Η Καλαμάτα στην πρωτοπορία για την Κλιματική Ουδετερότητα – Δυναμική παρουσία στο συνέδριο των Mission Cities στο Βίλνιους

Με ισχυρή παρουσία και ουσιαστικές παρεμβάσεις, ο Δήμος Καλαμάτας συμμετείχε στο συνέδριο των Mission Cities που πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Μαΐου 2025 στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Το συνέδριο συγκέντρωσε περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές πόλεις που ηγούνται στην πορεία προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, στο πλαίσιο της σχετικής Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ανακοινώθηκε η ένταξη 39 νέων πόλεων – ανάμεσά τους και η Αθήνα – στο δίκτυο των Mission Labeled Cities, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πιστοποιημένων πόλεων στις 90. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τον ρόλο των πόλεων στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και προωθεί τη συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των μελών.

Ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Παπαευσταθίου, συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου, λαμβάνοντας μέρος σε θεματικά εργαστήρια και στρογγυλές τράπεζες. Παράλληλα, συμμετείχε σε συνάντηση των ελληνικών και κυπριακών πόλεων του δικτύου ClimaNet – του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (EGTC) Ελλάδας-Κύπρου για την Κλιματική Ουδετερότητα – όπου διαμορφώθηκε κοινή δήλωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δήλωση περιλάμβανε μεταξύ άλλων αιτήματα για:

  • Ενίσχυση της τεχνικής και χρηματοδοτικής στήριξης μέσω του ClimaNet
  • Θεσμική προτεραιότητα των Mission Cities σε εθνικά προγράμματα (όπως το «Εξοικονομώ» και τα Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης)
  • Δημιουργία Μηχανισμού Ενιαίας Εξυπηρέτησης (One-Stop-Shop) για την άμεση υποστήριξη μελετών και έργων
  • Προκήρυξη στοχευμένων προσκλήσεων για τις Mission Cities με δυνατότητα διαδημοτικών συνεργασιών και πράσινων δημόσιων συμβάσεων

Ο κ. Παπαευσταθίου παρουσίασε τα αιτήματα αυτά απευθείας στον Patrick Child, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ και Πρόεδρο της Αποστολής των Πόλεων. Ο κ. Child εξήρε τη σαφήνεια των ελληνικών προτάσεων και δεσμεύτηκε να εξετάσει δυνατότητες υποστήριξης, μεταξύ άλλων και μέσω του CESF (Common European Support Framework).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η αποστολή της Καλαμάτας ενημερώθηκε για νέα εργαλεία και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το NetZeroCities, το EUI, το DUT και το Capacities, με στόχο την ωρίμανση έργων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου, με τίτλο “Celebrating Mission Cities’ Successes”, ξεχώρισε η παρέμβαση του Δημάρχου της πόλης Leuven, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη δημόσια χρηματοδότηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα Κλιματικά Συμβόλαια δεν είναι επενδυτικά προϊόντα, αλλά εργαλεία μετασχηματισμού που απαιτούν δημόσια στήριξη».

Η ενεργή συμμετοχή της Καλαμάτας επιβεβαιώνει τη στρατηγική της δέσμευση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης – όχι μόνο ως αποδέκτης ευρωπαϊκών πολιτικών, αλλά και ως συμμέτοχος στον σχεδιασμό τους, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.