Κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate

Εξομολογητικός όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Αντόνιο Παντσέρι, τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή που θεωρείται «εγκέφαλος» του Κατάρ-gate, εμφανίζεται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι σε όσα φέρεται να είπε στους αστυνομικούς στις 10 Δεκεμβρίου όταν και ανακοινώθηκε επίσημα η σύλληψή του

Έξω από το κάδρο του σκανδάλου φέρεται να προσπάθησε να βγάλει την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος σύμφωνα με βελγικά και ιταλικά ΜΜΕ ομολόγησε την εμπλοκή του στους εισαγγελείς και περιέγραψε τον δικό του ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλούνται οι βελγικές Le Soir και Knack, αλλά και η ιταλική La Repubblica, κατά την ανάκριση ο Τζιόρτζι ομολόγησε ότι ήταν μέλος οργάνωσης που που λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνουν στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αποφάσεις.

Ρόλος του ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα της «οργάνωσης», επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. «Ο Τζόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» επισημαίνει η La Reppublica.

 

Το «ηθικό χρέος του» στον Παντσέρι

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή κατά την ανάκρισή του είπε «έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν» και δήλωσε ότι λυπάται.

Ο 35χρονος πρώην βοηθός στο Ευρωκοινοβούλιο περιέγραψε τη στενή σχέση του με τον Παντσέρι, που ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια, όταν βρέθηκε στο Βέλγιο για σπουδές. Όπως είπε, συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ένα συνέδριο.

«Του ζήτησα να με βοηθήσει να κάνω πρακτική και το έκανε» και έτσι ξεκίνησε μια μακροχρόνια συνεργασία. Ο Παντσέρι έγινε ουσιαστικά ο μέντορας του Τζιόρτζι, που ως βοηθός του γνωρίστηκε με τους πολιτικούς κύκλους. Για τον λόγο αυτό ένιωθε απέναντί του, είπε «μεγάλο ηθικό χρέος» και όταν ο Παντσέρι απέτυχε το 2016 να επανακλεγεί, ο Τζιόρτζι συνέχισε να τον βοηθά.

Απέδωσε την απόφασή του λέγοντας ότι έτσι δείχνουν οι νεαροί Μιλανέζοι την «ευγνωμοσύνη τους» όταν κάποιος του βοηθά και πως έτσι άρχισε να φροντίζει για τα «οικονομικά» της οργάνωσης που προκάλεσε το μεγάλο αυτό σκάνδαλο.

Παραδέχθηκε ότι δεν το έκανε για χρήματα, αφού ο μισθός του ως βοηθός είναι γύρω στις 2.500 ευρώ το μήνα. 

«Τυφλώθηκε»

Υποστήριξε ότι αυτά τα χρήματα προορίζονταν μόνο για ίδιο και τον Παντσέρι, λέγοντας ότι η Εύα Καϊλή δεν υπήρξε αποδέκτης χρημάτων.

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε ο σύντροφός μου να είναι ελεύθερος και να φροντίζει την 22 μηνών κόρη μας» είπε, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα και του συνηγόρου της συντρόφου του, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που είπε ότι «τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της δεν της ανήκαν, ο Τζόρτζι είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει απαντήσεις γι’ αυτά. Η ίδια δεν ήξερε τίποτα».

Μάλιστα, ο Τζόρτζι απέδωσε τις ενέργειές του στην «τύφλωση» που του προκάλεσε το γεγονός ότι βρέθηκε σε κάτι «μεγαλύτερο από αυτόν», αλλά και στην ηθική υποχρέωση προς τον Παντσέρι.

Πηγή