Επανήλθε από τα ξημερώματα η υδροδότηση στην Καλαμάτα – Plan B μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης

Με την εναλλακτική λύση (plan B) να λειτουργεί δίχως προβλήματα, η υδροδότηση της Καλαμάτας μέσω των Πηγών του Πηδήματος επανήλθε σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 31 Μαΐου 2023. Είχε προηγηθεί πολύωρη διακοπή νερού σχεδόν σε όλη την Καλαμάτα, λόγω πρωτοφανούς βλάβης στη δεξαμενή του Πηδήματος, η οποία τροφοδοτεί με νερό τον αγωγό μεταφοράς Φ600 προς τις δεξαμενές της πόλης.

Χθες, Τρίτη 30 Μαΐου, εξελίχθηκε μια τεράστια προσπάθεια του Συνδέσμου Ύδρευσης, της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βλάβη. Όταν διαπιστώθηκε το μέγεθος του προβλήματος, εντός της δεξαμενής, τμήμα του πυθμένα της οποίας υποχώρησε, άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις (με παράκαμψη της δεξαμενής), ώστε η Καλαμάτα να τροφοδοτηθεί το συντομότερο με νερό.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και δόθηκε εκ νέου νερό στο δίκτυο και κατ’ επέκταση μέσω των δεξαμενών της Καλαμάτας και των Κοινοτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σ’ όλο το Δήμο.

Τονίζεται ότι ήδη, συνεργεία του Συνδέσμου Ύδρευσης, του Δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, σε συνεργασία με εργολάβους επιχειρούν για την αποκατάσταση της μεγάλης βλάβης στη δεξαμενή, εργασίες που πιθανόν να διαρκέσουν 5-7 ημέρες.

Έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα, οι Υπηρεσίες Δήμου και ΔΕΥΑ Καλαμάτας παραμένουν σε επιφυλακή, έχοντας ενεργοποιηθεί και τα σχετικά σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (είχε υπάρξει πρόβλεψη κατά προτεραιότητα για την κάλυψη αναγκών σε δομές Υγείας και Παιδείας).

Χθες, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ., τον Περιφερειάρχη, εκπροσώπους φορέων προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση.

Ο Δήμαρχος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εργαζόμενους που έδωσαν «μάχη» για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης, καθώς και στους πολίτες που έδειξαν υπομονή και κατανόηση.