«Λάβρος» ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Ο πάτερ Αντώνιος εκμεταλλεύτηκε το ράσο κι έστησε επιχείρηση με σπίτια και καταθέσεις» (vid)

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μίλησε για τον πατέρα Αντώνιο, και το «θεάρεστο» έργο του λέγοντας ότι έστησε επιχείρηση υπό την επίφαση του ράσου του. Ο κ. Χρυσόστομος ήταν λάβρος για τον τρόπο που δρούσε ο πατήρ Αντώνιος και για την συμπεριφορά που επιδείκνυε στους Μητροπολίτες και γενικότερα στον κλήρο, δρώντας κατά μόνας και για ίδιον όφελος.

«Αν επιβεβαιωθούν όσα ακούγονται από το προανακριτικό έργο, βρισκόμαστε μπροστά σε μία απάνθρωπη συμπεριφορά, αντιθεσμική, κι απάνθρωπη εκμετάλλευση ταλαιπωρημένων παιδιών. Υπό την επίφαση του ράσου, εκμεταλλεύτηκε τη θέση του αυτή – τελικά αν αποδειχθεί – προς ίδιον όφελος. Ο πατήρ Αντώνιος έχει μια εξατομικευμένη αντίληψη για την κοινωνική προσφορά, μακριά από τα όσα ορίζει ο χριστιανισμός. Όταν ήρθε στην Καλαμάτα να στήσει τη δομή εδώ, πηγαινοερχόταν στην πόλη συναντώντας παράγοντες. Ούτε τυπικά δεν ήρθε να πάρει την ευλογία, την άδεια του Μητροπολίτη. Αναγκάστηκα και τον κάλεσα εγώ. Ήρθε με την πρεσβυτέρα και 2 μέλη του εδώ Δ.Σ. Του είπα “δεν μπορείς να σουλατσάρεις στην πόλη και να μην έρχεσαι εδώ να μιλήσουμε”. Μου είπε ότι είναι πνευματικός καθοδηγητής κι ότι δεν έχει ανάμιξη κι ότι η πρεσβυτέρα τρέχει τα διοικητικά. Με κάλεσε μετά να πάω στη δομή, αλλά φυσικά δεν δέχθηκα… Κανένας μητροπολίτης στις περιοχές που έστησε δομές, δεν ενεπλάκη» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χρυσόστομος.

Αν είχε ενταχθεί στους κόλπους μας, θα είχαμε προλάβει πολλά

Αν είχε ενταχθεί τότε που τον κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, θα είχαμε προλάβει πολλά. Ο πατέρας Αντώνιος εκμεταλλεύτηκε τη θέση και το ράσο του – Ολοι είχαν προβλήματα με τον π. Αντώνιο, όπου πήγαινε κι έστηνε δομές. Και ο τρόπος της συμπεριφοράς προς τους μητροπολίτες ήταν προβληματικός» πρόσθεσε.

Οσον αφορά στις καταγγελίες ασέλγειας και ξυλοδαρμών είπε ότι «το θεωρώ πολύ λογικό αν αποδειχθεί να έχουν γίνει αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές».

Για τα λεφτά που ακούγονται και τον χορό εκατομμυρίων που είχε στηθεί στο όνομα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, τόνισε: «Πώς διακινούνται έτσι; Μέσα από ιδιωτικούς λογαριασμούς; Εμάς μας κάνουν δωρεά 5.000 ευρώ και πρέπει να κάνουμε μια διαδικασία ολόκληρη για να τα πάρω, δεν μπαίνουν στον λογαριασμό μας έτσι… Ποιος ελέγχει πώς αποκτήθηκε αυτή η αμύθητη περιουσία, εφόσον αποδειχθεί; Εχουμε θέμα με τους ελέγχους του κράτους απέναντι σε αυτές τις ΜΚΟ».

Το… κόλπο του Αντωνίου για να είναι στο απυρόβλητο

«Η ειδοποιός διαφορά είναι πως ο πατήρ Αντώνιος, εμφανιζόταν ότι δεν ήταν εκείνος ο θεσμικός παράγοντας. Είχε συγγενείς κι άλλους… μπροστινούς κι εμφανιζόταν ως πνευματικός καθοδηγητήςΑνοίγει πόρτες το ράσο. Αυτός έκανε τις δημόσιες σχέσεις» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Για τις παρενοχλήσεις, ο κ. Χρυσόστομος ήταν λάβρος: «Οι δομές αυτές είχαν συγκεκριμένο σκοπό. Να απαλύνουν κυρίως τον ψυχολογικό πόνο αυτών των παιδιών. Αυτό που έλειπε τα παιδιά, ήταν η οικογένεια. Όταν το παιδί πήγαινε εξαθλιωμένο και αντιμετώπιζε βία και τέτοιες συμπεριφορές, είναι διπλός ο πόνος που τους προκαλούσαν».

Αναφορικά με τους συνεργάτες του πατρός Αντωνίου που προβάλουν ως επιχείρημα απαντητικό το ότι πρόκειται  για πολιτικά και θρησκευτικά αντίποινα στη δομή, ο κ. Χρυσόστομος είπε:

«Ποιος τον στοχοποίησε; Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αυτό που όριζε ο εκκλησιαστικός νόμος. Τόσα χρόνια η ανοχή της εκκλησίας σ’ αυτά που έκανε ο πατήρ Αντώνιος ήταν μεγάλη, μάς έλεγαν «στο θεάρεστο έργο ασκείτε κριτική;». Προβληματιζόμαστε χρόνια. Γίνονταν συζητήσεις. Ρωτήστε κι άλλους Μητροπολίτες για τις περιοχές που είχε δομές, τι προβλήματα υπήρχαν. Και στον τρόπο που συμπεριφερόταν στους άλλους Μητροπολίτες» πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Αν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα κι ο ηθικός αυτουργόςθα καθαιρεθεί. Η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα είναι να υπάρχει μια συνεργασία της τοπικής εκκλησίας κι όσων ενδιαφέρονται να προσφέρουν. Θα είχαμε αποφύγει πολλά. Μη φανταστείτε ότι η Κιβωτός είναι ένα γεγονός abstract μέσα στην ιστορία. Ξεκίνησε πριν 25 χρόνια. Ήμουν ακόμα κληρικός στην Αρχιεπισκοπή και όλοι την χειροκροτήσαμε την προσπάθεια που πήγαινε να κάνει. Τελικά έφτιαξε μια επιχείρηση που την ονόμασε Κιβωτό του Κόσμου και δρα ανεξέλεγκτος. Δεν είναι εκμετάλλευση; Να έχει σπίτια, καταθέσεις…» κατέληξε ο κ. Χρυσόστομος.