Μίνι Ασφαλιστικό: Επτά ρυθμίσεις – ανάσα για τους ασφαλισμένους

Μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση

Σε επτά σημεία – θετικών παρεμβάσεων για τους ασφαλισμένους και ειδικότερα για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ – επικεντρώνεται το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο πρόκειται σύντομα να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση και παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». 

Ειδικότερα:

Ρύθμιση οφειλές σε 24 δόσεις

Προβλέπεται ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις (όπως συμβαίνει και με τα χρέη προς την Εφορία).

Η διάταξη εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ με φρέσκα χρέη. Παράλληλα, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σήμερα στο καθεστώς των 12 δόσεων να μεταπηδήσουν στις 24 δόσεις, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μηνιαία δόση τους κατά 50%.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές σε έως 12 δόσεις. Με την προωθούμενη διάταξη οι δόσεις θα διπλασιαστούν σε 24, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις που η οφειλή καταλογίστηκε έπειτα από καταγγελία ή επιτόπιο έλεγχο θα προβλέπονται ακόμη και 48 δόσεις.

Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24.

Ο διπλασιασμός των δόσεων θα ωφελήσει:

  • Περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α’ τρίμηνο του 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις, καθώς θα τους μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης.
  • Περίπου 90.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχασαν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων το α’ τρίμηνο του 2022.

Δεκαετής παραγραφή οφειλών

Με τη δυνατότητα δεκαετούς παραγραφής των οφειλών (από 20 χρόνια που είναι σήμερα στα περισσότερα πρώην Ταμεία) που θα περιλαμβάνεται στην ίδια ρύθμιση, στην πράξη το ΚΕΑΟ διαγράφει χρέη που εκκρεμούν από το 2012-2011 και πίσω.

Οπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, «μιλάμε για παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ. Οσες έχουν αναζητηθεί δεν παραγράφονται. Εάν παραγράφονταν και οφειλές που έχουν αναζητηθεί υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος να μην πληρώνει κανένας και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα», εξήγησε.

Από το μέτρο θα επωφεληθούν οι οφειλέτες ώστε να μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης ή να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγραφή των χρεών θα γίνεται με συναίνεση του ασφαλισμένου, καθώς η διαγραφή οφειλών προ του 2011 συνεπάγεται και διαγραφή ασφαλιστικού χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έξοδο στη σύνταξη.

Τα εν λόγω χρέη δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λ.π.).

Το «κλειδί» είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν από τη βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η 10ετία παραγραφής αρχίζει να μετρά ξανά έπειτα από κάθε διακοπτική κίνηση της Διοίκησης (βεβαίωση, αναγκαστικά μέτρα κ.λπ.).

Για παράδειγμα, μια οφειλή ύψους 5.000 ευρώ μπορεί να δημιουργήθηκε το 2006 αλλά δεν είχε βεβαιωθεί έως το 2012, οπότε παραγράφεται.

Η παραγραφή αφορά κυρίως την περίοδο 2006-2011 με 2012.

Η διαδικασία αντανακλά τις καθυστερήσεις των περασμένων ετών, καθώς σήμερα ο καταλογισμός των οφειλών στα περισσότερα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ γίνεται μέσα σε λίγους μήνες από τη δημιουργία τους και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τη 10ετία.

Κατάργηση της κράτησης 1%

Προβλέπεται η κατάργηση της κράτησης 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το ΤΠΔΥ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1ης Ιανουαρίου 2023, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν σημαντική μηνιαία αύξηση στο εισόδημά τους.

Αναλογικό πέναλτι στους συνταξιούχους που εργάζονται

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου και έπειτα το λεγόμενο «πέναλτι» που επιβάλλεται στους συνταξιούχους που εργάζονται δεν θα είναι οριζόντιο 30%, αλλά αναλογικό με βάση τις ημέρες απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μια κλίμακα που θα αυξάνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Το μέτρο αφορά περίπου 200.000 ανθρώπους και θα βοηθήσει ιδιαίτερα εκείνους που λαμβάνουν ένα μικρό εισόδημα από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση.

Ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης

Θα προβλέπονται ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού, όπως είναι η ΤτΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία αλληλοβοήθειας.

Στην πράξη, θα ορίζεται ότι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 ένσημα στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων τα 500 στα τελευταία δύο χρόνια αντί 1.500 και 600 αντίστοιχα.

Υποβολή Δήλωσης (ΑΠΔ) από τους ξεναγούς

Θα προβλέπεται η υποχρέωση για υποβολή ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τους ξεναγούς, οι οποίοι έως σήμερα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι δεν υπάγονταν σε αυτή τη διαδικασία.

Θετικές αλλαγές για τους ένστολους

Θα προβλέπονται θετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τους ενστόλους και τα σώματα ασφαλείας όσον αφορά τη μάχιμη 5ετία, αλλά και σε οργανωτικά και τεχνικά θέματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ αλλά και του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).