«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη διείσδυση άλλων χωρών στις παγκόσμιες αγορές, με «ελιές Καλαμάτας», είναι να καλύψουμε την ανάγκη των αγορών από το γνήσιο προϊόν, που καλλιεργείται εντός Μεσσηνίας και εντός Ελλάδας», είπε ο υπουργός απαντώντας στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Μαντά έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά με την οποία εντάχθηκε εκ νέου ο όρος «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών. Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρεται στην εισήγηση της υπηρεσίας του υπουργείου στην οποία βασίστηκε η υπουργική απόφαση, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «δεν τεκμηριώνεται η πλήρης τήρηση των προϋποθέσεων» που τίθενται από την ΕΕ. σημειώνοντας ότι «με την απόφασή σας φαίνεται ότι αποδυναμώνεται η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής, η οποία πλέον απειλείται με εγκατάλειψη».
Η μεγαλύτερη προστασία του ΠΟΠ, αλλά και του μη ΠΟΠ προϊόντος, είναι να το προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και να εξάγουμε ποσότητες που θα καλύψουν την ανάγκη στα ράφια, είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στην πίεση που αντιμετωπίζει το ελληνικό προϊόν από τον ανταγωνισμό χωρών που παράγουν «Καλαμάτα Όλιβς», όπως η Αυστραλία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία. «Με την απόφασή σας δίνουμε στις τρίτες χώρες τη δυνατότητα να μπαίνουν στις αγορές», είπε ο κ Μαντάς, υπογραμμίζοντας ότι δύο ημέρες μετά την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου (3/9/2022) αιγυπτιακές εταιρείες έστελναν τιμοκαταλόγους σε Έλληνες τυποποιητές για να τους πουλήσουν «ελιές Καλαμάτας»: «Αυτή τη δυνατότητα δώσαμε με αυτές τις αποφάσεις».
Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι από τους 80.000 τόνους ελιάς Καλαμών, που εξάγονται ετησίως, το ΠΟΠ προϊόν δεν ξεπέρασε ποτέ τους 287 τόνους, αφορά δηλαδή το 0,38% της παραγωγής. Αυτό που πρέπει να πράξουμε, πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς, είναι να στηρίξουμε συνολικά το εθνικό εμβληματικό προϊόν, με την μεγάλη εξαγωγική κατεύθυνση και το όφελος και για τους παραγωγούς και για την οικονομία. Και αυτό μπορούμε να το πράξουμε χωρίς συγκρούσεις μεταξύ μας, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.
Δυστυχώς μετά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, άλλη μια ευκαιρία χάθηκε για να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις. Και άλλη μια δυνατότητα σπαταλήθηκε ώστε να εξηγηθούν με επάρκεια οι λόγοι πίσω από την πρόσφατη απόφαση για χρήση του όρου “Καλαμάτα” ως συνώνυμου της ποικιλίας ελιάς Καλαμών. Ένα μόνο είναι βέβαιο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης: κανείς δεν αντιλαμβάνεται γιατί ήταν υποχρεωμένη η χώρα μας να “δωρίσει” μια κατοχυρωμένη και προστατευμένη ονομασία και να την καταστήσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη.
Με τη σημερινή Επίκαιρη Ερώτηση αναδείξαμε τρία βασικά σημεία:
Σε όλα αυτά δυστυχώς δεν δόθηκαν απαντήσεις, αιτιάσεις ή εξηγήσεις. Ούτε για τη τήρηση των προϋποθέσεων που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, ούτε για τους τρόπους που θα προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί, ούτε για τη διαφύλαξη μιας κατοχυρωμένης και προστατευόμενης ελληνικής ονομασίας που πλέον θα γίνει βορά στα χέρια κάθε εμπόρου από κάθε άκρη του πλανήτη.
Και αντί για αυτά, ακούσαμε μόνο γενικόλογες τοποθετήσεις για «διακινούμενες ποσότητες» και «τόνους προϊόντος», για «προβλήματα στις εξαγωγές» και «επιτακτική ανάγκη» για άμεσες αποφάσεις και για «τεχνική συζήτηση» με τους αρμόδιους φορείς, των οποίων όμως οι εισηγήσεις αγνοήθηκαν παντελώς όπως τεκμηριώνεται άλλωστε από τα σχετικά πρακτικά.
Μετά τη σημερινή συζήτηση η θέση μας παραμένει σταθερή και αταλάντευτη. Η διαφύλαξη και προστασία του ονόματος “Καλαμάτα” δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες και ταυτοτικό ζήτημα για τη Μεσσηνία. Αποτελεί και χρέος μας απέναντι σε κάθε Έλληνα παραγωγό, έμπορο και μεταποιητή. Έτσι ώστε να μπορεί να καλλιεργεί, να τυποποιεί και να διακινεί ένα πραγματικά ποιοτικό προϊόν, το οποίο να τιμά τη χώρα και την περιοχή που το γέννησε.
Από σήμερα η διάθεση των εισιτηρίων για τον αγώνα με της “Μαύρης Θύελλας” με την Κηφισιά
Έναρξη την Παρασκευή του 3ου Messinia Forum στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Μαντάς και Βασιλειάδης σε Βορίδη: “Η έλλειψη εργατών γης, μεγαλύτερη απειλή για τον πρωτογενή τομέα”
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.
0 comments