Ιταλοί εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Καλλιεργώ το μέλλον» επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Μεσσήνης

Εθελοντές που συμμετέχουν στη δράση «Καλλιεργώ το μέλλον» (Coltivare il domani), η οποία αποτελεί μέρος προγράμματος της Ομοσπονδίας Εθνικού Συντονισμού Κοινοτήτων Υποδοχής Ιταλίας (CNCA), επισκέφθηκαν χθες Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο στο γραφείο του, συνοδευόμενοι από την πρόεδρο Κοιν.Σ.Επ. ΠΑΛΜΙ, Margherita Bovicelli και τη σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης και συνεργάτιδα της κ. Bovicelli, Λίνα Καμαρινοπούλου.

Η Ομοσπονδία CNCA έχει αναπτύξει συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. ΠΑΛΜΙ που έχει έδρα την Μεσσήνη και δραστηριοποιείται στην γεωργία, συγκομιδή και προώθηση των τοπικών προϊόντων της περιοχής μας και της κοινωνικής οικονομίας και λειτουργεί ως αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

Η κυρία Bovicelli εξήγησε ότι στην CNCA συμμετέχουν περίπου 300 κοινωνικοί συνεταιρισμοί, εθελοντικές οργανώσεις και ενώσεις κοινωνικής προώθησης. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη και κοινωνική ένταξη πολιτών μέσα από ένα πλαίσιο αρχών που βασίζονται στον σεβασμό στο περιβάλλον, στο τοπίο, στον άνθρωπο και στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα είναι ετήσιας διάρκειας και οι 4 εθελοντές που συμμετέχουν είναι οι: Gabriele Ferrario (Ιταλία), Mauve Sabeau (Γαλλία), Francesca Maimone (Ιταλία) και Silvia Mascheroni (Ιταλία) και διαμένουν στο Νεοχώριο Μεσσήνης. Μιλώντας στον Δήμαρχο για το πρόγραμμα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να ζήσουν για ένα διάστημα σε αγροτική περιοχή, να «καλλιεργήσουν το μέλλον» μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική βοήθεια. Ήδη συνεργάζονται εθελοντικά με εκπαιδευτικό φορέα διαχείρισης στην Καλαμάτα όπου εκπαιδεύει ενήλικα άτομα με ειδικές ανάγκες στη καλλιέργεια κηπευτικών με σκοπό την εργασιακή τους ένταξη. Παράλληλα εξετάζονται και άλλες εθελοντικές εργασίες όπως ο καθαρισμός από τα χόρτα την άνοιξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Ο κ. Αθανασόπουλος συνεχάρη την εθελοντική ομάδα για την υλοποίηση της δράσης και την κυρία Μποβιτσέλλι για την συνεργασίας της ΠΑΛΜΙ με την CNCA και τη φιλοξενία των εθελοντών στον Δήμο μας. Επισήμανε ότι τέτοιες πρακτικές είναι αξιέπαινες και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, στην κοινωνική αλληλεγγύη και γενικότερα προωθούν σπουδαίους κοινωνικούς σκοπούς. Πρότεινε μάλιστα, στο επόμενο διάστημα, να οργανωθεί από κοινού μία εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί στην πορεία του προγράμματος.