Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στη συγκέντρωση για Πολυτεχνείο

Φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποδίδει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

«Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου», σημειώνεται, «αποτελούν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων σηματοδοτώντας το διαρκή αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Η 17 Νοέμβρη εμπνέει διαχρονικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επιτακτική η ανάγκη η σημερινή γενιά των νέων να μην πάει χαμένη.

Πρέπει να υπάρξει προστασία της εργασίας, άμβλυνση των ανισοτήτων, καταπολέμηση των διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας και κοινός στόχος για προκοπή και ευημερία.

Οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάστακτα βάρη, οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας, οι άνεργοι χάνουν τις ελπίδες τους για το αύριο και οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία.

Τα αιτήματα, λοιπόν, του πολυτεχνείου Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά.

Οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, σπουδαστές και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον, για καλύτερες συνθήκες και προοπτικές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Σας καλούμε να πάρετε μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι φορείς της πόλης μας την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, για να τιμήσουμε την επέτειο και εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Στην ίδια συγκέντρωση καλεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Κάθε χρόνο τιμούμε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου
Συμπληρώνονται σαράντα εννέα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σαράντα εννέα χρόνια από μια κρίσιμη ιστορική στιγμή της νεότερης Ελλάδας, που προκάλεσε καθοριστικούς τριγμούς στη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και προσδιόρισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ανελεύθερο καθεστώς και τις μεθοδεύσεις του, που είχαν επιβληθεί στη χώρα από το 1967.

Κάθε χρόνο τιμούμε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν κάλεσμα σε αγώνα για τη νέα γενιά και το λαό. Συνθήματα όπως Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία αγγίζουν και στη σημερινή εποχή το λαό και τη νεολαία. Μια εποχή που, δυστυχώς, σημαδεύεται από το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων που συγκλονίζει τη χώρα με τις εκρηκτικές αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την αστυνομική αυθαιρεσία, την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού μας, την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα, την τεράστια επίθεση και λεηλασία στο εισόδημα των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων.

Έτσι, σήμερα το αίτημα για πολιτική αλλαγή γίνεται κυρίαρχο στην κοινωνία. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει αυτή η αυταρχική, αναποτελεσματική και αντιδραστική κυβέρνηση, να μπει ένα τέλος στη βαρβαρότητα της πολιτικής Μητσοτάκη.

Ο ηρωικός αγώνας των φοιτητών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, θα αποτελεί παράδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και για την περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού μας.

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, τους πολίτες της Μεσσηνίας, στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που διοργανώνουν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι μαζικοί φορείς του νομού, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022, στις 7.00 το απόγευμα.

Η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στο δρόμο ο λαός γράφει ιστορία!
49 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν επίκαιρα και δείχνουν το δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Τώρα ήρθε η ώρα να φανεί η δύναμη του λαού και της νέας γενιάς! Η αγανάκτηση και η οργή μας να γίνει δύναμη ανατροπής της εχθρικής για την πλειοψηφία του λαού πολιτικής, που υλοποιούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ενισχύοντας τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών.

Δε θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, η μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών!

Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία αποκτούν ξεχωριστή σημασία, καθώς οι στιγμές που ζούμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκφράζονται με δολοφονική σφοδρότητα στον ρωσο-ΝΑΤΟϊκό πόλεμο στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που προστίθενται νέες εστίες έντασης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό (Κίνα-Ρωσία) κέντρο. Αποκορύφωμα είναι οι εκατέρωθεν απειλές ΗΠΑ-Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, η προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών από τη Ρωσία, η ενίσχυση της πολύμορφης στρατιωτικής ενίσχυσης του ευρωΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου και της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι με ψηφίσματα-πολεμικά παραληρήματα στην Ευρωβουλή, που υπερψηφίζουν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κ.ά.

Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε “ορμητήρια πολέμου” και πιθανούς “στόχους” σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου.

Η ιστορική πείρα της περιόδου της δικτατορίας 1967-1974 μάς διδάσκει ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είναι εχθροί των λαών!

-Προστάτεψαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ (σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση) τον ελληνικό λαό, το 1967, όταν επιβλήθηκε η Χούντα; Ίσα ίσα έβαλαν τη σφραγίδα τους στην επιβολή της!

-Προστάτεψαν οι δήθεν “σύμμαχοι” την Κύπρο, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το 37% των εδαφών της; Ίσα ίσα, το έγκλημα αυτό σε βάρος του κυπριακού λαού πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και συνεχίζεται ως σήμερα.

-Προστατεύουν σήμερα οι ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ε.Ε. τον ελληνικό λαό; Ίσα ίσα, δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, “ταΐζουν” τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, ακολουθώντας τη γραμμή «βρείτε τα», που σπρώχνει σε επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο Νοέμβρης δείχνει πως σε κάθε “δύσκολο χειμώνα” ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, με την οργανωμένη δύναμή του!

Το Νοέμβρη του 1973 ο λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα εγχώρια και ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τότε κάποιοι έλεγαν «η Χούντα είναι πανίσχυρη», ενώ άλλοι …“συμβούλευαν” τον λαό και τη νεολαία να περιμένουν την παρέμβαση άλλων αστικών κρατών, την «αλλαγή εκ των έσω» κ.ά. Η Ιστορία, όμως, τους διέψευσε.

Ο λαός, με τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Αυτά τρόμαξαν τη Χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όσους θέλουν το λαό, τους νέους ανθρώπους “στην αναμονή” και όχι “πρωταγωνιστές” στην πάλη για τη ζωή που έχουν ανάγκη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της με δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η Χούντα κατέρρευσε.

Στο δρόμο ο λαός γράφει ιστορία!

Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου! Οι μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων σε όλο τον κόσμο αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας. Η πρωτοφανής συμμετοχή στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 9 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα δείχνει την τεράστια δύναμη που έχει ο λαός, την ανάγκη να μη χαθεί άλλος χρόνος σε άσφαιρα πυρά, σε λύσεις που ενσωματώνουν την αγανάκτηση, εκμεταλλεύονται την ελπίδα και την ανάγκη για κάτι διαφορετικό και τις μετατρέπουν σε κυβερνητικές καρέκλες.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπορούν να εγγυηθούν ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα: Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, τους αγώνες μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων ενάντια στον κοινό αντίπαλο: τη δικτατορία του κεφαλαίου. Δε χωράει άλλη αναμονή!

Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ