Η Καρδιά της Ευρώπης χτύπησε στην Καλαμάτα στον ρυθμό της Δωρεάς Οργάνων, Ιστών & Κυττάρων

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ισχυρό συμβολισμό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, η εναρκτήρια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, Ιστών και Κυττάρων 2025, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της Ιατρικής κοινότητας και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με σύνθημα «Δωρεά Οργάνων. Περισσότερη ζωή», η βραδιά ανέδειξε τον βαθύ ανθρωπιστικό χαρακτήρα της δωρεάς οργάνων και το διαχρονικό μήνυμα της αλληλεγγύης, της ελπίδας και της αναγέννησης.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Ορέστης Καρύπης, ενώ το μουσικοχορευτικό δρώμενο «Ο ρυθμός της ζωής» άνοιξε την εκδήλωση, μεταφέροντας μέσα από την τέχνη τον παλμό της ανθρώπινης προσφοράς και της ζωής.

Χαιρετισμοί και μηνύματα ζωής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε:

Είμαι απλός δωρητής οργάνων. Δεν μπορούσα να μείνω αμέτοχος σ’ αυτή την προσπάθεια. Ένας και μόνο δότης, μπορεί να σώσει έως και οκτώ συνανθρώπους του με τη δωρεά οργάνων, αλλά και σχεδόν άλλους εκατό, μέσω της δωρεάς ιστών, αντιλαμβανόμαστε, ότι, πρόκειται για μία κίνηση ανθρωπίνου μεγαλείου. Μία χειρονομία, υψηλού ηθικού συμβολισμού. Μία απλή πράξη προσφοράς, που δίνει ζωή απ’ τη ζωή μας“.

KK0 0343 Large

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

Αναβαθμίσαμε τα νοσοκομεία αναφοράς και εξασφαλίσαμε τον εξοπλισμό τους και τη διασύνδεσή τους με τα μεταμοσχευτικά κέντρα. Δημιουργήσαμε, νέο εθνικό μητρώο εθελοντών δοτών, διασυνδεδεμένο με το gov.gr, αναβαθμίσαμε το πληροφοριακό σύστημα μεταμοσχεύσεων και τώρα, στέλνουμε ομαδική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μέσω της ΗΔΙΚΑ και της άυλης συνταγογράφηση, όπου υπάρχει μία επιστολή που εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει ο δωρητής οργάνων και υπάρχει και ένα link  που οδηγεί στο μητρών των δοτών οργάνων σώματος. Έχουμε πάνω από 5.000 συμπολίτες που ζητούν να λάβουν πληροφορίες και έως σήμερα, έχουν ήδη δηλώσει και έχουν εγγραφεί στο μητρώο, 7.000 πολίτες που αποδέχονται να γίνουν δότες οργάνων. Είχαμε 2.000 δότες και σε λιγότερα από πέντε ημέρες, έχουμε 7.000. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία ενημέρωσης και τις προσπάθειες για εγγραφές νέων δοτών. Είναι μήνυμα ελπίδας και προσφοράς. Το 2024 είχαμε ρεκόρ στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Τώρα, το 2025, ξεπερνάμε το ρεκόρ. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, έχουμε πετύχει στη χώρα  μας από 196 εγκεφαλικούς θανάτους, να έχουμε 110 αξιοποιηθέντες ως  δότες. Ο δείκτης δωρεάς οργάνων, ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχει φτάσει τον αριθμό 10,5. Είχαμε 237 μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντες δότες. Στην  Ελλάδα, πριν από 6 χρόνια, ο αντίστοιχος δείκτης που τώρα είναι στο 10,5, τότε ήταν στο 4. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος με όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε. Έχουμε στόχο να φτάσουμε στον αριθμό 20 που είναι ο βέλτιστος ευρωπαικός αριθμός δοτών οργάνων σώματος. Θα τα καταφέρουμε, διότι, ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη, που αντιλαμβάνεται την έννοια της προσφοράς”.

KK0 0396 Large

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:

Ψηφίσαμε τον νέο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις. Επιχορηγήσαμε με 2 εκατ. ευρώ τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και προχωρήσαμε σε προσλήψεις συντονιστών. Η χώρα μας έχει τώρα 28 συντονιστές απ’ τους 8 που είχε. Η δωρεά οργάνων δεν είναι μόνο ιατρική πράξη· είναι μια οργανωμένη διαδικασία πίστης στον άνθρωπο. Κάθε δότης είναι ένας ήρωας που χαρίζει ζωή μετά τη ζωή“.

KK0 0499 Large

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει ενεργά κάθε δράση, που προάγει τη ζωή και την αλληλεγγύη. Η δωρεά οργάνων είναι ένα παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης, που πρέπει να βρει ρίζες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

KK0 0584 Large

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος δήλωσε:

«Η Καλαμάτα είναι υπερήφανη που φιλοξενεί αυτή τη σπουδαία ευρωπαϊκή γιορτή ζωής. Από εδώ στέλνουμε το μήνυμα ότι η αλληλεγγύη είναι το οξυγόνο της κοινωνίας».

KK0 0555 Large

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος δήλωσε:

«Η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη ιερής προσφοράς. Ο άνθρωπος, ακόμη και μετά τον θάνατό του, μπορεί να γίνει όργανο Θείας Αγάπης και ελπίδας».

KK0 0622 Large

Η Πρόεδρος Διεύθυνσης Ποιότητας Φαρμάκων και Υγειονομικής Περίθαλψης του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Petra Doerr δήλωσε:

«Η Ευρώπη τιμά όσους χαρίζουν ζωή μέσα από τη δική τους απώλεια. Η δωρεά οργάνων αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μιας ενωμένης ηπείρου ανθρωπιάς».

Ο Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα μεταμοσχεύσεων και Πρόεδρος του Ωνασείου Νοσοκομείου καθ. Ιωάννης Μπολετης δήλωσε:

«Η μεταμόσχευση είναι το απόγειο της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της ανθρώπινης προσφοράς. Η Ελλάδα έχει τη γνώση, τη θέληση και τους ανθρώπους για να γίνει πρότυπο σε αυτό το πεδίο».

DJI 20251010194129 0042 D Large

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωριδης δήλωσε:

«Η ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων είναι συλλογική προσπάθεια. Κάθε πολίτης που λέει «ναι στη ζωή» γίνεται κρίκος μιας αλυσίδας ελπίδας που σώζει ζωές. Η δωρεά και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στη χώρα μας αυξάνονται σταδιακά την τελευταία 5ετία και οι προσπάθειες για περαιτέρω βελτίωση συνεχίζονται».

DJI 20251010193314 0008 D Large

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές της Μεσσηνίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και πλήθος πολιτών που κατέκλυσαν το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για να στηρίξουν το μήνυμα της ζωής και της ελπίδας.

DJI 20251010195737 0056 D Large

Ιδιαίτερη απήχηση είχε η διάλεξη της Καθηγήτριας Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κας Σταυρούλας Τσινόρεμα, με θέμα «Δωρεά Οργάνων: Μια πράξη αλληλεγγύης ή ηθική υποχρέωση;». Η κα Τσινόρεμα σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η δωρεά οργάνων δεν είναι μόνο μια επιλογή καλοσύνης – είναι μια συνειδητή πράξη κοινωνικής ευθύνης. Η απόφαση να χαρίσουμε ζωή μετά τον θάνατο είναι η πιο καθαρή μορφή αλληλεγγύης».

Ακολούθησε το συγκινητικό αφιέρωμα «Το Δώρο της Ζωής», με συνεντεύξεις δοτών και ληπτών οργάνων. Οι μαρτυρίες ζωντάνεψαν τις έννοιες της απώλειας και της ελπίδας, υπενθυμίζοντας πως πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται μια ανθρώπινη ιστορία αγάπης, απώλειας και ελπίδας.

KK0 1025 Large

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το μουσικοχορευτικό δρώμενο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, που μέσα από κίνηση, μουσική και παραδοσιακά μοτίβα, απέδωσε τον κύκλο της ζωής, της συνέχειας και της προσφοράς. 

Ακολούθησε δεξίωση στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου, όπου οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις για τη σημασία της δωρεάς οργάνων.

Z8K 5117 Large

Παράλληλα, έξω από το Πνευματικό Κέντρο, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στο περίπτερο των “Οργανούληδων”, εξειδικευμένη ομάδα του Ιδρύματος Ωνάση και του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Παρασκευή 10/10 και Σάββατο 11/10 ενημέρωσε, απάντησε σε ερωτήσεις και μοίρασε δημιουργικό υλικό για παιδιά 7-11 ετών, ενώ ειδική ενημερωτική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11/10 στις 19:00.