Ιατρικός, Οδοντιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας: Η ισχύς εν τη ενώσει για την προάσπιση της δημόσιας υγείας

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό τον κοινό σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την στήριξη των αναγκών υγείας των Μεσσήνιων πολιτών, συμπράττουν ο Ιατρικός, ο Οδοντιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων Δημήτρης Τζωρτζίνης (ΙΣΜ), Τζίνα Θεοδωροπούλου (ΟΣΜ) και Νίκος Ματθιόπουλος (ΦΣΜ) παρουσία και μελών των 3 συλλόγων, ενημέρωσαν πως οι πρώτες τους ενέργειες αφορούν στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων πρώτης ζήτησης. Έτσι ανάλογα με τις όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται στα φαρμακεία του νομού, οι γιατροί και οι οδοντίατροι θα ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους φαρμακοποιούς ώστε να συνταγογραφούν σκευάσματα αντικατάστασης. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην διευκόλυνση των πολιτών οι οποίοι ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εκτελέσουν τη συνταγή του γιατρού τους. Η σύμπραξη των 3 επιστημονικών φορέων σκοπεύει ακόμη στην ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες επιμόρφωσης των μελών τους. Στο πεδίο αυτό θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται συνέδρια και επιμορφώσεις για θέματα που αφορούν και τους τρεις επιστημονικούς κλάδους. Η κύρια προτεραιότητά τους ωστόσο, όπως την έθεσε ο Δημ. Τζωρτζίνης, θα είναι η διεκδίκηση μέτρων από τους κρατικούς φορείς για καλύτερη δημόσια υγεία.

Εξομάλυνση της κατάστασης στα φάρμακα

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Νίκος Ματθιόπουλος εκτίμησε πάντως ότι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων θα εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα. Σημείωσε δε πως ήδη παρατηρείται σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης στην αγορά και τα φαρμακεία αρχίζουν να προμηθεύονται αντιπυρετικά και αντιβιοτικά για παιδιά, που βρίσκονταν σε έλλειψη. Ο κ. Ματθιόπουλος είπε ακόμη πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στην σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για συστηματικούς ελέγχους σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου, ενώ εστίασε στον κομβικό ρόλο του ΕΟΦ. Αναφορά έκανε και στη μείωση παραγωγής πρώτων υλών και συσκευασιών από χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, που προκάλεσε τις μεγάλες ελλείψεις σε όλη την Ευρώπη. Καταλήγοντας ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του νομού επανέλαβε την έκκληση προς τους γονείς και τους ασθενείς να μην στοκάρουν φάρμακα για τυχόν μελλοντική νόσησή τους, γιατί προκαλούνται ελλείψεις σε σκευάσματα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.