της αδιαπραγμάτευτης ποιότητας, αποδίδουν καρπούς σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, διασφαλίζοντας την περαιτέρω μακροζωία της ιστορικής αυτής επιχείρησης.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του newmoney.gr πατώντας εδώ