Μητσοτάκης: Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δεύτερης τετραετίας το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών και εκπαιδευτικών

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι από τον Απρίλιο και μετά οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, τονίζοντας πως είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας.

«Την εντολή να κυβερνήσουμε μόνοι μας πιστεύω ότι την τιμήσαμε με συνέπεια και αυτό μας κάνει πιο σίγουρους ότι και αυτή τη φορά οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και πάλι», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αναφορικά με τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως αν η πρώτη τετραετία ήταν για την κυβέρνηση «η τετραετία της μείωσης των φόρων, η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι η τετραετία που θα δούμε πια αρκετά καλύτερους μισθούς», υπογραμμίζοντας ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δεύτερης τετραετίας θα αφορά στο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών και εκπαιδευτικών.

«Η αλήθεια είναι ότι ζητάμε πολλά, πάρα πολλά από τους καθηγητές μας και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Είναι κάτι το οποίο, όσο θα έχουμε δημοσιονομικές ανάσες, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δηλαδή πολλές φορές ερχόμαστε, κοιτάμε τον προϋπολογισμό και λέμε: Δημιουργήσαμε ένα πλεόνασμα. Πού να το δώσουμε; Να κόψουμε φόρους ή να δώσουμε κάνα επίδομα; Όχι, κάποια στιγμή θα επενδύσουμε και στους ανθρώπους μας.

“Άρα, κάποια στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος, τον οποίο θα δημιουργούμε, θα πρέπει να μπορεί να οδηγεί και σε αύξηση, σε καλύτερους μισθούς. Όπως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να βελτιώνονται, γιατί είναι ακόμα χαμηλοί, έτσι και οι μισθοί σε κρίσιμες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να αυξάνονται, γιατί επιτελούν ένα πολύ σπουδαίο έργο”.

Αυξήσεις σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς

Πιστεύω ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στη δεύτερη τετραετία θα αφορά το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών και καθηγητών.

Η αλήθεια είναι ότι ζητάμε πολλά, πάρα πολλά από τους καθηγητές μας και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα. Είναι κάτι το οποίο όσο θα έχουμε δημοσιονομικές ανάσες θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δηλαδή πολλές φορές ερχόμαστε, κοιτάμε τον Προϋπολογισμό και λέμε: Δημιουργήσαμε ένα πλεόνασμα. Πού να το δώσουμε; Να κόψουμε φόρους ή να δώσουμε κάνα επίδομα; Όχι, κάποια στιγμή θα επενδύσουμε και στους ανθρώπους μας. Αρα, κάποια στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος τον οποίο θα δημιουργούμε θα πρέπει να μπορεί να οδηγεί και σε αύξηση σε καλύτερους μισθούς. Όπως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να βελτιώνονται, γιατί είναι ακόμα χαμηλοί, έτσι και οι μισθοί σε κρίσιμες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να αυξάνονται, γιατί επιτελούν ένα πολύ σπουδαίο έργο.

«Μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη στη Βουλή

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι σύντομα θα αναληφθεί πρωτοβουλία για το κόμμα του φυλακισμένου πρώην μέλους της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη, τονίζοντας ότι «οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα, ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι από τον Απρίλιο και μετά οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή.

«Εγώ είμαι συνεπής στη δέσμευσή μου και εξάντλησα την τετραετία» τόνισε, ενώ για το αποτέλεσμα των εκλογών ανέφερε, «πιστεύω ότι η χώρα θα έχει όφελος από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση».

«Συνεργασίες μόνο στη δεύτερη κάλπη»

Και προσέθεσε πως «στη δεύτερη κάλπη, αν οι πολίτες μάς δώσουν το ποσοστό το οποίο προσδοκώ, θα έχουμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε μόνοι μας, αν μας κατευθύνουν προς μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα σεβαστούμε τη βούλησή τους – αλλά στη δεύτερη κάλπη», τόνισε.

Ως προς τις κυβερνητικές συνεργασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, παρά την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΝΔ εξαιτίας της υπόθεσης των υποκλοπών.

Το «mea culpa» για τις υποκλοπές

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για τα σφάλματα της κυβέρνησης, επανήλθε στο ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρο λάθος» που δεν θα έπρεπε να συμβεί.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν γνώριζε το παραμικρό για το θέμα. «Στην πορεία αναδείχθηκε μια συστημική αδυναμία, ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό, άνθρωποι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και έφυγαν από τις θέσεις τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «δεν θα γυρίσουν πριν από τις εκλογές, όχι. Αλλά πιστεύω», προσέθεσε, «ότι εάν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστευτούν και πάλι, εγώ θα είμαι ο πρωθυπουργός που θα φέρει τα Γλυπτά πίσω».

Τέλος, για την απόφασή του να ταφεί δίχως τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, τόνισε πως «η Δημοκρατία μας έχει πολύ στέρεα θεμέλια και δεν νιώθει καμία απολύτως απειλή», σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν θα έπρεπε όμως να δοθούν αφορμές για νέους διχασμούς».