Ηλεία: Από στρεπτόκοκκο και όχι αράχνη ο θάνατος του 48χρονου – Και 2ος νεκρός στην περιοχή

Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος και όχι η καφέ ερημίτισσα αράχνη είναι η αιτία θανάτου του 48χρνου άνδρα στην Ηλεία. 

Σε καθεστώς επιτήρησης έχει μπει και μερικές ημέρες η περιοχή της Ηλείας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έπειτα από την καταγραφή τριών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, εκ των οποίων τα δύο κατέληξαν στον θάνατο του ασθενούς.

Η νεκροψία – νεκροτομή που διενήργησε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα έδειξε ότι ο θάνατος του 48χρονο την περασμένη εβδομάδα δεν προήλθε από τσίμπημα της δηλητηριώδους αράχνης καφέ ερημίτισσας αλλά από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Ο 48χρονος που βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές, υπέκυψε από σηψαιμικό σοκ. Ο θάνατός του, αρχικά είχε αποδοθεί σε τσίμπημα αράχνης ωστόσο, αποδείχθηκε τελικά πως οφείλεται σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Σύμφωνα με την νεκροψία ο άτυχος 48χρονος, κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, καθώς η ιατροδικαστής παρατήρησε στοιχεία που παρέπεμπαν σε σοβαρή λοίμωξη και έστειλε δείγματα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αιτία θανάτου του 48χρονου ήταν ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (iGAS).

Μάλιστα, στην ίδια αιτία αποδίδεται και ο θάνατος ενός ακόμα άνδρα στην Ηλεία. Ο 45χρονος με καταγωγή από τη Θεσπρωτία, βρισκόταν για διακοπές στην αρχαία Ολυμπία, όταν κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, όπως έδειξε η νεκροψία.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου Σπύρος Πολίτης, ανέφερε στην «Πελοπόννησο» ότι ο άνδρας μεταφέρθηκε το Σάββατο εκεί. Οπως ο ίδιος περιέγραψε, κατά τη λήψη του ιατρικού του ιστορικού βρισκόταν ήδη σε κάποια θεραπευτική αγωγή. Οι γιατροί του Πύργου, αφού τον εξέτασαν διαπίστωσαν την ιδιαίτερα δύσκολη κατάστασή του και τον έστειλαν στην Πάτρα, όπου λίγες ώρες μετά κατέληξε από σηπτικό σοκ.

«Τη Δευτέρα είχαμε κι ένα τρίτο περιστατικό το οποίο στείλαμε επίσης στην Πάτρα, το οποίο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Το περιστατικό αυτό φαίνεται ότι πάει καλά» μας είπε ο κ. Πολίτης, προσθέτοντας ότι τα περιστατικά αυτά δεν σχετίζονται μεταξύ τους, εκτός από το γεγονός ότι προσβλήθηκαν από τον ίδιο ιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε επιφυλακή και έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προσδιορίσει εαν υπάρχει μετάδοση και σε τι βαθμό. Δεδομένου ότι τα 2 άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν σε διακοπές στην Ηλεία, ερχόμενοι από αλλού, χρειάζονται περαιτέρω έλεγχοι ώστε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για την περιοχή.