Ιστορική νίκη για τον Έντι Ράμα στις εκλογές της Αλβανίας – Οδεύει προς τέταρτη θητεία

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, εξασφαλίζει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) συγκεντρώνει ποσοστό 52%, έναντι 34% του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα. Τα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, φέρνουν το PS σε ισχυρή κοινοβουλευτική θέση με 82 έδρες στο 140μελές σώμα, διευρύνοντας την πλειοψηφία του.

Η νίκη του Ράμα, παρότι αναμενόμενη, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές ως ιστορική, καθώς πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη της μετακομμουνιστικής Αλβανίας που εκλέγεται για τέσσερις συνεχόμενες θητείες. Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία δεν στέφθηκε από απόλυτη διαφάνεια, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές.

Καταγγελίες για παρατυπίες και πολιτική ένταση

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία, μιλώντας για κλοπή ψήφων και εκλογικές παρατυπίες, χωρίς όμως να παρουσιάζει τεκμηριωμένες αποδείξεις. Ο ηγέτης της, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ αυτές τις εκλογές – ποτέ», και κάλεσε τους υποστηρικτές του σε διαδηλώσεις στις 16 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία τα Τίρανα θα φιλοξενήσουν σύνοδο κορυφής Ευρωπαίων ηγετών.

Η εισαγγελία της χώρας διερευνά 39 καταγγελίες που σχετίζονται κυρίως με εξαγορά ψήφων, χωρίς να έχει κατονομάσει τα κόμματα που εμπλέκονται.

Η διεθνής αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ έκανε λόγο για «κατάχρηση δημόσιων πόρων και θεσμικής εξουσίας εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος», αλλά και για «πιέσεις σε δημόσιους υπαλλήλους και περιπτώσεις εκφοβισμού».

Ο Ράμα σταθερός, παρά τη φθορά

Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς και τις πολιτικές αναταραχές, η εκλογική υπεροχή του PS αιφνιδίασε αναλυτές, καθώς αναμενόταν μεγαλύτερη φθορά. Το δίκτυο πολιτικής επιρροής που έχει αναπτύξει ο Ράμα από το 2013, σε συνδυασμό με την κατακερματισμένη αντιπολίτευση, αποδείχθηκαν καταλυτικοί παράγοντες.

Ο ίδιος προτάσσει ως βασικό του στόχο την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030, αν και αναλυτές εκτιμούν πως το χρονοδιάγραμμα είναι υπεραισιόδοξο, κυρίως λόγω της διάχυτης διαφθοράς και των ανεπαρκών θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Το προεκλογικό «δώρο» και οι διεθνείς ισορροπίες

Δύο ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση Ράμα διέγραψε όλα τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί μεταξύ 2015 και 2024, ανεξαρτήτως κατηγορίας – από τροχαίες παραβάσεις μέχρι υγειονομικές και οικοδομικές παραβάσεις. Αν και η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε το κόστος, η αντιπολίτευση εκτιμά τη συνολική αξία σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων.

Ο Έντι Ράμα διατηρεί καλές σχέσεις με τη Δύση, γεγονός που του έχει προσδώσει διεθνές κύρος. Έχει αποδεχτεί, για παράδειγμα, να φιλοξενήσει Αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες από την Ιταλία, έως ότου εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους σε ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ωστόσο, στο εσωτερικό, οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι κυβερνά μέσω ευνοιοκρατικών δικτύων, ενώ η ανεργία, η μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα παραμένουν βαθιά ριζωμένα προβλήματα. Εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας καλύτερες προοπτικές.

Σταθερότητα ή συγκεντρωτισμός;

Παρά τις αντιδράσεις, η εκλογική νίκη του Ράμα προσδίδει σταθερότητα στην αλβανική πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου πολλές βαλκανικές χώρες αντιμετωπίζουν κυβερνητικές κρίσεις. Όπως σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Λούτφι Ντερβίσι, «κανείς δεν περίμενε ένα κόμμα να αποκτήσει ειδική πλειοψηφία – είναι σαν τον Όρμπαν στα καλύτερά του».

Η πρόκληση για τον Ράμα τώρα είναι να απαντήσει στις επικρίσεις με πράξεις, να κάνει τις υποσχέσεις μεταρρύθμισης πράξη και να αποδείξει ότι η τέταρτη θητεία του δεν είναι απλώς μια νίκη εξουσίας, αλλά μια ευκαιρία αλλαγής.