Συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 14 Ιουνίου – Δριμύτατη κριτική στις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές
Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 600 πρόσφυγες και μετανάστες, και στην Καλαμάτα οργανώνονται εκδηλώσεις πανελλαδικού χαρακτήρα για την απόδοση ευθυνών και την ανάδειξη της τραγωδίας ως αποτέλεσμα των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Ιουνίου, με προσυγκέντρωση στις 7:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας και πορεία στις 7:30 μ.μ. προς το λιμάνι, όπου θα ακολουθήσουν ομιλίες και συναυλία.
Την πρωτοβουλία συνδιοργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ από την Πελοπόννησο και την Αττική, οι οποίοι ζητούν να μην υπάρξει συγκάλυψη, να αποδοθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.
Σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, τοποθετήθηκαν συνδικαλιστικοί και νομικοί εκπρόσωποι. Ο Παναγιώτης Μερτίκας από την ΑΔΕΔΥ άνοιξε τη συζήτηση, ενώ στη συνέχεια μίλησαν ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας, και η Κατερίνα Γεράκη, δικηγόρος της ομάδας νομικής υποστήριξης των συνδικάτων σε ζητήματα προσφύγων και μεταναστών.
Ο Π. Καράμπελας χαρακτήρισε το ναυάγιο ως ένα ακόμα κρατικό έγκλημα, αρνούμενος την κυβερνητική εκδοχή περί επιχειρησιακού λάθους. Το συνέκρινε με άλλες τραγωδίες, όπως στα Τέμπη, τη Μάνδρα και τη Θεσσαλία, και το τοποθέτησε στο ίδιο πλαίσιο με τα εργατικά «ατυχήματα» και τις διώξεις συνδικαλιστών. Τόνισε ότι η πολιτική του κέρδους, η οποία παραγνωρίζει τις ανθρώπινες ζωές, είναι η βαθύτερη αιτία των τραγωδιών.
Παράλληλα, επεσήμανε την ευθύνη της Ε.Ε. και των εθνικών κυβερνήσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα pushbacks, η εμπλοκή της Frontex και η γενικότερη μεταναστευτική στρατηγική έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε «θάλασσα νεκρών».
Η Κατερίνα Γεράκη από την πλευρά της έκανε λόγο για ρατσιστικό κρατικό έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο. Αναφέρθηκε σε εξαφάνιση κρίσιμου οπτικοακουστικού υλικού από την επιχείρηση διάσωσης, ενώ επισήμανε ότι οι πρόσφυγες, κυνηγημένοι από φτώχεια και πολέμους, πέφτουν θύματα δουλεμπορικών κυκλωμάτων και ανεβαίνουν σε σαπιοκάραβα με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
Κατηγόρησε τις ελληνικές κυβερνήσεις –σημερινή και προηγούμενες– για τη στήριξη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την εμπλοκή στο ΝΑΤΟ, τη στήριξη του Ισραήλ και την αποδοχή ευρωπαϊκών συμφωνιών που εντείνουν την καταστολή και την απανθρωπιά στα σύνορα.
Τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, λέγοντας πως η πίεση της κοινωνίας είναι αναγκαία για να αποδοθούν οι ευθύνες και να μην ξεχαστούν οι νεκροί του ναυαγίου.
Σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν και στηρίζουν την πρωτοβουλία στις 14 Ιουνίου:
Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Καλαμάτας, Πάτρας και Κορίνθου. Εργατικό Κέντρο Λακωνίας. Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ. Συνδικάτα οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, Υπαλλήλων στον ιδιωτικό Τομέα, Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών κι εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού, ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας. Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης -Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) κι εργαζομένων Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας. Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας – Κορινθίας. Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας και Λακωνίας. Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες – Καταστήματα – Α.Ε. Ν. Αρκαδίας. Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου, Οδοποιίας και Οικοδόμων Ν. Μεσσηνίας, Εργαζομένων Ολυμπίας Οδού, Ελαιοχρωματιστών και κοσμηματογράφων Καλαμάτας. Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας. Παμμεσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων. Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας. Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Κορινθίας, Σικυώνας-Ξυλοκάστρου. Σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ και Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας. Σύλλογοι Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλαμάτας και Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Σωματεία Εργαζόμενων Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας κι Εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Σικυώνος. Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας. Φοιτητικός Σύλλογος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας. Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Ν. Μεσσηνίας. Σύλλογοι Πολιτικών Συνταξιούχων Αρκαδίας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Τρίπολης, Συνταξιούχων ΟΣΕ – παράρτημα Αρκαδίας, Συνταξιούχων ΕΛΤΑ – παράρτημα Αρκαδίας. ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ – παράρτημα Ανατολικής Πελοποννήσου. Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών ομίλου ΟΤΕ – Περιφερειακό Παράρτημα Τρίπολης. Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδ. Αγωγής (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.Π) Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας. Σύλλογος για τα δικαιώματα της γυναίκας
Λεωφορεία για Καλαμάτα, θα αναχωρήσουν:
Από Σπάρτη, 17:30, από το Μουσείο. Από Τρίπολη, 17:30 από την πλατεία Κολοκοτρώνη. Από Μεγαλόπολη, 18:00, από την κεντρική πλατεία. Από Κόρινθο, 16:30, από τα Περιβολάκια. Από Ναύπλιο, 16:00, από τον ΟΤΕ. Από Νέα Κίο, 16:15, από την πλατεία. Από Άργος, 16:30, από τον ΟΣΕ. Από Γαργαλιάνους, 17:00, από το δημαρχείο. Από Φιλιατρά, 17:30, από το Cinema. Από Κυπαρισσία, 18:00, από τον ΟΣΕ.
Eurovision 2025: Στον τελικό η Klavdia – Ρεκόρ τηλεθέασης για την ΕΡΤ
Eurovision: Οι δύο ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός από την ΕΡΤ
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.
0 comments