Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με πλούσια δράση και όφελος που ξεπερνά τις 500.000€

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που προμηθευόταν ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης από άτομα στη Δυτική Αττική και την προμήθευε σε άτομα σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία προχώρησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας μετά από πολύμηνη έρευνα.

Μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης συνελήφθησαν συνολικά 12 Ρομά (7 άνδρες και 5 γυναίκες) από 22 έως 56 ετών, ενώ έχουν ήδη ταυτοποιηθεί ακόμα 7 άτομα, που εμπλέκονται στην υπόθεση. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι από την εγκληματική της δράση η οργάνωση είχε αποκομίσει περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας: 

“Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης, σε περιοχές της Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση -19- μελών της οργάνωσης, εκ των οποίων τα -12- συνελήφθησαν, μετά από Εντάλματα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Καλαμάτας.

Ειδικότερα, χθες (9.3.2023) το πρωί, πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, σε τοπικές κοινότητες των Δήμων Καλαμάτας και Οιχαλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Μεσσηνίας, όπου συνελήφθησαν -12- ημεδαποί, -7- άνδρες και -5- γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 56 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τα ναρκωτικά, ενώ αυτή περιλαμβάνει ακόμη -3- άτομα, τα οποία βρίσκονται ήδη έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης της Χώρας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, είχαν συγκροτήσει την εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2019 έως και τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου προμηθευόντουσαν ναρκωτικές ουσίες από περιοχές της Δυτικής Αττικής και τις διακινούσαν σε περιοχές της Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως ηγετικό μέλος ήταν ο 40χρονος συλληφθείς.
Συγκεκριμένα, ο 40χρονος πέρα από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, ενέταξε σταδιακά και τα λοιπά μέλη, ορίζοντάς τους συγκεκριμένους ρόλους και καθήκοντα, στους άξονες της μεταφοράς, αποθήκευσης, απόκρυψης, πώλησης, παράδοσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Κατά τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους απόκρυψης στους χώρους διακίνησης, η οργάνωση λάμβανε εξαιρετικά και συνεχή μέτρα αντιπαρακολούθησης, καθώς πρώτα αναπτύσσονταν οι «τσιλιαδόροι» και «καθάριζαν» την περιοχή, ακολούθως συγκέντρωναν τους αγοραστές σε προκαθορισμένα σημεία και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους διακινητές, τους οδηγούσαν μεμονωμένα στα σημεία της τελικής αγοραπωλησίας.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι για τις δευτερεύουσες ενέργειες της οργάνωσης (πράξεις κατόπτευσης), ορισμένα από τα μέλη είχαν στρατολογήσει και τα ανήλικα τέκνα τους, στα οποία προφανώς είχαν άμεση και ουσιώδη επιρροή.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία τρίτων προσώπων («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία.

Παράλληλα, υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -500.000- ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της, ευρείας κλίμακας, επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

* το χρηματικό ποσό των -660-, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,
* 7 κινητά τηλέφωνα με ισάριθμες κάρτες sim,
* 4 ναρκωτικά δισκία και
* -79- γραμμάρια υγρής μεθαδόνης.

Τέλος, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών για την αποδόμηση του κυκλώματος σε προγενέστερο χρόνο είχαν κατασχεθεί:

* ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους -4.449,6- γραμμαρίων,
* ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους -110,8- γραμμαρίων,
* ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -10,3- γραμμαρίων και
* 44 ναρκωτικά δισκία,
* 2 δενδρύλλια κάνναβης,
* κινητά τηλέφωνα,
* 3 οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
* κυνηγετικά όπλα, τα οποία είχαν κλαπεί και
*  το χρηματικό ποσό των -1.795-, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως.