Νέες απειλές από τον Καλίν: Η Ελλάδα βασίζεται σε άλλες δυνάμεις, όταν όμως βρεθεί μόνη θα είναι αντιμέτωπη με την Τουρκία

Προκαλεί και πάλι η Άγκυρα δια του Ιμπραχίμ Καλίν, του στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα… παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, και λίγο – πολύ δήλωσε ότι βασίζεται σε άλλες μεγάλες δυνάμεις, αλλά όταν πάψει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Τουρκία…

Ενώ είπε ότι με την Ελλάδα η Τουρκία θέλει ειρήνη, συμφιλίωση και συνεργασία, μετά ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία μόνο βασιζόμενη σε άλλες χώρες. Προέτρεψε μάλιστα ΗΠΑ και Γαλλία να μην… κακομαθαίνουν την Ελλάδα και να τη συμβουλέψουν να συνεργαστεί με την Τουρκία” σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

“Τα αντίθετα βήματα δεν θα μείνουν αναπάντητα από την Τουρκία. Δίνουμε απάντηση σε αυτά. Η Τουρκία δεν παραμένει δίχως αντίδραση. Δηλαδή όταν παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, τον εναέριό μας χώρο, όταν υπάρχουν ισχυρισμοί και κατηγορίες εναντίον μας, όταν υπάρχουν παραβιάσεις συνόρων, όταν υπάρχουν προπαγάνδα και ενέργειες κατά της Τουρκίας, τότε η Τουρκία δεν θα παραμείνει αδρανής.

Στο τέλος δεν κερδίζει από αυτό η Ελλάδα. Αν η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την πολιτική ‘υπέρβασης’ εναντίον της Τουρκίας πάνω σε ένα άλλο ‘μεγάλο κύμα’, να γνωρίζει ότι αυτό το μεγάλο κύμα δεν συνεχίζει για πάντα. Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Τι θα κάνεις αν το κύμα αυτό πάει πίσω ή όταν δεν υπάρχει κύμα; Τι θα κάνεις όταν βρεθείς αντιμέτωπη με την Τουρκία; Δεν χρειάζεται όλο αυτό, αυτό λέμε πάντα”.

Δεν κρύβει την ενόχλησή του ο Ακάρ για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας

Ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ο οποίος δήλωσε ότι “η Ελλάδα με τα εξοπλιστικά επιχειρεί να πλήξει την ειρήνη και την σταθερότητα”.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ -μιλώντας χθες σε εκδήλωση τουρκοκυπρίων- δήλωσε:

“Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, όπως και των Κυπρίων αδελφών μας κι όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο.

Με έναν ανεξήγητο τρόπο, οι Έλληνες γείτονες μας, κυρίως συγκεκριμένοι πολιτικοί κι αυτό πρέπει να το τονίσω, με έναν πόθο για εξοπλιστικά προγράμματα προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να πλήξουν την ειρήνη και την σταθερότητα μεταξύ των δυο χωρών. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας”.

Σε παραλήρημα και τα τουρκικά ΜΜΕ με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Λονδίνο. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός “ξεπέρασε τα όρια” και έκανε λόγο για “σκανδαλώδεις δηλώσεις Μητσοτάκη”.

Επίσης, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι “η Ελλάδα κινείται εναντίον του τουρκολιβυκού μνημονίου” και πως “θα κάνει έρευνες εντός της περιοχής της Λιβύης”.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε: “Η Ελλάδα επέκτεινε τη Naxtex για τις σεισμικές έρευνες που είχε εκδώσει στις 8 Νοεμβρίου. Η έκταση επεκτάθηκε στα 11.000 τ.χλμ. H εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας και της Λιβύης. Διότι η περιοχή που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες παραβιάζει το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης που αφορά τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης το οποίο έχουν υπογράψει το 2019. Η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός της περιοχής που ανήκει στη Λιβύη. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο”.