Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία για αγορές – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Πάνω από 900.000 αιτήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής για το επίδομα θέρμανσης, με τους δικαιούχους να έχουν περιθώριο μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, μια άλλη σημαντική προθεσμία λήγει σε λίγες ώρες. Συγκεκριμένα, το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται οι περσινοί αλλά και οι νέοι δικαιούχοι για αγορές  που θα τιμολογηθούν έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕmyΘέρμανση, θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και η πρώτη δόση έχει προγραμματιστεί να πληρωθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου. Θα τη λάβουν οι περσινοί δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση καθώς και οι νέοι δικαιούχοι για αγορές που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αργή αλλά σταθερά πτωτική πορεία, αφού πέρα από την υποχώρηση των διεθνών τιμών, είναι καταλυτική η συμβολή και της κρατικής επιδότησης και της έκπτωσης από διυλιστήρια-εταιρίες εμπορίας, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται κάτω από 1,30 ευρώ το λίτρο.

Οι πολυκατοικίες

Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών πρέπει να κινηθούν ταχύτατα και να σπεύσουν οι να δηλώσουν μια σειρά από στοιχεία για να λάβουν οι ένοικοι το επίδομα θέρμανσης:

-τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
-τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
-τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης και
-το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Ποια μέθοδο θέρμανσης μας συμφέρει να διαλέξουμε – Ο ενεργειακός επιθεωρητής Ε. Πάνου εξηγεί στην ΕΡΤ

Τις πιο οικονομικές λύσεις για θέρμανση ανέδειξε μέσα από την τοποθέτησή του στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο ενεργειακός επιθεωρητής Ευάγγελος Πάνος, μέσα από έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην αντλία θέρμανσης, τον λέβητα πετρελαίου, τα ηλεκτρικά σώματα και τα τζάκια και εξηγεί τα υπέρ και τα κατά κάθε λύσης.