Ναυτική Εβδομάδα 2024: Αυλαία με εντυπωσιακές εκδηλώσεις στην παραλιακή ζώνη της πόλης τις δύο πρώτες ημέρες

Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα η Ναυτική Εβδομάδα 2024 στην Καλαμάτα, στην προκυμαία του Λιμανιού της πόλης, με διοργανωτή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Κ.Ε. Φάρις και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Μετά το 2007 οι εκδηλώσεις είχαν σταματήσει, αλλά οι συνθήκες βελτιώθηκαν και η Καλαμάτα επανήλθε διεκδικώντας τον ρόλο της ως επίνειο του νομού Μεσσηνίας.

Επίκεντρο η παραλιακή ζώνη και αρχή να γίνεται με την εντυπωσιακή αεροπορική επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους Τ-6Α «Δαίδαλος» από την Πολεμική Αεροπορία, με τον Σμηναγό (Ι) χειριστή και την υποστήριξη των Αξιωματικών από το έδαφος με την εξαιρετική παρουσίαση, ανέβασε την αδρεναλίνη των θεατών στα ύψη και όλοι χειροκρότησαν θερμά μετά από την 15λεπτη επίπονη επίδειξη την ομάδα της Π.Α.

Απίστευτοι ελιγμοί, περάσματα σε χαμηλό ύψος και με το αεροσκάφος να κινείται με ασφάλεια στα όριά του, αποδεικνύοντας στην πράξη πως όλοι οι Έλληνες χειριστές διαθέτουν εμπειρία, σύνεση, ομαδικότητα και είναι πάντα έτοιμοι για το καθήκον τους.

Πλούσιο πρόγραμμα με δυναμική παρουσία της πολεμικής αεροπορίας, μαζί με το λιμενικό και την ομάδα Aqua Rescue θα προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα στους παριστάμενους. Επίσης, στο λιμάνι θα δέσει το ναρκαλιευτικό σκάφος «Νίκη». Θα  δώσει το παρόν στις εκδηλώσεις και θα είναι ανοικτό στο κοινό, να το επισκεφτεί και να μάθει την ιστορία και την δράση του.

Η Καλαμάτα γιορτάζει την θαλάσσια κληρονομιά της. Η πόλη της Μεσσηνίας, η Μασσαλία του Μoριά, όπως αποκαλείτο κατά τον 19ο αιώνα, σήμερα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο. 

Ακολούθησε το πιο θεωρητικό μέρος της δεύτερης ημέρας όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση –ομιλία από τον Περιφερειακό Διευθυντή της PADI στην Ελλάδα, κ. Τριανταφύλλου, με θέμα «Μορφές κατάδυσης και ασφάλεια», παρουσίαση – ομιλία από τον δάσκαλο και Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, κ. Σαραβελάκη, με θέμα «Αόρατες αναπηρίες και θάλασσα», ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με παρουσίαση – ομιλία από την κ. Βασιλική Νικητοπούλου, φιλόλογο, καθηγήτρια στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Καΐρου και την κ. Σταυρούλα Καλδή, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η Ελλάδα και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που την περιβάλλει…».

Θανάσης Βασιλόπουλος: Σκοπός μας η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της παραλιακής ζώνης με στόχο τη σύνδεση της πόλης της Καλαμάτας με το λιμάνι της

Στην αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας και στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι και την Κυριακή, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας που απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο της πόλης να συμμετάσχει και να παρακολουθήσει τις πενθήμερες εκδηλώσεις.

“Με πρωτοβουλία του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, επανέρχεται μετά από χρόνια, η Ναυτική Εβδομάδα και αξίζουν συγχαρητήρια στην πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο και σε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την αναβίωση και επιτυχία αυτής της μεγάλης εκδήλωσης που συνδέει την Καλαμάτα μας με τη θάλασσα!

458506156 1014857583981421 7491436671393635125 n

Καλούμε τους συμπολίτες να επισκεφτούν την παραλία μας, να συμμετέχουν και να διασκεδάσουν, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που έχει προγραμματιστεί καθημερινά έως τις 8 Σεπτεμβρίου”, σημείωσε  χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στον σκοπό των εκδηλώσεων που είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της παραλιακής ζώνης, η σύνδεση της πόλης της Καλαμάτας με το λιμάνι της, ενώ έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Λιμανιού, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη της Καλαμάτας στηρίχθηκε σε αυτό, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των φορέων και επισήμανε τον ρόλο και την ιστορικότητα των ναυταθλητικών σωματείων της πόλης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο προσεχές Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από 2 έως 13 Οκτωβρίου. “Δεσμευόμαστε ότι το παραλιακό μέτωπο είναι προτεραιότητα για εμάς, και αυτή η μεγάλη γιορτή θα γίνει θεσμός”, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Δημήτρης Πτωχός: «Η Καλαμάτα γιορτάζει τη θαλάσσια κληρονομιά της με τη δυναμική επιστροφή της Ναυτικής Εβδομάδας»

Σε ομιλία του, ο Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, λέγοντας:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας 2024. Η Καλαμάτα, με τη μακρά ναυτική της παράδοση, αναδεικνύει μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις τον πλούτο της θαλάσσιας ιστορίας της και ενισχύει τη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τη θάλασσα, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους φορείς και οργανισμούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης, καθώς και ένα κάλεσμα προς τους πολίτες να απολαύσουν τις επερχόμενες εκδηλώσεις.

Ακολούθησε Τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων και πεσόντων εν ώρα καθήκοντος ναυτικών, καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Λυδία Εξηνταβελώνη και οι χαιρετισμοί των επισήμων, του Παν. Αρχιμανδρίτη π. Φίλιππου Χαμαργιά, του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, του Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά.

Η συνέχεια περιελάμβανε ένα γαστρονομικά event με παρουσίαση και live cooking με θέμα «Αλιευτικός Τουρισμός, ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος – Λεοντόψαρο, η απειλή του θαλάσσιου πλούτου», από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (Σ.Ε.Μ) και το Messinia Forum. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το σχήμα «ΤΑΞΙΜ».

Το πρόγραμμα μέχρι και την Κυριακή

Παρασκευή 06/09/2024

16:00-17:30 Ιστιοδρομίες – αγώνες επίδειξης από τους Ναυταθλητικούς συλλόγους της πόλης μας Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας «ο Ποσειδών» και Ναυτικό Αθλητικό Σύλλογο Καλαμάτας «ο Αίολος».

21:00 Συναυλία με τους «THE BLUES ESCAPE»

Σάββατο 07/09/2024

20:30 Υποδοχή πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού

21:00 Παραδοσιακοί χοροί από τους συλλόγους: Αναγέννηση Αρφαρών, Σύλλογος Κορύβαντες, σύλλογος απανταχού Λαδαίων, χορευτικός όμιλος Μάνης «Λεύκιππος», Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός σύλλογος Μεσσηνίας, Σύλλογος Χορού Ξενία, Παράδεισος Καλαμάτας, Πρωτοπορία Λεΐκων, Οι φίλοι της Παράδοσης, Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας ο «Ψηλορείτης», και συμμετοχή των θεατών.

22:00-01:00 Παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων με την καθοδήγηση του κ. Άρη Μυλωνά από τον «Αστρονομικό Όμιλο Καλαμάτας» (Παράλληλη δράση).

Κυριακή 08/09/2024

18:30 Λεμβοδρομίες για ηλικίες 12-20 ετών, στην ακτή Ν.Ο.Κ. με την καθοδήγηση του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου Καλαμάτας «ο Αίολος». [Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα 2/9 έως και Παρασκευή 6/9, 7:00 – 15:00 στο τηλ. 27210 24362 κ. Βιβή Δίμιζα]

21:00 Τελετή Λήξης

Βαρκαρόλα με την συμμετοχή των συλλόγων ερασιτεχνών αλιέων «ΑΡΙΩΝ», των επαγγελματιών αλιέων Καλαμάτας και των ιδιοκτητών τουριστικών σκαφών. Closing party γεμάτο κέφι, χορό και μουσική από DJ.

20:00-24:00 Παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων με την καθοδήγηση του κ. Άρη Μυλωνά από τον «Αστρονομικό Όμιλο Καλαμάτας» (Παράλληλη δράση).