Σε οικονομική απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει καταρρεύσει, υποχωρώντας στα 3,8 ευρώ το κιλό, από τα επίπεδα των 8,5 ευρώ και άνω που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη χρονιά. Η πτώση αυτή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας, αφού το κόστος παραγωγής φτάνει ή και ξεπερνά τα 4 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό πως σήμερα ένα κιλό ελαιόλαδο πωλείται φθηνότερα από ένα ποτήρι καφέ σε μια καφετέρια, γεγονός που υπογραμμίζει την οξύτητα της κρίσης στην αγορά.
Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ο Πρόεδρος της Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης σημειώνοντας «Επικρατεί σκέτη απελπισία στους παραγωγούς και όταν προβλέπεται αύξηση παραγωγής στην Ισπανία θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει στρατηγική από την πολιτεία. Τα λάδια είναι μέσα σε δεξαμενές ο αγροτικός τομέας έχει γονατίσει θα λείψουν χρήματα από την τοπική οικονομία. Άσχετοι άνθρωποι διαχειρίζονται την ΚΑΠ».
Η φετινή κατακόρυφη πτώση των τιμών συνδέεται άμεσα με την επιστροφή της ισπανικής παραγωγής σε φυσιολογικά επίπεδα. Το 2023, η ανομβρία στην Ιβηρική είχε οδηγήσει σε σημαντική μείωση προσφοράς και άνοδο τιμών διεθνώς. Ωστόσο, με την Ισπανία να επανέρχεται φέτος σε υψηλά επίπεδα παραγωγής, οι διεθνείς τιμές υποχώρησαν, συμπαρασύροντας και την ελληνική αγορά.
Η κατάσταση που επικρατεί χαρακτηρίζεται από στασιμότητα και απραξία, με τις εμπορικές πράξεις να είναι ελάχιστες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου παραμένουν αδιάθετες. Οι πιέσεις στην αγορά έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε στάση πωλήσεων, επιλέγοντας να αποθηκεύσουν το προϊόν με την ελπίδα ανόδου τιμών στο μέλλον.
Οι φόβοι εντείνονται ότι, αν δεν υπάρξει άμεση διόρθωση των τιμών πάνω από τα επίπεδα του κόστους, η επόμενη συγκομιδή ενδέχεται να μην είναι καν συμφέρουσα για τους παραγωγούς. Το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης κάτω από τα 3 ευρώ/κιλό για τη νέα σεζόν είναι υπαρκτό, ειδικά αν συνεχιστεί η τάση αυξημένης παραγωγής στην Ισπανία και άλλες μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.
Η κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο της Μεσσηνίας, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Χωρίς παρεμβάσεις και στρατηγική για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.
Eurovision 2025: Στον τελικό η Klavdia – Ρεκόρ τηλεθέασης για την ΕΡΤ
Eurovision: Οι δύο ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός από την ΕΡΤ
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.
0 comments